Home page
Haber Menüsü


Köprünün üzerinde elleriyle başını tutarak çığlık ata bir kişiyi resmeden Çığlık tablosu, modernizm ile özdeşleşen 'angst' (endişe) kavramını işliyor.
Munch’ün Çığlık tablosu çalındı
Norveçli dışavurumcu ressam Edward Munch’un ‘Çığlık’ ve ‘Madonna’ adlı tabloları sergilendikleri müzeden kaçırıldı. Tablolardan birinin çerçevesi müzenin yakınlarında bulundu.
NTV-MSNBC
    22 Ağustos 2004 —  Oslo polisi sözcüsü Hilde Walssoe, iki kişi oldukları belirlenen hırsızların müze yetkililerini silahla etkisiz hale getirdiğini ve siyah bir otomobille kaçtıklarını açıkladı. Norveç polisi ülke çapında alarma geçirildi. Munch Müzesi basın sözcüsü Jorunn Christofferson, hırsızlık olayının gerçekleştiği sırada müzenin ziyaretçilerle dolu olduğunu, ateş açılmadığını ve kimsenin yaralanmadığını belirtti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
GÜVENLİK YETERSİZ, ALARM YOK
       Soygunun yapıldığı sırada Munch Müzesi’ni gezmekte olan ‘France Musique’ adlı Fransız radyosundan gazeteci François Castang, soygunun güvenlik sistemindeki boşluktan kaynaklandığını ifade ederek, “Asıl şaşkınlık verici olan, iki tablonun da çıkış kapısına en yakın olan birinci salonda basit iplerle duvara tutturulmuş olarak sergilenmesidir” dedi. Castang, soygunun bir dakika içinde yapıldığını belirterek, “Ziyaretçilerin üstü aranmıyor, kontrol yok, güvenlik sistemi yok, alarm yok. Bütün bunlar, ‘Gel, beni çal’ anlamına gelir” ifadesini kullandı.
       Öte yandan, tabloların yangına karşı sigortalı ancak hırsızlığa karşı sigortasız olduğu açıklandı.
Hırsızlar, Münch Müzesi kaçarken gizli kameraya yakalandılar.

       
       
MODERN ZAMANLARIN İKONU
       Edvard Munch’un (1863-1944) sadece 4 orijinal örneği bulunan ‘Çığlık’ tablosu, ‘Angst’ kavramı ile özdeşleşen modern insanın iç sıkıntısını, korkularını ve kaygılarını anlatıyor. Bu dört örnekten en ünlüsü olan ve Oslo Ulusal Galerisi’nde sergilenen ‘Çığlık’ tablosu, 1994 yılında düzenlenen Lillehammer Kış Olimpiyatları’nın açılış gününde çalınmış ve 3 ay sonra Oslo’nun güneyinde bir otelde bulunmuştu. Diğer iki örnek ise, hala Münch Müzesi’nin deposunda tutuluyor.
       Norveç’in köklü müzayede evi Blomqvist sözcüsü Knut Forsberg, Çığlık tablosunun değerinin 65 milyon Euro’dan fazla olduğunu ve her iki çalıntı tablonun da açık bir şekilde satılmasının “pratik olarak imkansız” olacağını belirtti.
Münch'ün Madonna tablosu

       
       
MONA LİSA DA ÇALINMIŞTI
       Dünya sanat tarihinin en önemli şaheserlerinden olan, Leonardo Da Vinci’nin ‘La Joconde’ (Mona Lisa) tablosu da, 1911’de Fransa’nın başkenti Paris’in dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nden çalınmış ve iki yıl sonra bulunmuştu.
       
‘PAHA BİÇİLEMEYEN’ HIRSIZLIKLAR
* 20 Mayıs 1988: Cezanne, Van Gogh ve Jongkind’in birer tablosu, Amsterdam’ın Van Gogh Müzesi’nden çalındı. Toplam değeri 52 milyon Euro (yaklaşık 90 trilyon lira) olarak tahmin edilen tablolar, birkaç gün sonra bulunmuştu.
* 13 Aralık 1988: Van Gogh’un 125 milyon Euro (yaklaşık 200 trilyon lira) değerindeki 3 tablosu, yine Hollanda’nın Arnhem kentindeki Kröller-Müller Müzesi’nden çalınmıştı.
* 30 Ocak 1989: Rembrandt ve Van Goyen’in 2 tablosu Hollanda’nın Lahey kentinde çalınmış, ancak akşam saatlerinde Rotterdam’da bulunmuştu.
* 4 Mayıs 1989: Biri Dali, biri de Matisse toplam 10 tablo Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde çalındı.
* 29 Aralık 1989: Matisse’in 8 tablosu, Fransa’nın Nice kentindeki Matisse Müzesi’nden çalındı, ancak 12 gün sonra bulundu.
* 19 Ocak 1990: Picasso’nun 3 tablosu, Fransa’nın Marsilya kentindeki bir galeriden çalındı.
* 12 Mart 1990: İsviçre’de bulunan bazıları Van Gogh ve Toulouse-Lautrec’e ait toplam 14 tablo çalındı.
* 19 Mart 1990: Aralarında Degas, Manet ve Rembrandt’ın tablolarının bulunduğu 11 tablo, ABD’nin Boston kentindeki Gardner Müzesi’nden çalındı.
* 14 Nisan 1991: Van Gogh’un 20 tablosu, Amsterdam Van Gogh Müzesi’nden çalındı. Tablolar birkaç saat sonra terkedilmiş bir araçta bulundu.
* 12 Şubat 1994: Munch’un ‘Çığlık’ tablosunun en önemli örneği, Norveç’in başkenti Oslo’daki Ulusal Galeri’den çalındı, ancak aynı yılın Mayıs ayında bulundu.
* 20 Mayıs 1998: Van Gogh ve Cezanne’ın 3 tablosu, İtalya’nın başkenti Roma’daki Modern Sanatlar Müzesi’nden çalındı. Tablolar, Temmuz ayında Roma’da ve Torino’da bulundu.
* 22 Aralık 2000: Herbiri yaklaşık 10 milyon euro (18 trilyon lira) değerinde olan 3 Renoir ve Rembrandt tablosu, İsveç’in başkenti Stockholm’daki Milli Müze’den çalındı.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları