Home page
Haber Menüsü


Oğuz Aral son yolculuğunda  
  Bodrum’da yaşamını yitiren ünlü Türk karikatürist Oğuz Aral, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Gırgır dergisinin kurucusu Aral, mizah dünyasına ‘Avanak Avni’ ve ‘Utanmaz Adam’ gibi unutulmaz tipler kazandırmıştı.

İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   29 Temmuz 2004 —  Bodrum’daki evinde geçirdiği enfarktüs sonucu kaldırıldığı Özel Bodrum Hastanesi’nde yaşamını yitiren, ‘Avanak Avni’ ve ‘Utanmaz Adam’ tiplerini mizah dünyasına kazandıran, Gırgır dergisinin kurucusu Oğuz Aral, Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

   
 
       
    MSNBC News Oğuz Aral'a vefa sergisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Önceki gün Bodrum’da hayatını kaybeden Oğuz Aral için Levent Camii’nde kılınan cenaze namazına, Aral’ın eşi Tolga, kızı Elgin, oğlu Seyit Ali yanısıra, Müşfik Kenter, Semih Balcıoğlu, Halit Kıvanç, Rutkay Aziz, Ertuğrul Özkök, Altan Öymen, Hasan Kaçan, Nuri Kurtcebe, Mustafa Sarıgül, Metin Üstündağ, Meltem Cumbul, Esin Afşar, Müjdat Gezen, İnci Aral, Cem Yılmaz, Gani Müjde, Yaşar Kemal ve Nebil Özgentürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.


        Öte yandan, camiye, Aral’ın ünlü karikatür tiplemesi ‘Avni’nin kartondan yapılmış büyük boy bir maketi de getirildi.

       Aral’ın, okurlarıyla yıllarca Gırgır dergisinde buluşturduğu karikatür serisi olan Avni’nin ağlayarak el sallayan bir çizimi olan maket, cenaze töreni sonunda da cenaze arabasının arkasına Aral’ın fotoğrafıyla birlikte yerleştirildi.
       Cenazeye katılanlara da, üzerinde Aral’ın çizdiği, ağlayan insanları gösteren bir karikatür ve onlara bakan Aral’ın resmi üzerinde “Kesin ağlamayı! Sizin daha çok işiniz var” yazılı bir konuşma balonu olan kartlar dağıtıldı.
       
ÖLÜM NEDENİ MÜLTİ ORGAN YETMEZLİĞİ
       Özel Bodrum Hastanesi Başhekimi Dr. Erkan İnal’dan alınan bilgiye göre, Pazar akşamı hastaneye getirilen Oğuz Aral, Pazartesi akşamı saat 19.30 sularında hayatını kaybetti.
       Dr. İnal, Oğuz Aral’ın “mülti organ yetmezliği” nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Oğuz Aral, Pazar akşamı, arka cidar bölgesindeki yaygın enfarktüs nedeniyle hastanemize getirildi. Kendisine hemen müdahale edildi. Ancak, gündüz saatlerinde böbrek yetmezliği ortaya çıktı. Günde üç paket sigara tükettiği için de beyin küçülmesi olmuş. Diyalize sokulmak istendi, ancak herşey bir anda kötüye gitmiş. Bu akşam(P.tsi) saat 19.30 sıralarında multi organ yetmezliği nedeniyle vefat etti” şeklinde konuştu.


       
OĞUZ ARAL KİMDİR?
       1936 yılında Silivri’de doğan Oğuz Aral İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrıldı. 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizen sanatçı Gün Gazetesi’nde ‘GırGır’ adıyla bir güldürü sayfası düzenledi.
Oğuz Aral'ın unutulmaz karakterlerinden Avanak Avni.
       
DÜNYANIN 3. MİZAH DERGİSİ Bir yıl sonra sayfayı aynı adla haftalık güldürü dergisine dönüştürdü. Yazı ağırlıklı, güncel, halkın anlayabileceği bir karikatür anlayışına önem veren GırGır dergisi 70’lı yıllarda dünyanın en çok satan 3. mizah dergisi unvanını kazandı.
       Gırgır dergisinde, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda bir çok karikatürcüyü yetiştirip, kamuoyuna tanıttı. Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam, Avanak Avni gibi çizgi roman ve öyküleriyle geniş bir okur kitlesi tarafından tanındı.
NTV MAG Dergisi’nde yayımlanan Oğuz Aral söyleşisi

       
GIRGIR’A 12 EYLÜL DARBESİ
       Muhalif tavrıyla da bilinen Gırgır dergisi 12 Eylül döneminde kapatılan ilk yayın organlarından biri oldu ve dergi aynı dönemde birçok kez soruşturmaya uğradı.
       
SANATIN HER DALINDA ÜRÜN VERDİ

       
       Tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmalar yapan, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, 1960’lı yılların sonunda 5 adet çizgi film yaptı. Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adındaki çizgi filmleri Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahip.
       Oğuz Aral, son yıllarda Hürriyet Gazetesi’nde ‘Huysuz İhtiyar’ ismiyle köşe yazıları yazıyordu.
       
‘HUYSUZ İHTİYAR’ YAZDI VE YÖNETTİ
       Tiyatroya ilgisi 1958’de kurduğu pandomim tiyatrosu ile başlayan ve gelişen Aral’ın, yazarlığı ve yönetmenliğinin yanısıra dekor tasarımını da üstlendiği ‘Huysuz İhtiyar’ yıllarca sahnede kaldı.
Dostları Oğuz Aral için ne dedi?

       Müşfik Kenter’in usta çizer Aral ile sahnedeki beraberliği ‘Ses Tiyatrosu’nda ‘Fadik Kız’ oyunu ile 1964’e dayanıyor.
       Sanatçı, Müşfik Kenter’in 1980 yılında oynayamaya başladığı ‘Bir Garip Orhan Veli’ adlı tek kişilik oyunu da yönetmişti. Oyunun 22 yıl boyunca seyirciyle buluşma sayısı 5.000’i aşmış ve bir rekora ulaşılmıştı.
       
ZİNCİRLİKUYU’YA DEFNEDİLDİ
       Oğuz Aral’ın cenazesi bugün Levent Camii’nde öğlen vakti kılınan cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.


       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları