Home page
Haber Menüsü


 
Necdet Mahfi Ayral toprağa verildi
Önceki gün yaşamını yitiren emektar tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral (96) bugün toprağa verildi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    7 Haziran 2004 —  Türk Tiyatrosu’na 71 yıl süreyle hizmet veren Ayral, tedavi görmekte olduğu Bakırköy Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Necdet Mahfi Ayral için, önce emekli olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi.
(sol başta) Ayral’ın kızı Jeyan Mahfi Ayral tören sırasında gözyaşlarını tutamadı.

        Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı İskender Pala, bugün sahnede “hayatın en gerçek rolü için toplandıklarını” belirterek, Ayral’ın yıllarını Türk insanının ruhunu süzmek, rafineleştirmek için verdiğini ve yıllarını tiyatroya adadığını anlattı.
       Türkiye’de sanatçıların ne yazık ki yaşarken değil, öldükten sonra kıymetlerinin bilindiğini kaydeden Pala, “Biz bunu kırmak istiyoruz. Bu sahnenin her santimetrekaresinde anıları bulunan bu insanı son yolculuğuna rahmetle uğurluyoruz” diye konuştu. Ayral’ın arkadaşı tiyatro sanatçısı İhsan Devrim de, tiyatronun para kazanmak için yapılmadığını ve gönül işi olduğunu dile getirerek, “Tiyatroda çok para kazanılmaz, ancak geçinilir. O bu sahneye en büyük sevdalılardan biriydi. Şimdi, onun vücudu bu dünyadan geçti ama bu sevdalı yaşıyor. Hep yaşayacak, hatırlanacak. Vasfi Rıza Zobu’yu, Bedia Muvahhit’i unutmadığınız gibi, onu da unutmayacaksınız” diye konuştu.
       Sanatçı anısına saygı duruşunda bulunulan törende, daha sonra bir din görevlisi eşliğinde dua okundu. Sanatçının naaşı önünde saygı geçişinde bulunulmasının ardından, Teşvikiye Camii’ne geçildi.
       Burada, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Müjdat Gezen, Ayral’ın uzun, mutlu ve iyi yaşadığını vurgulayarak, bunun pek çok kişiye nasip olmayacağını söyledi. Gezen, “Çok dost bir ağabeyimizdi. Keşke hepimiz onun kadar mutlu ayrılabilseydik bu dünyadan” diye konuştu.
       Buradaki törene, Ayral’ın kızı Jeyan Mahfi Ayral, Türker İnanoğlu, Hadi Çaman, Göksel Kortay, İzzet Günay’ın da aralarında bulunduğu sanatçı dostları katıldı.


        Ayral’ın cenazesi, öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
       
TÜRK TİYATROSU’NUN DUAYENİYDİ
       İstanbul Beykoz’da 1908 yılında doğan Ayral, Galatasaray Sultanisi’nde yatılı okudu.
       Sahneye ilk adımını 24 Eylül 1932’de Darülbedayi’de “7 Köyün Zeynebi” oyunuyla atan Ayral, Şehir Tiyatroları’nda ‘Lüküs Hayat’, ‘Kral Lear’, ‘Deli Dolu’, ‘Fizikçiler’, ‘Bir Komiser Geldi’, ‘Cyrano de Bergerac’ ve ‘Tartuffe’ gibi oyunlarda unutulmaz kompozisyonlar yarattı.
       
150’YE YAKIN FİLMDE ROL ALDI
       Tiyaronun yanı sıra sinemada da ssanatını icra eden Ayral 150’ye yakın filmde irili ufaklı rol aldı. 1950-75 yılları arasında İtalyanlar’ın ünlü komedyeni Toto’yu konuşarak, dublaj sanatında da ustalığını gösteren Ayral, kızı Jeyan’ı da kendisi gibi tiyatro ve dublaj sanatçısı olarak yetiştirdi.
       
SONUNDA ‘HUZUR’A ERDİ
       Necdet Mahfi Ayral, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda son olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Huzur’ oyununda rol almıştı.
       
UNUTULMAYACAK SERZENİŞİ
       Bu arada Ayral, 22. İzmir Tiyatro Günleri kapsamında 30 Mart 2004 tarihinde gerçekleştirilen ‘Tiyatroda Geçen Yıllar’ konulu söyleşide, Türkiye’de sanata ve sanatçıya değer verilmemesinden şikayetçi olduğunu söylemişti.
       Sahneye ilk adım attığı günlerde, bugün Türk tiyatrosunun kurucuları olarak bilinen ve kendisinin de hocaları konumundaki Muhsin Ertuğrul, Hazım Körmükçü gibi isimlerin sanatlarını yokluk içinde sürdürdüklerini vurgulayan Ayral, “Maalesef, memlekette hala sanata kıymet verilmiyor. İşte misali... Benim ne evim var, ne param. Halbuki sahneye, sanata, 71 sene verdim. Başka memleketlerde sanatta 70 sene çalışmış kimseye bir hükümdar gibi geceler yaparlar, tebrikler yaparlar, hediyeler verirler, neşe günleri yaparlar. Bizde, kimse farkında değil. İşte memlekette sanata verilen kıymet” diye kaydetmişti.
       
“MÜTHİŞ KIRGINIM”
       Ayral, yine bir süre önce yaptığı açıklamada da, sahneye ilk olarak 1932’de çıktığını ve Muhsin Ertuğrul ile çalıştığını anlatarak, ömrünü sahneye, sinemaya, televizyon ve radyoya adadığını belirtmişti.
       Tiyatroda 275 oyunda, sinemada da 170 filmde oynadığını dile getiren Ayral, 71 yıl önceki sanat yaşamıyla bugünkü arasında büyük farklar bulunduğuna dikkat çekmişti.
       Necdet Mahfi Ayral, “O dönem Şehir Tiyatroları’na alınmamız çok önemliydi. Muhsin Ertuğrul, tiyatroda sanattan evvel, disipline, dürüst çalışmaya kıymet verirdi. O günkü tiyatro bugün yok. Çok kıymetli, çok kabiliyetli gençlerimiz var, ama bugün onlar aldıkları rolleri sahnede genellikle yaşamadan oynuyorlar” diye konuşmuştu.
       Bir sanatçı olarak yaşadığı ekonomik sorunlara da işaret eden Ayral, “Kızımın evinde onunla birlikte yaşıyorum. Kızım bana bakıyor. Bu memlekette sanatkara maalesef kıymet verilmiyor. Müthiş kırgınım...” demişti.
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları