Home page
Haber Menüsü


‘Aile içi şiddete sessiz kalma’
Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Vakfı ile “The Body Shop” firmasınca, “Aile İçi Şiddete Sessiz Kalma” sloganıyla, kadınlara yönelik şiddete karşı verilen eğitim çalışmalarına destek sağlanması amacıyla kampanya başlatıldı.
İstanbul
AA
2 Haziran 2004 — Kampanyanın tanıtımı dolayısıyla Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen toplantıda konuşan The Body Shop firmasının kurucusu ve Onursal Başkanı Anita Roddick, aile içi şiddetin tüm dünyanın sosyal sorunlarından biri olduğunu belirterek, sorunun çözümü için faaliyet gösterdikleri ülkelerde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Anita Roddick, kampanya çerçevesinde çeşitli kadın gruplarının ürettiği ürünlerin mağazalarında satılacağını ve gelirinin bu gruplara bırakılacağını söyledi. Roddick, çevre ve şiddetin önlenmesi gibi sosyal sorunlarla ilgili çeşitli kampanyalar yürüttüklerini, bu amaçla da sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydederek, Türkiye’de gösterdikleri faaliyetin birinci yılında böyle bir kampanya başlatılmasının önemini vurguladı.
       Roddick, müşterilerini bilinçlendirme kampanyasıyla soruna dikkat çekmeyi, kadın gruplarının ürettiği el emeği ürünleri mağazalarında satarak vakfın eğitim programlarına destek sağlamayı amaçladıklarını bildirdi. “ABD ve müttefiklerinin Irak harekatına” da değinen Roddick, “Başkan Bush eğer kadın olsaydı, Irak’ta yaptıklarını yapmazdı” diye konuştu.
       
VAKIF EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ TÜRE
       Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Vakfı Eğitim Koordinatörü Güvem Pınar Türe de, Türkiye’deki kadınların sorunlarının en önemlisinin şiddet olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Aile içindeki şiddet duyulmuyor, duyurulmak istenmiyor. Vakıf olarak 1998 yılından itibaren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun toplum merkezlerinde, sosyal hizmetler uzmanları vasıtasıyla kadının insan hakları eğitimini aktarmaktayız. Kadınlara bu hizmet içinde şiddeti, şiddete karşı geliştirilen mekanizmaları aktarmaktayız. Kadınlar haklarını bildikçe ve şiddete karşı bu mekanizmaları bilip kullandıkça, kendilerinin ve çevrelerinin hayatları değişmekte ve dönüşmekte.”
       Uluslararası Af Örgütü’nün 3 hafta önce yayınladığı istatistiki bilgileri iletmek istediğini de dile getiren Türe, buna göre, Türkiye’deki kadınların yüzde 35-50 civarındaki kısmının şiddet gördüğünü savundu. Türe, “Türkiye’de her ailede 1 kadın, her 3 kadından da 1’i şiddete uğruyor. Onun için bu kampanyada Anita Roddick ile beraber olmaktan mutluyuz” dedi.
       Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemelerin olması gerektiğini de kaydeden Türe, “Anayasa’nın 10. maddesine ‘kadına karşı pozitif ayrımcılık’ cümlesini çok ısrar etmemize rağmen geçiremedik. Ama ısrarlarımız bitmedi. Uluslararasa sözleşmelerin şiddetin önlenmesi için getirdiği ve Türkiye’nin imza attığı sözleşmeleri hayata geçirmek için mücadele edeceğiz” diye konuştu.
       
ŞİDDETE KARŞI EĞİTİMİN SONUÇLARI
       Türe, bir soru üzerine ise şiddete karşı eğitim programında 33 ilde toplam 3 bin kişiye ulaştıklarını anlatarak, programa katılan kadınların yüzde 93’ünün özgüvenlerinin arttığını, yüzde 63’ünün maruz kaldığı aile içi şiddetin tamamen sona erdiğini, yüzde 22’sinin gördüğü şiddetin azaldığını, yüzde 74’ünün de aile içi kararlarda etkisinin çoğaldığını bildirdi.
       The Body Shop’un Türkiye Temsilcisi Shaya A.Ş. Genel Müdürü Işık Keçeci Aşur da, mağazalarında kar amacı olmaksızın satacakları yerel kadın topluluklarınca üretilen el emeği ürünlerin, Atölye Mor Kağıt’ın geri dönüşümlü kağıttan ürünleri ile Denizli Buldanlı kadınların ürettikleri el dokumaları olduğunu söyledi. Aşur, kadınların uğradığı şiddete karşı eğitime destek vereceklerini ve kendi personellerine de bu eğitimi aldıracaklarını ifade ederek, bu çalışmaların devamlılık istediğini ve kampanya çerçevesinde yapılabilecek başka şeyler için de önerilere açık olduklarını sözlerine ekledi.
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları