Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:24 TS 31 Ağu., 2000
Ecevit, enerjide kavgacı bürokratları susturdu
Başbakan Ecevit, DPT Müsteşarı ile Enerji Bakanlığı arasındaki enerji yatırım tartışmasına el koydu. Bürokratları bir araya getiren Ecevit, ‘Tartışmayı bırakın, enerji projelerini hızlandırın” uyarısında bulundu.
İstanbul
NTV-MSNBC
29 Ağustos— Başkentteki enerji kavgasına Başbakan Bülent Ecevit müdahale etti. Ecevit, DPT ve Enerji Bakanlığı müsteşarlarını susmaları konusunda uyararak, “Enerji projelereni hızlandırın” talimatını verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Başbakan Ecevit, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Erdoğan Öner ile Başbakanlık’ta bir araya geldi. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da hazır bulundu.
       Ecevit, toplantının başında İzmirlioğlu ve Yiğitgüden’e niye böyle bir tartışmaya girdiklerini sordu. Ecevit’in “Hükümet bu kadar uyumlu çalışırken bürokraside niye uyum yok?” dediği kaydedildi. Ecevit, iki müsteşara susmaları talimatını vererek, “Türkiye enerjide sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Çalışmaları hızlandırın” diye uyardı.
       
SİYASİLER UZLAŞIRKEN...
       Bilindiği gibi Ecevit Başbakan Ecevit, son günlerde enerji yatırımlarıyla ilgili olarak Enerji Bakanlığı ile DPT arasında süren tartışmadan rahatsız olduğunu söylemişti. Milliyet gazetesinin Ankara temsilcisi Fikret Bila’ya açıklamalarda bulunan Ecevit, “Bu tartışmalardan rahatsızım” dedi.
       Enerjiyle ilgili tartışmaların da kamuoyu önünde sürdürülmesini yanlış bulduğunu belirten Ecevit, “Pazartesi günü (dün) duruma el koymayı düşünüyorum. Biz siyasiler uzlaşırken bürokratlar karşılıklı tartışmayı sürdürüyorlar. Bu beni çok rahatsız etti” dedi.
       DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu ile Enerji Bakanı Cumhur Ersümer arasındaki tartışma, İzmirlioğlu’nun Cuma günü Milliyet gazetesinde yer alan açıklamalarıyla başlamıştı.
       İzmirlioğlu, “Avrupa’nın üç-dört katı fiyatla alım garantileri verilmiş projeleri onaylarsak, kullanamadığımız elektriğe, yılda 7 milyar dolar öder duruma geleceğiz” diye konuşmuştu.
       
MÜŞTEŞARIN TARTIŞMA YARATAN SÖZLERİ
       İzmirlioğlu Milliyet’e şu açıklamalarda bulunmuştu:
       * 2003 yılında Türkiye enerji darboğazına girecek. Ancak, mevcut yap - işlet - devret (YİD) modelli projelerin hepsi uygulamaya geçirilirse 2005’de Türkiye’nin ihtiyacı üzerinde bir enerji fazlası ortaya çıkacak” dedi.
       * Avrupa’da ortalama elektrik fiyatı kilovatsaatte 3 sent. İmtiyaz anlaşmalarında ise 7-12 sent fiyatından alım garantileri veriliyor.
       * AB ortalamasının üç - dört katı bir fiyatla elektrik alırsak, Türkiye ekonomisinin rekabet gücü kalmaz. Bu anlaşmalar uygulamaya girdiği takdirde, 2005 yılından itibaren faiz - borç sarmalından kurtulmamıza karşın, kullanmadığımız elektriğe yılda 7 milyar dolar para ödeyeceğiz.
       * İsrafa yol açmamak için ilk aşamada 2001 - 2002 yıllarında bitebilecek ve enerji açığını azaltacak projelere onay verdik. Türkiye’nin rekabet gücünü zayıflatacak, enerji projelerine izin verilmemesi görüşündeyiz.
       * Bu alım garantileri ile ilgili anlaşmalar tehlikeli. Tabii sadece bu değil, başka garantilerde verilmiş. Oysa bir kaç yıl sonra, kredi notumuz yükseldiğinde, daha uygun anlaşmalar yapılabilir. Hiçbir ülke dünyada böyle imtiyazlar vererek, enerji meselesini çözmemiş. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.
       
ERSÜMER VE YİĞİTGÜDEN YANITLADI
       Bu sözlere ilk yanıt Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’den geldi. Ersümer, “Isıtıp ısıtıp aynı şeyleri gündeme getiriyorlar. Hoş değil. Aslında biz bakanlıklar arasında bu konuları tartıştık belli mutabakatlara vardık buna rağmen bu iddiaların ileri sürmesi de pek hoş değil” dedi.
       Ancak Ersümer DPT Müsteşarı’nı, “kendi müsteşarı aracılığı’yla” yanıtladı.
       Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden’den geldi. Yiğitgüden önce, “Biz artık herşeyi DPT’nin insafına bıraktık. Ne yapıyorlarsa, nasıl biliyorlarsa öyle yapsınlar!” yanıtını verdi.
       
ÖYLE PROJE DPT’YE GİTMEDİ
       DPT’nin iki buçuk aydır 46 projelik liste için görüş bildirmediğini, zararsız bulduğu projeleri de artık onaylaması gerektiğini söyleyen Yiğitgüden, daha sonra tonunu iyice sertleştirdi.
       Yiğitgüden’in sözleri şöyle:
       “Ben şu ana kadar gazetelerde okuduğum ifadelere dayanan bir projeyi görmedim. Şu ana kadar DPT’ye gönderilen bildiğim kadarıyla 12 sent kilowatt saat fiyatı olan bir projeyi de hatırlamıyorum. Ortaya bazı sloganlar atıp o sloganların üzerinde tartışmanın anlamı yok. Ben zannediyorum ki Sayın Müsteşar İzmirlioğlu, bu konuda çok iyi bilgilendirilmemişti o yüzden böyle bir ifade kulandı. DPT’nin önünde 80’e yakın enerji projesi bekliyor. Eğer bu 80 projenin hepsi türkiye standartları açısından kabul edilemez türkiye’nin menfaatlerine aykırı projelerse ben bunların ilan edilmesini istiyorum. Bu 80’e yakın projenin içinden şartlara uygun proje bulunamamasını da hayretle karışlıyorum.”
       
TOPLAMI 14 MİLYAR DOLARI AŞIYOR
       DPT’de onay ve görüş bekleyen enerji projelerinin toplam maliyetinin 14 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
       DPT Müsteşarlığında bekleyen ve çoğunun elektrik satış fiyatının kilovatsaat başına 3 - 4 cent olduğu savunulan projelere halen onay alınamadığı, bazı projelerin 2.5 yıldır onay beklediği (700 MW’lik iki termik santral - ithal LPG termik santralı - Fransız TOTAL ve fuel oilli XENEL) bazı projelerin ise (400 MW’lik Boğazköy doğalgaz) bir yılı aşkın süreden beri DPT’den görüş beklediği kaydedildi.
       Milliyet gazetesinin haberine göre, Enerji Bakanlığı’nın DPT’ye gönderdiği yatırım projelerine onay alabilmiş olması durumunda 2001 - 2002 yıllarında 12 milyar kilovatsaat daha fezle elektrik enerjisi üretebilecek durumda olunacağı, ancak bu imkanın kaçırıldığı, proje sahibi firmalardan 2002 yılında tesislerin bitirileceği taahhütlerinin alındığı belirtelerek şu görüşe yer verildi;
       “Ülkemizdeki elektrik enerji açığının olumsuz etkilerinin tüketicilere yansıtılmaması için bir taraftan tasarruf önlemleri artırılırken, diğer taraftan otoprodüktör yatırımları teşvik edilmekte, yüzer - gezer santrallarda kilovatsaat başına 11 - 12 cent gibi yüksek maliyetlerle üretilen enerjiler sisteme verilmektedir.”
       
    MSNBC News DPT, 'bu projeler hassas' dedi ve YPK'ya gönderdi
MSNBC News Yiğitgüden: Pahalı çözümleri kabul ediyoruz
MSNBC News TEAŞ'ın bazı santrallerinde maliyet yüksek
MSNBC News "Elektrik tüketimi 2030'da trilyon kilovatsaate ulaşacak"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları