Home page

Haber Menüsü


Güncelleme: 17:01 TS 26 Ağu., 2000
Galatasaray'ın zaferi dış basında  
Galatasaray yine dünya basınında
Galatasaray’ın Avrupa Süper Kupa zaferi, sarı-kırmızılı takımı bir kez daha dış basının gündemine oturttu.
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    26 Ağustos—  Galatasaray’ın Avrupa Süper Kupa zaferi dış basında da geniş yer buldu. Özellikle İtalyan basını Galatasaray’ı göklere çıkartırken, Almanya’da maçın yorumlarına ve sarı-kırmızılı takımın başarısına satır aralarında değinildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İtalya’nın dünyaca ünlü spor gazetesi La Gazzetta dello Sport “Galatasaray, Real’i tuş etti” başlığıyla verdiği haberde, “Montecarlo’da Türkler’in sürpriz zaferi. Mario Jardel’in altın golüyle Galatasaray, Real Madrid’i 2-1 yendi ve tarihi UEFA Kupası’ndan sonra evine Süper Kupa’yı da götürdü” yorumunu yaptı. Quotidiano.net sitesi, zafere “Galatasaray büyük” başlığıyla yer verdi.. Site “Türklerin zaferi, Real Madrid’e şah mat yapan Galatasaray’ın bu ikinci Avrupa zaferi” diyor.
       KwSport ise “Galatarasaray büyüklerin ülkesinde. Real’i yenip Süper Kupa’nın sahibi oldu” yorumunu yapmış.
       
ALMANYA: REAL TELAŞLI, FİGO HAYALKIRIKLIĞI
       Almanya’nın Stuttgarter Zeitung gazetesi “Galatasaray altın golle galip” başlığıyla verdiği haberde Galatasaray’ın ilk kez Avrupa Süper Kupası’nı kazandığını yazdı ve Real Madrid’in bu maçaki telaşlı tavrından yola çıkarak, henüz hazırlık aşamasında olduğu değerlendirmesini yaptı. Real Madrid’in alışılmış hedefe yönelik tavrının bu maçta görülmediğini yazan Stuttgarter Zeitung, Barcelona’dan 118 milyon marka transfer edilen Luis Figo’nun da beklentileri karşılamadığının altını çiziyor. Gazeteye göre Galatasaray kalesi icin tehlike oluşturan tek futbolcu Brezilyalı Roberto Carlos olmuş.
       Dolomiten Sport gazetesi ise “Süper Kupa, Galatasaray’a” başlığının altına “Real Madrid sezon hazırlığını henüz tamamlamış. Ivan Campo’nun Hakan Ünsal’a yaptığı faulün Galatasaray’a ilk
       golü getirdi. Bundan sonra da artık Real Madrid’in neredeyse hiç şansı kalmamıştı” yorumunu yaptı.
       Alman haber ajansı DPA ise “Süper Kupa’da Altın Gol” başlığı altında “Galatasaray, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid’i 2-1 yendiği oyunla ilk kez Süper Kupa’nın sahibi oldu. 12 seyircinin önünde oynanan maçta, Raul nizami olmayan bir penaltıyla 1-1 beraberliği sağladı. Galatasaray ilk kez Süper Kupa’yı kazandı. İspanya’nın rekorlar takımı, zaman zaman heyecanlı ve gergin geçen karşılaşmada, henüz sezon hazırlığı aşamasında olduğunu gösterdi. İkili mücadelelerde daha üstün olan Türk takımı karşısında fazla etkili olamayan Madrid’li “yıldızlar takımı”, oyunun sonlarına doğru oyundan koptu. 118 milyon marklık süper star Luis Figo, ilk resmi maçında kendisinden beklenileni veremedi. Jardel’in penaltı golünden sonra gelen ve Madrid’e beraberliği getiren tartışmalı penaltı pozisyonu da İspanyollara yetmedi” yorumunu yaptı.
       Berliner Zeitung gazetesinin başlığı ise “Süper Kupa’yı Galatasaray kazandı”. Real Madridli Luis Figo’nun maç boyunca özellikle Galatasaraylı Emre Belozoğlu’dan kurtulmaya çalıştığını ancak başaramadığını yazan gazete, sonunda Galatasaray’in Jardel in uzatma devresinin 13. dakikasında attığı altın golle maçı 2-1 kazandığı haberini veriyor.
       
İSPANYOL BASINI: HAKSIZ PENALTI YETMEDİ
       Galatasaray-Real Madrid Avrupa Süper Kupası maçının sonucu İspanyol basınında spor sayfalarında geniş biçimde yer aldı. İspanyol basını, maçı daha çok Real Madrid’in eksiklikleri açısından değerlendirdi.
       “Real Madrid gol atamayınca, kupayı Türk takımı aldı” diye başlık atan ABC Gazetesi, Real Madrid’in özellikle ilk yarıda oyuna hakim olmasına ve genelde daha iyi oynayan taraf olmasına karşın gol atmayı beceremediğini, Morientes’in eksikliğinin hissedildiğini, buna karşılık Jardel’in fırsatçılığını göstererek Galatasaray’a maçı kazandırdığını belirtti. Gazete, Galatasaraylı oyuncuların azimli oynadıklarını ve çok koştuklarını, Real Madrid’in ikinci yarıda oyundan düştüğünü, Türk takımının ise ilk yarıya oranla daha istekli oynadığını, ikinci penaltıyı vererek hakemin Real Madrid’e yardımcı olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını yazdı.
       El Mundo Gazetesi ise “Süper Kupa”nın şampiyonu Galatasaray” biçiminde bir başlık kullandı. Gazetede, 5 bin Türk taraftarı karşısında yalnızca 400 Real Madrid taraftarı olmasının maçta etkili olduğunu, Real Madrid’in çok sayıdaki fırsatı kaçırdığını, Galatasaray’ın ise atak yaptığı zaman boşluklar bulduğunu ifade ederken, Real Madrid’in ilk yarıda daha iyi oynayan taraf olduğunu, ancak, yakaladığı daha az pozisyona karşın Galatasaray’ın maçı almayı bildiğini bildirdi.
       El Pais Gazetesi de başlığında, Real Madrid’in gol atmayı beceremeyince, Süper Kupa’sız kaldığını yazdı. Gazete, Real Madrid’in yeteri kadar hızlı oynayamadığını, bazı önemli fırsatlar yakaladığını ama bunları değerlendiremediğini, hakemin de Real Madrid’e “haksız” bir penaltı vererek adeta yardım ettiğini, buna karşın Real Madrid’in maçı kazanamadığını yazdı.
       
FRANSIZ BASINI: L’EQUIPE: “İMZA, JARDEL’DEN”
       
Galatasaray Futbol Takımı’nın, İspanyol Real Madrid önündeki zaferi Fransız basınında da geniş bir biçimde yer aldı. Fransa’nın ünlü spor gazetesi L’Equipe, “İmza Jardel’den” başlığıyla verdiği haberde, Real Madrid’in, oyunun hakimi olmasına karşın Galatasaray’ın Avrupa Süper Kupası’nı kazandığını bildirdi. Fransız gazetesi, Galatasaray’ın son 4 ay içinde hem UEFA Kupası, hem de Süper Kupa’yı kazanarak, Türk futbol tarihinin en büyük zaferine imza attığını kaydetti. Haberde, Real Madrid’in oyunun hakimi gibi görünmesine karşın kaçan fırsatlar bakımından 2 takının da hemen hemen eşit olduğu ifade edildi ve Galatasaray’ın kupayı almasının büyük bir adaletsizlik olmadığı bildirildi. L’Equipe Gazetesi, penaltı kararının da ağır olduğuna dikkati çekti.
       Le Figaro Gazetesi ise, “Galatarasay taçlandı” başlığıyla verdiği haberde, Jardel’in golleriyle Galatasaray’ın UEFA Kupası’ndan sonra Süper Kupa’yı da kazandığını bildirdi. Liberation Gazetesi de, “Galatasaray, Avrupa’nın kralı” başlığıyla verdiği haberde, Galatasaray, Real Madrid karşısında 2-1’lik skorla galip gelmesini bildiğini ifade etti.
       
AVUSTURYA BASINI: GALATASARAY, REAL’İ ALTIN GOL’LE YENDİ
       
Avusturya basınında Galatasaray’ın zaferi, geçen yılın şampiyonu ve bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray’ın rakibi Sturm Graz’a uyarı olarak yorumlandı. Gazetelerde “UEFA Kupası Galibi ve Şampiyonlar Ligi Grup rakibi Galatasaray, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid’i yenerek Süper Kupa’yı aldı” yorumu yapıldı. Gazeteler haberi “Graz Teknik direktörü Ivica Osim ve kulüp başkanı Hannes Kartnig’in de izlediği maçın galibi, uzatmada Jardel’in Altın Gol’üyle belli oldu. Galatasaray 26. Süper kupa finaline daha güçlü başladı ve ilk yarıda etkili taraf oldu. Güçlü savunması ve teknik üstünlüğüyle ilk yarıya ağırlığını koydu, ancak ikinci yarıda üstünlük Real Madrid’e geçti. Madrid kendileri için şanslı ancak kesinlikle haksız bir penaltıyla 1-1 beraberliği yakaladı. Avusturyalı hakem Günter Benkö, genelde iyiydi, ama iki pozisyonda tartışmalı karar verdi. Jardel çok net bir penatı pozisyonunu gole çevirdi. Ardından verdiği haksız ve sert eleştirilere hedef olan penaltı pozisyonuyla 1-1 beraberlik sağlandı” şeklinde verdi.
       Sturm Graz Başkanı Hannes Hartig’in maç değerlendirmesi ise biraz çelişkili kaldı. Hargit “Galatasaray teknik olarak güçlü bir ekip. Oynamalarına izin vermemek gerekiyor. İkili mücadelelere girmek lazım. Ancak yine de çok üstün bir takım değil. Biz de kötü oynayan bir takım değiliz. Evimizde bu takımı yakalayabiliriz. Graz’daki oyunda mutlaka bir galibiyet veya beraberlik şansımız var” diye konuştu.
       
AVUSTRALYA BASINI: SÜPER KUPA’DA TÜRK SÜRPRİZİ
       Avrupa Süper Kupası’nı kazanan Galatasaray’ın başarısı, dünyanın uzak köşesi Avustralya’da da yankı buldu. Televizyonlar, “Süper Kupa’da Türk sürprizi” değerlendirmesi yaptı. Cumartesi günü sabaha karşı yerel saatle 04.45’de başlaması nedeniyle yazılı basında yarın değerlendirmeler olması beklenirken, karşılaşmayı 2 kanal birden naklen yayınladı. Devlet Yayın Kurumu SBS Televizyonu ve paralı spor kanalı FOX Sport karşılaşmayı ekrana getirdiler.
       Beşiktaş’ın eski çalıştırıcısı John Benjamin Toshack, SBS’te yaptığı yorumda, Galatasaray’ın Türkiye’de “Aslan” olarak anıldığını belirterek, “Aslan, çevikliğiyle kupayı İspanyollara bırakmadı. Aslan, kupayı çaldı” değerlendirmesinde bulundu. “Hırs, inanç ve de taktik, milyarlık Real Madrid’e ders verdi” biçiminde konuşan Toshack, 2 gol atmasına karşın Jardel’in Hakan Şükür’ün yerini doldurmasının mümkün olmadığını söyledi.
       Toshack, şöyle devam etti:
       “Ancak, bu tür maçlarda yakaladığı bir pozisyonu bile affetmeyen golcüdür. Hakan Şükür ve Jardel farklı yapıda golcüler. Galatasaraylı futbolcular Hakan Şükür’ü unutmuş oyun sistemiyle mücadele etti. Eski çalıştırı Fatih Terim’in mirasına iyi bakılıyor.” Toshack, Real Madrid için de, “Ya hazır değillerdi, ya daha maç başlamadan (kupa bizim) dediler, ya da oynayacak alan bulamadılar” yorumunu yaptı.
       Kanal 7, Kanal 9 ve Kanal 10 televizyonları ise spor programlarında Galatasaray’ın Avrupa’nın “en büyüğü” olduğunu vurgularken, “Süper Kupa’da Türkler büyük sürpriz yaptı. UEFA Kupası Şampiyonu Galatasaray, haksız penaltıya aldırmadı ve daha önce Avrupa’da 8 kupa kazanan Real Madrid’i dize getirip kupayı kaptı” yorumunda bulundular.
       
GALATASARAY’IN BAŞARISI KOSOVA’DA DA KUTLANIYOR
       
Galatasaray’ın Real Madrid’i 2-1 yenerek Avrupa Süper Kupası’nı kazanması, Kosova’daki Galatasaraylıları coşturdu.
       Kosova’nın Prizren, Priştine, Gilan ve Mitroviça kentlerinde, Galatasaraylılar caddelerde sarı-kırmızı forma ve bayraklarıyla tur attılar. Kosova’da KFOR barışgücü bünyesinde görev yapan “Mehmetçik”lerle birlikte, UNMİK polisinde görevli Türk polisleri ve çeşitli uluslararası kuruluşlarda çalışan Türk görevliler de Türkiye özlemlerini, Galatasaray’ın bu yeni zaferiyle giderdiler. Kosova’daki Galatasaraylılar ve futbolseverlerin çoğu, maçı TRT-1 kanalından izledi. Kosova’da, kimileri lokantalarda, kimileri ise aile ortamında maçın heyecanını yaşadı.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları