Home page
Haber Menüsü


e-posta göndermek için resmin üstüne tıklayın.
 
Katil mi, kahraman mı?
 
Macaristan Milli Savunma Üniversitesi’nde eğitim gören Azeri subay Ramil Seferov’un sınıf arkadaşı olan Ermeni bir subayı öldürmesi tartışma yarattı.
 
NTV
 
22 Şubat 2004—  Azeriler Seferov’un, Ermeni subay tarafından provoke edildiğini belirtiyor ve katil değil bir kahraman olduğunu savunuyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  NATO’nun “Barış için Ortaklık” programı çerçevesinde Macaristan Milli Savunma Üniversitesi’nde eğitim alan 27 yaşındaki Azeri subay Ramil Seferov’un, sınıf arkadaşı 26 yaşındaki Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı öldürmesinin ardından, Azerbaycan’da Seferov’un katil mi yoksa kahraman mı? sorusu tartışılmaya başlandı. Bu sorunun gerçek yanıtını bulmak için olayla ilgili Erivan ve Bakü’den yapılan resmi açıklamaların yanısıra sabır gösterip Azeri subayın özgeçmişine bir göz atmak da şart.
       
ERMENİLER PROPOGANDA MALZEMESİ YAPTI
       Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmek, 1 milyon insanı kendi topraklarından çıkararak göçmen durumuna düşürmek, kadın, çoluk, çocuk, yaşlı demeden binlerle Azeriyi katletmek, esir almak, iç organlarını yurtdışına satmak, bir gecede 700’e yakın kişiyi öldürerek, Hocalı katliamını yapmakta ciddi bir kabahat görmeyen Ermenilerin, bir subaylarının Budapeşte’de Azeri bir subay tarafından öldürülmesini nasıl propoganda malzemesi olarak kullanacakları belliydi.
       Haberi alır-almaz harekete geçen Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Budapeşte’teki olay Azerbaycan yönetiminin son yıllarda Ermeniler aleyhine yürüttüğü savaş propogandasının sonucu olarak değerlendiriliyor. Açıklamada, olayla ilgili Azerbaycan tarafı şiddetle kınanıyor, konunun uluslararası kuruluşların gündemine taşınmasına çalışılıyor, Macaristan yönetiminden Azeri subayın en sert cezaya çarptırılması isteniyor. Ermenistan’ın NATO’daki temsilcisi Büyükelçi Vingen Çiteçyan NATO Genel Sekreter yardımcısı Minuto Rossi ile görüştü, diğer yetkililerle de görüşmeye çalışıyor.
       
BAKÜ: PROVOKASYON CİNAYETİ
       Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamada ise, Bakü’nün olayla ilgili duyduğu üzüntü ve Margaryan’ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilekleri ile birlikte Ermeni subayın, Ramil Seferov’u bu cinayete provoke ettiğine işaret ediliyor. Açıklamada, Ramil Seferov’un ailesi ile birlikte 1993 yılında Ermenilerin Azerbaycan’ın Cebrayıl bölgesini işgal etmesi sonucunda göçmen durumuna düştüğü, yakın akrabalarını kaybettiği, Gurgen Margaryan’ın ise sık sık Azeri subayın haysiyyetine dokunan ifadeler kullandığına, Azeri şehitlere hakaret ettiğine dikkat çekiliyor.
       Bütün bunların Seferov’un psikolojik durumunu etkilememesinin mümkün olmadığı kaydedilen açıklamada, Ermeni tarafına olayla ilgili Azerbaycan devleti ve halkını kınamaması isteniyor.
       Ayrıca, Budapeşte’teki olayın Ermenistan ile Azerbaycan arasında zaten gergin olan ilişkileri daha tırmandırmasına izin verilmemesi gerektiği vurgulanıyor. İlk bakışta “Bakü’nün durumu kurtarmak girişimi” olarak algılanabilecek bu açıklamanın ne kadar gerçeği yansıttğını Ramil Seferov’un özgeçmişi ve aile mensuplarının anlattıkları gösteriyor.
       
GENERAL OLMAYI HEDEFLİYORDU
       Ramil Seferov’un Ağabeği Vügar’ın anlattığına göre, Ermenistan ile savaş başladığında Ermeni zulmünü kitaplar ve televizyondan değil, yaşayarak gören 12 yaşındaki Ramil Seferov orta okul öğrencisiydi ve babası askeri eğitim alarak subay olmasını önermişti.
       Bu teklifi kabul eden Ramil, 14 yaşında Bakü’deki Cemşid Nahçıvanski Harp Okulu’na giriyor. Bir yıl sonra çok başarılı olduğu için Türkiye’ye gönderiliyor ve 4 sene İzmir’deki Maltepe Askeri Lisesi’nde eğitim alıyor. Bu eğitimini de başarıyla tamamladıktan sonra Ankara’daki Kara Kuvvetleri Okulu’nda eğitimine devam ediyor. Ardından da 1 sene İstanbul’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde staj yapıyor. Bakü’ye döndüğünde harp okulunda görev yapıyor.
       Ramil’in askeri eğitim için evinden ayrıldığında Cebrayıl bölgesinde iki katlı ve 14 odalı evde bıraktığı ailesi, 1993 yılında bölge Ermeniler tarafından işgal edildiğinde evden sadece 3-4 battane götürerek bölgeden kaçmak zorunda kalmış (Şimdi bütün aile Bakü’de bir üniversite yurdundaki tek odada oturuyor). Yakın akrabalarından 3 kişi savaşta hayatını kaybetmiş, 2’si kayıp düşmüş. Durumu öğrenen Ramil, İzmir’de aylık aldığı 40 dolar bursu hiç harcamadan biriktirerek, ailesine gönderiyormuş.
       Askeri eğitimini ABD’de sürdürerek, NATO sandartlarına uygun subay olmak ve General rütbesine kadar yükselme hedefleyen Ramil Seferov, Mart 2002’de İngilizce ve bilgisayar öğrenmeye başlıyor. Macaristan’a da Seferov İngilizce eğitimi için gitmişti.
       
SEFEROV BAŞARILI KARİYERİNİ NEDEN TEHLİKEYE ATTI?
       Alınan son bilgilere göre, Ramil Seferov soruşturma ile ilgili ilk açıklamasında suçunu itiraf etmiştir. Macaristan kanunlarına göre, katil olarak görülecek Seferov 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Azeriler ise kahraman olarak gördükleri Seferov’un, Macaristan’da yargılansa da, cezasını Bakü’de çekimesini istiyorlar.
       Katil mi, kahraman mı, görüşler çelişebilir, ancak başarılı bir general olmak yolunda belli bir mesafe kateden bir Azeri gencin önünde ülkesinin Silahlı Kuvvetler subayı olarak topraklarını yine Ermenilerden temizlemek için çalışmak gibi bir perspektif varken, Ermeni subayını öldürerek, her şeyi kaybetmek gibi bir alternatifi tercih etmişse, vardır onu bu işe zorlayan bir durum.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları