Home page
Haber Menüsü


Himbalar  
Kadınların çoğu hâlâ deri parçalarıyla örtünse de artık çocuklarını okula gönderiyor, oy veriyor ve hayvancılık dışında da görevler üstleniyor. Kasabalarda iş bulma şansı daha yüksek olan eşleri ve oğullarıysa dış dünyadan daha çok etkilenmiş gibi görünüy  
   
 
Düğün Alayı : Gelin (soldaki), baba evinden ayrılışını simgeleyen özel bir başlık takıyor. Artık kocasının ailesiyle birlikte yaşama yolunda. Himba kadını ömür boyunca anne tarafının bir üyesi olarak kalsa da evlilikle birlikte çocukluğunun geçtiği evini terk eder ve kocasının ailesine katılır. Düğün başlığı anneden kıza geçer.  
   
 
    16 Ocak 2004 —  Bağımsızlığını yeni kazanan bir ülkede yepyeni bir yaşamla kuşatılan Himbalar, kültürlerini ve topraklarını koruma mücadelesi veriyor. ‘Geleneksel’ Afrika peşindeki turistlerin ilgi odağı olmaya devam eden Namibya’nın Himbalar’ı, bu ay National Geographic Türkiye’de.  

   
 
       
    Internet Sites www.nationalgeographic.com.tr
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Yazar: Karen E.Lange

       Namibya’da turistlerin merakla yaklaştığı Himbalar kendi yaşamları ve toprakları üzerinde denetim sağlama mücadelesi veriyorlar.
Fotoğraf: Carol Beckwith ve Angela Fisher

        Kuraklık ve savaşın Namibya’yı vurduğu 1980’li yıllarda, yerli Himba kültürü de dağılıp yok olacakmış gibi görünüyordu. Temel geçim kaynaklarını oluşturan ve kimliklerine damgasını vuran hayvancılık, sürülerin yüzde 90’ının telef olması sonucu büyük darbe almış; bazıları yaşadıkları toprakları terk edip Angola’ya gitmişti. Başka şansları olmayan, para sıkıntısı içindeki erkeklerin bir bölümü de Güney Afrika ordusuna katılmıştı (ve bu ordu, Namibya’nın bağımsızlığı için mücadele eden gerillalarla savaşıyordu). Opuvo kentine akın eden açlık tehdidi altındaki Himbalar, mukavva ve plastikten yapılmış çadırlara yerleşmişti.


        Ancak sayılarının 20 bin ile 50 bin arasında olduğu düşünülen Himbalar, güçlükleri çabuk yeniyor. 19. yüzyılda Namibya’da sığır sürülerine yönelik saldırıların üstesinden güneydeki etnik grupları yağmalayarak geldiler. Çoğu Angola’ya kaçtı, Portekiz ordusuna katıldı ve kendi akıncı birliklerini kurdu. Ve sonunda büyük bölümü Namibya’ya geri döndü. Güney Afrika yönetimi 1920’lerden itibaren Himbaları belirlediği bir “anayurdun” sınırlarına hapsederek onların ticaret yapmasını, sürülerini serbestçe otlatmasını, Kunene Nehri boyunca meyve sebze yetiştirmesini resmi olarak yasakladı. Ancak onlar tüm bu yaşananlara göğüs gerdi.


        1990’larda gelen barış ve yağan bereketli yağmurlarla birlikte Himbalar sürülerinin sayısını artırdı ve uluslararası eylemcilerle işbirliği yaparak Kunene boyunca atalarından kalan toprakları sular altında bırakacak bir hidroelektrik barajının yapımını engelledi. Ayrıca bağımsız Namibya hükümetinin onlara sağladığı -çocukların İngilizce öğrendiği gezici okullar ile yaban hayatı ve turizmi denetlemelerini sağlayan çevre koruma kuruluşları- yeni olanaklardan da yararlanıyorlar. Ellili yaşlarındaki Vengapi Tijvinda, bu yeniden doğuşa baştan sona tanıklık etmiş: “Yaşam eskisi gibi, ama artık çocuklar okuma yazma biliyor. Ben bir çevre koruma kuruluşunun üyesiyim ve yeniden av eti yiyebiliyoruz.”
        Makalenin tamamını National Geographic dergisinin sayfalarında bulabilirsiniz.
       
OCAK’TA NATIONAL GEOGRAPHIC’TE!
* Samuray: Japon Seçkin Savaşçı Sınıfı
       Samuray, dövüş sanatlarından çay törenlerine kadar her alanda güçlü bir şekilde varlığını sürdürmeye devam ediyor ve çoğu Japon, içindeki samurayı aramaktan kendini alamıyor.
* Mars:Buz Gezegeni
       Kuzey Buz Denizi’nde Kanada Havzası’nı araştırmak isteyen bilim insanlarının aşması gereken güçlüklerden biri ulaşım. Veri elde etmek ise bir diğer güçlük.
* Ufka Doğru
       Kutsal emanet hırsızları, 3600 yıllık bir gök diski ve cesur bir arkeolog etrafında dönen gerçek bir macera.
* Buzdan Hayatlar
       Kuzey Buz Denizi’nde Kanada Havzası’nı araştırmak isteyen bilim insanlarının aşması gereken güçlüklerden biri ulaşım. Veri elde etmek ise bir diğer güçlük.
* Posta Kodu 62600: Çemişgezek
       Keban Baraj Gölü’nün ardında kendisine yapıştırılan “sürgün yeri” yaftasına ya da hakkında yapılan esprilere gözünü kapayarak varlığını sürdüren Çemişgezek gerçekte o kadar da uzak değil.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları