Home page
Haber Menüsü


Bakan atamaları KKTC’yi karıştırdı
Kıbrıs’ta CTP-DP koalisyonu kurulmasının ardından, DP’nin meclis dışından atadığı bakanların durumu tartışma yarattı. Öte yandan başbakanlık ve bakanlıklardaysa devir teslim yapıldı.
Lefkoşa
NTV
14 Ocak 2004 — KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na da CTP Güzelyurt Milletvekili Fatma Ekenoğlu seçildi. Kıbrıs Türk siyasi tarihinde ilk kez bir kadın, Meclis Başkanlığı görevine getirildi. Meclis Başkanlığı seçiminde tek aday olan Ekenoğlu, 50 milletvekilinden 32’sinin oyunu aldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ulusal Birlik Partisi (UBP), DP’nin, KKTC dışında yaşayan 3 kişiyi bakan olarak atamasının, anayasaya aykırı olduğunu ve Başsavcılığın ikamet konusunda olumsuz görüş verdiğini kaydetti. CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat ise kabinenin Başsavcılığın onayıyla atandığını anayasaya aykırı bir durumun sözkonusu olmadığını belirtti.
       
‘UYGUN DEĞİLSE DEĞİŞTİRİLİR’
       Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan CTP Genel Başkanı ve Başbakan Talat, konunun dün sabah mecliste gündeme getirildiğini belirterek, “Kıbrıs kökenli oldukları için bu konu hiç konuşulmadı. Atama da Başsavcılığın onayıyla yapıldı. Bu konu dikkate mi alınmadı, yoksa başka bir neden mi var bilmiyorum. Bir sorun varsa düzeltilir. Bazı bakanlar eğer uygun değilse değiştirilir ve sorun çözümlenir. Şu an için ayrıntılı bilgim yok” dedi.
       
DENKTAŞ, BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞECEK
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyetci Türk Partisi (CTP)-Demokrat Parti (DP) Koalisyon Hükümeti’nde dıştan atanan DP’li 3 bakanın yurtdışında ikamet etmesinin anayasaya aykırı olup olmadığının hukuki bir konu olduğunu ve bu konuyu Başsavcı ile görüşeceğini açıkladı.
       Dıştan atanan bakanların milletvekilliği için aranan 3 yıl kesintisiz ikamet şartına uygun olması gerektiği görüşü, Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü çalışmasını etkiledi.
       DP Genel Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, konuyla ilgili Başsavcılığın görüşlerini beklediklerini, görüşler doğrultusunda, bu görüşü beğenmeselerde, hükümet güvenoyu almadan önce söz konusu bakanlıkları değiştireceklerini açıklamıştı.
       
UBP’DEN YASAL İTİRAZ HENÜZ YOK
       UBP, meclis dışından bakan olarak atanacak kişilerin, anayasaya göre en az 3 yıl KKTC’de ikamet etmesi gerektiğini savunuyor. UBP olarak bu konuda yasal bir itirazda bulunmadıklarını, ancak yasal durumun araştırılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, yasal sorun olması halinde kabine için başka isimler tespit edilebileceğini belirtti.
       DP, ekonomi ve turizm, tarım ve orman ile çalışma ve sosyal güvenlik bakanlıklarına yurtışında yaşan isimleri atamış ve bakanlar listesi dün Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından onaylanmıştı.
       
DEVİR TESLİM YAPILDI
       Bu arada başbakanlık ve bazı bakanlıklarda devir teslim töreni yapıldı. Derviş Eroğlu’ndan başbakanlık görevini alan Mehmet Ali Talat, “Hepimiz aynı gemideyiz, iktidar olarak, çözüm sürecinde muhalefetle işbirliği yapağız” dedi.
       
UBP MECLİSİ TERK ETTİ
       CTP-DP koalisyon hükümetinin bakanlar kurulu listesi de Meclis’te okundu. KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, en yaşlı üye sıfatıyla UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu başkanlığında toplandı.
       Toplantıda, Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kabul ederek onaylamasına ilişkin yazısı okundu. Daha sonra da bakanlar kurulu listesi, Genel Kurul’un bilgisine sunuldu. UBP milletvekilleri, meclis dışından atanan 3 bakanın durumunun Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek, bu durumu protesto etti ve liste okunmadan Genel Kurul salonunu terk etti.
       
GÜVEN OYLAMASI
       KKTC Anayasası’nın 106. maddesine göre hükümeti kurmakla görevlendirilen kişi, en çok 10 bakandan oluşan Bakanlar Kurulu listesini, en geç 15 gün içinde cumhurbaşkanına sunmak veya bu görevini iade etmek zorunda. Bakanlar Kurulu listesinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması halinde yeni hükümetin programı, atanma tarihinden sonra en geç bir hafta içinde Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak. Programın okunmasından iki tam gün sonra, hükümet programı üzerinde görüşmeler başlayacak. Görüşmelerin tamamlanmasından bir tam gün sonra da güvenoyuna başvurulacak.
       Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 129. maddesi, güven oylamasının açık oyla yapılmasını öngörüyor. Oylamada, güvenoyu verenlerin sayısı, ret oyu verenlerin sayısından fazlaysa bakanlar kurulu güvenoyu almış olacak. Aksi halde bakanlar kurulu güvenoyu almamış olacak ve başbakanın, istifasını cumhurbaşkanına sunması gerekecek.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları