Home page
Haber Menüsü


2003’e damgasını vuran olaylar  
  ABD’nin Irak’a müdahalesi, İstanbul’daki bombalı saldırılar, Erdoğan’ın başbakan olması, THY uçağının Diyarbakır’da düşmesi, Bingöl deprem, K. Irak’ta Türk askerinin ABD askerleri tarafından rehin alınmaları yıla damgasını vuran olaylar olarak öne çıktı.

NTV-MSNBC  
    Opera sanatçısı Suna Korad, Yazar Tomris Uyar, Klasik Türk Müziği’nin ünlü bestecisi Yusuf Nalkesen, Tiyatro Sanatçısı Kerem Yılmazer ve Kerim Afşar, Ressam Avni Arbaş, torunu Sinema Sanatçısı Derya Arbaş, Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, TURİNG Başkanı Çelik Gülersoy, aktör Kazım Kartal, gazeteciler Yazar Tuğrul Şavkay ve Ercan Arıklı 2003’te yaşama veda ettiler. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
OCAK
* 1 Ocak - Klasik Türk Müziği’nin ünlü bestecisi Yusuf Nalkesen İzmir’de öldü.
İstanbul'dan kalkan THY uçağı, Diyarbakır'a inişi sırasında yere çakıldı.
       
       * 8 Ocak - THY’nin İstanbul-Diyarbakır seferini yapan RC-100 tipi uçağı Diyarbakır’a inişi sırasında düştü, 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.
       * 9 Ocak - Malatya’da Erhaç üssü yakınlarında, eğitim uçuşu yapan R-F4 tipi iki keşif uçağı düştü, 4 pilot şehit oldu.
       * 20 Ocak - Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesi hizmete girdi. Proje kapsamında her vatandaşa bir kimlik numarası verildi.
       * 27 Ocak - Tunceli’nin Pülümür İlçesi’nde 6.5 büyüklüğünde deprem oldu. Bazı yerleşim yerleri kullanılamaz hale geldi. 1 kişi öldü.
       
ŞUBAT
* 4 Şubat - Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Türkiye’ye geldi.
       * 6 Şubat - TBMM, kapalı oturumda, Türkiye’deki askeri üs ve tesisler ile limanlarda gerekli yenileşme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmalarıyla ilgili olarak ABD’ye mensup teknik ve askeri personelin üç ay süreyle Türkiye’de bulundurulmasına, bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi’ni kabul etti.
* AKP, Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Siirt seçiminde 1. sıra milletvekili adayı olarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirdi.
       * 7 Şubat - THY’nin Ankara-İstanbul seferini yapan ve Atatürk Havalimanı’na inen yolcu uçağında bir kişi iki mürettebat ile bir yolcuyu rehin aldı. Ali İlker Urbak adlı kişinin eylemi operasyonla sona erdirildi.
       
MART
* 1 Mart - TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle Türkiye’de bulunmasına izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan kapalı oturumda, kabul edilmedi.
       * 3 Mart - Tezkerenin reddedilmesinin ardından, ABD, Türkiye’deki üs ve limanlarda başlattığı modernizasyon çalışmalarını askıya aldı.
       * 6 Mart - Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında; KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın katıldığı Kıbrıs Zirvesi düzenlendi. Zirveden sonra yapılan açıklamada, Annan Planı’nın mevcut haliyle Türk tarafının temel kaygı ve beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu bildirildi.
       * 9 Mart - Siirt’te milletvekilli yenileme seçimi yapıldı. AKP’nin 3 milletvekilinin 3’ünü de aldığı seçimde, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM’ye girdi.
       * 11 Mart - Başbakan Gül, Cumhurbaşkanı Sezer’e 58. Hükümet’in istifasını sundu. Siirt’ten milletvekili seçilen AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etti.
* Sezer, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı 59’uncu Hükümet’i kurmakla görevlendirdi.
       * 13 Mart - Anayasa Mahkemesi, HADEP’i kapattı.
Siirt'ten milletvekili seçilen R.T.Erdoğan, 59'uncu Hükümet'in Başbakanı...
       
       * 14 Mart - Türkiye Cumhuriyeti’nin 59. Hükümeti, Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında kuruldu. Bakanlık sayısı, 25’ten 23’e indirildi.
       * 17 Mart - Diyanet işleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, “siyasi takdire dayalı olarak görevinden ayrıldığını” açıkladı.
       * 19 Mart - Bakanlar Kurulu, Türk askerinin Kuzey Irak’a gönderilmesi ve ABD uçaklarının Türk hava sahasından geçişlerine izin verilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresini TBMM’ye gönderdi.
       * 20 Mart - ABD’nin Irak operasyonu, Bağdat’ı bombardıman ile başladı.
* Türk askerinin Kuzey Irak’a gönderilmesi ve ABD uçaklarının Türk hava sahasından geçişlerine izin verilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM’de kabul edildi.
Necmettin Erbakan, SP Genel Başkanı olarak siyaset sahnesine döndü.
       
       * 21 Mart - Necmettin Erbakan, SP’ye katılarak aktif siyasete döndü.
       * 22 Mart - Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan ve ABD’den dönen İşadamı Halil Bezmen cezaevine konuldu.
* Opera sanatçısı Suna Korad vefat etti.
       * 23 Mart - TRT Genel Müdürü Yücel Yener görevinden istifa etti.
* Başbakan Erdoğan’ın kurduğu 59. Hükümet, güvenoyu aldı.
       * 26 Mart - Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan HADEP’in 35 belediye Başkanı, DEHAP’a geçti.


Aralarında Leyla Zana'nın da bulunduğu kapatılan DEP'in milletvekilleri yeniden yargılanmak için başvuruda bulundular.
       
       * 28 Mart - Kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın Ankara 1. No’lu DGM’de yeniden yargılanmalarına başlandı.
* THY’nin İstanbul-Ankara seferini yapan Ergene adlı yolcu uçağı, Özgün Gençaslan adlı kişi tarafından kaçırıldı. Uçak, Atina’ya indirildi. AKP milletvekilleri Vahit Erdem, Turan Çömez ve Ali Rıza Alaboyun’un da içinde bulunduğu uçak kaçırma eylemi olaysız sona erdi.
       
NİSAN
* 4 Nisan - Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Manisalı gençlere işkence davasında biri baş komiser 10 polisin 60 ile 130 arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmalarına ilişkin kararı onadı.
* İşadamı Halil Bezmen, tahliye edildi.
       * 29 Nisan - Eğirdir yakınlarında askeri helikopter düştü, 3 subay ve 1 astsubay şehit oldu.
       
MAYIS
* 1 Mayıs - Bingöl’de 6.4 büyüklüğünde deprem oldu; 176 kişi öldü, 521 kişi yaralandı.
* Kuzeyden Keşif Harekatı, İncirlik Üssü’nde düzenlenen törenle sona erdi.
       * 2 Mayıs - Bingöl’de deprem yardımlarının dağıtımı sırasında olaylar çıktı. Bir polisin aracını vatandaşların üzerine sürmesinin ardından, Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir görevinden alındı.
       * 11 Mayıs - SP 1. Olağan Kongresi’nde Genel Başkanlığa Necmettin Erbakan seçildi.
       * 17 Mayıs - Başbakan Erdoğan, Kıbrıs Rum kesimi vatandaşlarının 22 Mayıs’tan itibaren Türkiye’ye vizesiz giriş yapabileceklerini açıkladı.
       * 20 Mayıs - Yazar Orhan Pamuk, “Benim Adım Kırmızı” adlı romanıyla dünyanın en büyük edebiyat ödüllerinden “İmpac-Dublin”e layık görüldü.
       * 22 Mayıs - Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimi vatandaşlarına vizesiz giriş hakkı tanımasının ardından, sağlık personelinden oluşan turist grubu İstanbul’a geldi.
Sertap Erener, Erovision birinciliğini Türkiye'ye getirdi.
       
       * 25 Mayıs - Türkiye, Letonya’nın Başkenti Riga’da yapılan 48. Eurovison Şarkı Yarışması’nda Sertab Erener’in İngilizce olarak seslendirdiği Every Way That I Can adlı parçayla birinci oldu.
* Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak adlı filmi, 56. Cannes Film Festivali’nde Elephant filmiyle birlikte en iyi film seçildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü ise bir süre önce vefat eden Mehmet Emin Toprak ile aynı filmde rol alan Muzaffer Özdemir paylaştı.
       * 26 Mayıs - Ukrayna Havayolları’na ait uçak, Trabzon’un Maçka ilçesi yakınlarında düştü. İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçaktaki 62 asker, 13 mürettebat öldü.
       * 30 Mayıs - Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu getirildi.
       
HAZİRAN
* 3 Haziran - Gazeteci Ercan Arıklı geçirdiği trafik kazası sonucu öldü.
       * 7 Haziran - Erzincan-Sivas karayolunda bir yolcu otobüsü tünel girişindeki duvara çarptı, 27 kişi öldü, 33 kişi yaralandı.
       * 8 Haziran - Ankara-İstanbul hızlı tren projesi 1. etabının temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.
       * 11 Haziran - Adana’da ABD Konsolosluğu’na 2 adet el bombası atıldı. Bina bahçesine düşen bombalardan biri patladı, diğeri etkisiz hale getirildi. Olayda can kaybı olmadı, bombayı atan kişi yakalandı.
       * 12 Haziran - THK’ya ait yangın söndürme uçağı, İzmir’in Aliağa ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale sırasında düştü. Pilot şehit oldu.
       * 17 Haziran - İstanbul’da Satanist cinayeti olarak bilinen olayda Şehriban Coşkun Fırat’ı öldüren üç kişi yeniden yargılanarak müebbet hapse mahkum oldu.
       * 20 Haziran - Kayseri’de bir yatılı kuran kursu binası çöktü. 10 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.
* Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camii’nden çalınan ve İngiltere’de bulunan çiniler Türkiye’ye iade edildi. Konya Yusufağa Kütüphanesi’nden çalışan Muhyiddin El Arabiye’ye ait “Kitab’ül Esfar”ın da iade edileceği bildirildi.
       * 22 Haziran - 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 13 aya, 8 ay olan kısa dönem olan askerlik süresi ise 6 aya indirildi.
       * 26 Haziran - Eski DEHAP Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu ve 3 parti yöneticisi, 3 Kasım seçimi öncesi partiyi örgütlenmesini tamamlamış gibi göstererek resmi evrakta sahtecilik suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 11’er gün hapis cezasına mahkum edildi.
* Sedat Bucak, cürüm işlemek amacıyla çete kurmak suçundan beraat etti. “Abdullah Çatlı’nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak” ve “vahim nitelikte silah bulundurmak” suçlamalarına ilişkin dava ise, Şartla Salıverilme ve Dava ve Cezaların Ertelenmesi Kanunu kapsamında ertelendi.
       
TEMMUZ
* 2 Temmuz - Yönetmenliğini Ferzan Özpetek’in yaptığı “Karşı Pencere” adlı film, İtalya’daki Yabancı Basın Merkezi’nin “Globo D’Oro” adlı sinema ödüllerinden “En İyi Film” dahil 5’ini kazandı.


Türkiye'nin Irak harekatı için ABD'ye topraklarını açması tartışılırken Greenpeace dev bir "Savaşa Hayır" pankartını İstanbul'daki AKM binasına astı.
       
       * 4 Temmuz - Kuzey Irak’taki Süleymaniye kentinde Türk Özel Timi Bürosu’nu basan 100 kadar ABD askeri, 3’ü subay, 8’i astsubay olmak üzere 11 Türk askerini gözaltına alarak Kerkük’e götürdü. Olayın ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’i arayarak olayı protesto etti ve Türk askerlerinin serbest bırakılmasını istedi. Olay, Türkiye’de uzun süre tartışıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, olayın Türk ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında “en büyük güven bunalımını” yarattığını söyledi.
* RTÜK, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın Bursa’daki mitingde yaptığı konuşmasını naklen ve tekraren yayınlayan televizyon kanallarını birer ay süreyle kapattı.
* Yazar Tomris Uyar vefat etti.
       * 6 Temmuz - Süleymaniye’deki Türk Özel Timi Bürosu’nda ABD askerleri tarafından gözaltına alınan Türk askerleri serbest bırakıldı
* Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Gülersoy, vefat etti.
       * 8 Temmuz - Tunceli Valisi Ali Cafer Akyüz’e Pülümür ilçesi yakınlarında silahlı saldırıda bulunuldu. Olayda 2 güvenlik görevlisi şehit oldu.
       * 14 Temmuz - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Susurluk davasında 6 yıl ağır
* hapis cezasına çarptırılan İbrahim Şahin’in kalan cezasını Adli Tıp Kurumu’nun raporuyla saptanan sürekli hastalığı nedeniyle kaldırdı.
       * 15 Temmuz - Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlamasının ardından yapılan açıklamada, her iki tarafın, müttefikler arasında vukuu bulan bu olayı ve Türk askerlerinin gözaltında maruz kaldıkları muameleyi üzüntüyle karşıladıkları belirtildi.
       * 17 Temmuz - İçişleri Bakanlığı, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, Yavuz Uzan ve İmar Bankası’nın eski yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.
       * 28 Temmuz - Başbakan Erdoğan, Bayrampaşa Parkı’nın açılışında attan düştü.
       
AĞUSTOS
* 1 Ağustos - Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi bahçesinde bulunan şüpheli paket polisin incelemesi sırasında patladı. Bomba 16 polisin yaralanmasına neden oldu. Bomba imha uzmanlarının, özel giysi olmadan olaya müdahalesi eleştirilere neden oldu.
* YAŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına atandı. Şurada, durumları değerlendirilen personelden 18’i disiplinsizlikleri nedeniyle TSK’dan uzaklaştırıldı. Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün YAŞ kararlarını şerh koyarak imzaladı.
       * 5 Ağustos - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Eve Dönüş Yasası”nı onayladı.
       * 7 Ağustos - Kamuoyunda 7. AB Uyum Paketi olarak bilinen Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa, yürürlüğe girdi. Yasaya göre, TCK’nın 159. maddesinde tanımlanan devletin ve devlet görevlilerin manevi şahsiyetlerine “tahkir ve tezyif” suçlarına verilecek cezanın alt sınırı, bir yıldan 6 aya indirildi. “Tahkir, tezyif ve sövme kastı bulunmaksızın, sadece eleştirmek maksadıyla yapılan düşünce açıklamaları” ise cezayı gerektirmeyecek.
       * 8 Ağustos - Erzurum’un Aşkale ilçesindeki Kükürtlü Maden Ocağı’nda patlama meydana geldi. Göçük altında kalan 7 işçi öldü, 24 işçi yaralandı.
Başbakan Erdoğan'ın oğlunun düğün törenine İtalya Başbakanı Berlusconi de katıldı.
       
       * 10 Ağustos - Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile Reyyan Uzuner’in nikahı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından kıyıldı. Nikahta, Uzuner’in şahitliklerini Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş; Erdoğan’ın şahitliklerini ise TBMM Başkanı Bülent Arınç ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yaptı.
       * 13 Ağustos - Aktör Kazım Kartal, İstanbul’da vefat etti.
       * 14 Ağustos - Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan ile Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu, AKP’ye katıldı. AKP, Anayasa’yı değiştirebilecek çoğunluk olan 367 milletvekiline ulaştı.
       * 27 Ağustos - İmar Bankası’nın eski sahiplerinden Kemal ve Yavuz Uzan hakkında, Şişli Nöbetçi 2. Asliye Mahkemesi’nce “zimmet ve nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla gıyabi tutuklama kararı verildi. Ayrıca, İmar Bankası’nın 3’ü kadın 9 eski yöneticisi de tutuklanarak Kartal ve Bakırköy cezaevlerine gönderildi.
       
EYLÜL
Recep Yazıcıoğlu geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
       
* 1 Eylül - Farklı yönetim anlayışı ile dikkatleri çeken Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, Ankara’ya 30 kilometre kala trafik kazası geçirdi. Vali 5 Eylül günü vefat etti.
       * 15 Eylül - İlköğretim okulu ve liselerde yeni öğretim yılı başladı. Yeni öğretim yılında ilköğretim okullarında ilk kez ücretsiz ders kitabı dağıtımı yapıldı.
Kızılay'dan alınan kanla HIV bulaşan Y.O'nun okula alınıp alınmayacağı uzun süre gündemin ilk sırasına oturdu.
       
       * 19 Eylül - İzmir’in Torbalı ilçesinde 7 yıl önce Kızılay Kan Merkezi’nden alınan kandan HIV virüsü bulaşan Y.O ilkokula kayıt yaptırınca, diğer öğrencilerin velileri çocuklarını okula göndermek istemediler. Sorun, yetkililerin araya girmesiyle aşıldı.
       * 26 Eylül - İmar Bankası soruşturması kapsamında Kemal Uzan ve Yavuz Uzan hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.
* Tiyatro Sanatçısı Kerim Afşar, tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti.
       * 27 Eylül - TÜBİTAK-BİLTEN tarafından teknoloji transferi yöntemiyle üretilen Türkiye’nin ilk mini gözlem uydusu BİLSAT, Rusya’dan uzaya gönderildi.
       * 29 Eylül - Yemek konusundaki uzmanlığıyla tanınan Gazeteci-Yazar Tuğrul Şavkay, vefat etti.
       
EKİM
* 4 Ekim - Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülünü Ömer Kavur’un yönettiği “Karşılaşma”, en iyi kadın oyuncu ödülünü “Abdülhamit Düşerken” filmindeki rolüyle Meltem Cumbul, en iyi erkek oyuncu ödülünü “Gülüm” adlı filmdeki rolüyle Tarık Akan aldı. Ömer Kavur en iyi yönetmen seçildi.
Burgazada'daki orman yangınında büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü.
       
       * 6 Ekim - Burgazada’da çıkan orman yangınında 600 hektar alan zarar gördü.
       * 7 Ekim - “Kapsamı, sınırı ve zamanı hükümet tarafından belirlenecek şekilde TSK unsurlarının güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla Irak’a gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve


Cumhuriyet'in 80'inci yıl kutlamalarında bayrak rekoru kırıldı. 3 bin 500 metrelik Türk bayrağı Mecidiyeköy'den Taksim'e kadar eller üzerinde açıldı.
        kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına bir yıl süreyle izin verilmesine ilişkin” Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nun kapalı oturumunda kabul edildi.
       * 12 Ekim - AKP 1. Olağan Büyük Kongresi’nde Recep Tayyip Erdoğan, MHP 7. Olağan Kongresi’nde Devlet Bahçeli, partilerinin genel başkanlıklarına yeniden seçildiler.
       * 16 Ekim - Mustafa Kemal portreleriyle tanınan Ressam Avni Arbaş, İzmir’de vefat etti.
       * 20 Ekim - Cumhurbaşkanı Sezer’in Çankaya Köşkü’nde vereceği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu için eşli ve eşsiz olmak üzere iki ayrı davetiye göndermesi tartışmalara neden oldu.
       * 22 Ekim - Sinema sanatçısı Derya Arbaş, ABD’de vefat etti.
       * 23 Ekim - CHP Genel Başkanlığa Deniz Baykal yeniden seçildi.


Dedesinin ölümünün hemen ardından sinema oyuncu Derya Arbaş da ABD'de hayatını kaybetti.
       
       * 29 Ekim - Cumhurbaşkanı Sezer, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Çankaya Köşkü’nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona eşleri türbanlı olduğu gerekçesiyle tek kişilik davetiye alan AKP milletvekilleri katılmadılar. Resepsiyonda Başbakan Erdoğan ile Bakanlar Kurulu üyeleri ve partinin yöneticileri bulundular.
       
KASIM
* 7 Kasım - Hükümet, yurtdışında asker bulundurulmasını ve yabancı askerlerin 6 ay süreyle Türkiye’de konuşlandırılmasına izin veren tezkerenin kullanılmasını aksıya aldı.
       * 11 Kasım - PKK-KADEK terör örgütü, adını Kürdistan Halk Kongresi (KHK) olarak değiştirdiğini açıkladı.
       * 15 Kasım - İstanbul Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu ile Şişli’deki Beth İsrail Sinagogu’na intihar saldırıları düzenlendi. Sinagoglardaki ayin sırasında bomba yüklü iki ayrı kamyonetin intihar eylemcilerince havaya uçurulmasıyla gerçekleştirilen saldırılarda 25 kişi öldü, 262 kişi yaralandı.
İstanbul'daki iki sinagog bomba yüklü iki kamyonetin hedefi oldu. İntihar saldırıları Türkiye'yi şoke etti.
       
       * 19 Kasım - İstanbul Valisi Muammer Güler, Şişli Beth İsrael Sinagogu’na yönelik intihar saldırısını Bingöl doğumlu Mesut Çabuk, Beyoğlu Neve Şalom Sinagogu’na yönelik intihar saldırısını da 1981 yine Bingöl doğumlu Gökhan Elaltuntaş’ın gerçekleştirdiğinin DNA testleriyle kesin olarak belirlendiğini açıkladı.
       * 20 Kasım - İstanbul’da yine kamyonetli ikiz intihar saldırıları düzenlendi. Levent’teki HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu’ndaki İngiltere Başkonsolosluğu’na yapılan saldırılarda Başkonsolos Roger Short ile Sanatçı Kerem Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 33 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.
       * 22 Kasım - Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında, göçük altında kalan 10 işçi hayatını kaybetti.


Terörün hedefi bu defa HSBC Bank Genel Merkezi'ne ve İngiliz Başkonsolosluk binasıydı.
       
       * 29 Kasım - Afganistan’da Taliban tarafından kaçırılan Türk mühendis Hasan Önal, 30 gün sonra serbest bırakıldı.
       
ARALIK
* 2 Aralık - İstanbul’daki terör olaylarıyla ilgisi olduğu gerekçesiyle Suriye’den Türkiye’ye getirilerek Hatay Adliyesi’ne sevk edilen 20 kişi serbest bırakıldı. - Yargıtay 11. Ceza Dairesi, “Kayıp Trilyon” davasında, kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a “özel belgede sahtecilik” suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasını onadı. Aynı davada çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 70’e yakın sanığın cezasını da onayan daire, milletvekili seçilen 2 kişi hakkındaki dosyayı ayırdı.
       * 4 Aralık - Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura, disiplinsizlikleri nedeniyle durumları değerlendirilen 2 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün YAŞ kararlarını şerh koyarak imzaladı.
       * 8 Aralık - Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Başkanlığı’na Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç’i atadı.
       * 13 Aralık - Irak’ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, doğum yeri Tikrit’te ABD askerlerince düzenlenen operasyonla yakalandı.
       
  2003'ÜN ARDINDAN
"İz bırakanlar" anketi sonuçları
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'olay'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'kültür sanat'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'spor'
Türkiye'den yılın fotoğrafları
Dünyadan yılın fotoğrafları
2003'e damgasını vuran olaylar
Ekonomide bir yılda neler oldu?
2003'te dünyada neler oldu?
2003'te hayatını kaybedenler
2003’te bilim alanındaki gelişmeler
2003’ün bazı tuhaf olayları
Kültür sanatta yılın olayları
Bilim ve teknolojide 2003'te öne çıkanlar
Sporda yılın olayları

       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları