Home page
Haber Menüsü


İmarzede’ye bono ödemesi yok
Fon kapsamındaki İmar Bankası’nda mevduat sahiplerine açıklanan plan dahilinde ödeme yapılması kararlaştırılırken, Hazine Bonosu alanlara ödeme planlanmıyor.
Nilgün Balkaç/Ankara
NTV-MSNBC
16 Aralık 2003— İmar Bankası’nda mevduatı bulunanlara açıklanan plan kapsamında ödeme yapılacağı, Hazine Bonosu sahiplerine ise ödemede bulunulmayacağı öğrenildi. AKP Meclis Grubu’nun basına kapalı bölümünde, Genel Kurul’da ele alınacak İmarzede yasa tasarısı ele alındı. Grup toplantısı ardından bazı MYK üyeleriyle biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir soru üzerine, İmar Bankası’ndan Hazine Bonosu alanlara ödeme yapılmayacağını söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, ticari mevduatların ödenip ödenmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de, toplam 4 trilyon lirayı bulan ticari mevduatın da ödeneceğini bildirdi.
       CHP ise Hazine bonolarının tasarı kapsamından çıkarılmasını eleştirirken, Grup Başkan Vekili Haluk Koç görevini yapmadığı gerekçesiyle BBDK’nın görevini ihmal ettiğini öne sürdü.
       Yürürlük ve yürütme maddesi ile birlikte dört asıl ve bir geçici maddeden oluşan tasarıya göre, bankadaki mevduat sahibi sayısı 378,469 ve geri ödenecek mevduat tutarı 7.967 katrilyon lira, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) sahibi yatırımcı sayısı ise 22,095 ve bu yatırımların toplam tutarı da 850.39 trilyon lira olarak hesaplandı. DİBS’lerin geri ödenmesinin de mevduata dönüştürülerek yapılması öngörülüyordu.
       Tasarının yürürlüğe girmesi ve Bakanlar Kurulu’nun karar almasına bağlı olarak Hazine’nin TMSF’ye söz konusu ödemeler için 8.5 katrilyon liralık özel tertip borçlanma senedi ihraç etmesi de düzenleniyordu.
       
GEÇEN HAFTA ERTELENMİŞTİ
       İmar Bankası’ndaki mevduat ve hayali bonoların ödenmesine ilişkin yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri geçen hafta, bazı AKP milletvekillerinin mevduat ödemelerinin 50 milyar lirayla sınırlandırılması bonolar için ise hiç ödeme yapılmaması görüşünde olmaları nedeniyle bu haftaya ertelenmişti.
       TBMM gündeminde bulunan ve bugün ele alınması beklenen yasa tasarısı ise hem mevduatların tümünün hem de bonoların ödenmesini öngörüyor.
       Uzan Grubu bankası iken, 3 Temmuz’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararıyla bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul izni kaldırılarak yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen İmar Bankası mudilerine, mevduat ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin (DİBS) ödenebilmesi için hazırlanan tasarı, 9 Aralık’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bazı küçük değişikliklerle kabul edilmişti.
       
10 MİLYAR LİRAYA KADAR BÖLÜM HEMEN ÖDENECEK
       Tasarı, mevduatların ilk 10 milyar liraya kadar olan bölümünün Ziraat Bankası nezdinde vadesiz olarak açılacak hesaplar yoluyla hak sahiplerine, yasanın ve Bakanlar Kurulu kararının çıkmasının ardından hemen ödenmesini öngörüyor.
       Söz konusu mevduatlarda 10 milyarın üstündeki ilk 5 milyarlık dilim için 3 aylık, 10 milyarlık dilim için 12 aylık, 15 milyarlık dilim için 18 aylık, 30 milyarlık dilim için 24 aylık, 110 milyarlık dilim için 30 aylık, kalan kısım içinse 36 ay vadeli hesaplar blokeli olarak Ziraat Bankası nezdinde açılacak ve bunlara uygulanacak brüt faiz yıllık TÜFE oranı olacak.
       Mudilere yapılacak ödemelerin zamana yayılarak ekonomik program üzerindeki etkilerinin en aza indirileceği yetkililerce sık sık vurgulanmıştı.
        Geçen hafta tasarının Komisyon’da görüşülmesi sırasında Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ödemeler için ek bir vergi ya da bütçe harcamalarından kısıntının söz konusu olmayacağını ancak iç borç stokunda bir defalık ve yüzde 2-3 oranında bir sıçrama meydana geleceğini söylemişti.
        TMSF’ye devrinden sonra İmarbank’ta yapılan incelemelerde, sekiz katrilyon liraya yakın mevduat söz konusu iken bankanın resmi kayıtlarında gözüken rakamın 750 trilyon lira olduğu, bankanın portföyünde bulunmamasına rağmen 850 trilyon liralık DİBS satıldığı ve toplanmış olan mevduattan vergi, munzam karşılık ve sigorta primleri ödenmeyerek haksız kazanç elde edildiği usulsüzlükleri ortaya çıkarılmıştı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları