Home page
Haber Menüsü


 
Matrix’in kronolojisi
Bütün dünyada aynı anda gösterime giren Matrix serisinin 3. ve son filmi “Matrix Revolutions”, şimdiden bütün gişe rekorlarını zorluyor.
Los Angeles
AA
 
    18 Kasım 2003 —  İlk filme damgasını vuran “Matrix Nedir?” sorusu, filmin karışık ve uzun hikayesi nedeniyle izleyiciler için “Matrix’de ne olmuştu?” sorusuna dönüştü.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Associated Press ajansı, 3 filmden ve animasyon filmler Animatrix’den derlediği, Matrix’de kurgulanan dünyanın tahmini bir tarihini ve zaman çizelgesini şöyle aktardı:
       
* 2010-60 - İnsanlar, işçi ve köle olarak kullanmak üzere yapay zeka sahibi insanımsı asalak robotları yarattı.
* 2069 - Daha sonra Morpheus’un kaptanlık yapacağı hovercraft nakliye gemisi “Nebukadnezar”, ABD’de inşa edildi.

       
* 2075 - Yapay zeka programları gelişti ve bazı robotlar, insan efendilerine öfke duymaya başladı.
* 2077 - Robotların insanlara karşı ilk isyanı patlak verdi. Uşak robot B166ER’in 2 insanı öldürmesi üzerine, B166ER tipi bütün robotlar yok edildi, robotlara ve yapay zekaya karşı şiddetli bir tepki ortaya çıktı.

       
* 2080-85 - Makinelere ve robotlara karşı isyan ve şiddetin artması, robotların büyük şehirlerden kaçmalarıyla ve Ortadoğu’nun ücra bir bölgesinde “Zero One” olarak bilinen kendi şehirlerini kurmalarıyla sonuçlandı.
* 2085-2095 - “Zero One” üstün nitelikli araçlar, bilgisayarlar ve silahlar üreterek, gelişmeye devam etti. Makinelerin işgücünden yoksun kalan insanların ekonomisi çökmeye başladı.
* 2096- Birleşmiş Milletler, robot medeniyeti “Zero One”ı egemen bir devlet olarak tanımayı reddetti. Robot ürünlerinin önlenmesi, insanlar ve makineler arasındaki savaşı başlattı.

       
* 2097 - “Zero One” ısıya ve radyasyona dayanıklı sakinleriyle nükleer saldırı karşısında ayakta kalmayı başardı, makineler kayıpları hemen telafi etti. İnsanlara yönelik karşı saldırılar başladı.
* 2098 - İnsan şehirlerinin teker teker düşmesi üzerine, umutsuzluğa kapılan askeri komutanlar, robot şehrinin ana enerji kaynağı olan “Güneş”i, engelleme girişiminde bulundu. Planları atmosferi yok etti, gökyüzü boğucu siyah dumanla kaplandı, ama bu bile makineleri durduramadı.
* 2099 - Makineler, savaştan sağ kurtulanları ve sivilleri deneyler yapmak için tutsak etmeye başladı. Amaçları, güneş enerjisi yerine insanlardaki biyoenerjiyi kendilerine kaynak olarak kullanmaktı.
* 2100 - Makineler, 1999 dünyasının benzeri bir rüya olan “Matrix”i yarattı. Matrix, komadaki “pil insanları” yaşatmak için kullanılmaya başladı.
* 2105 - Matrix’in içindeki insanların arasındaki “Seçilmiş Kişi”, içinde bulunduğu dünyaya düşüncesiyle müdahale edebildiğini keşfetti ve özgür kalmak için onu parçaladı. “Seçilmiş Kişi”, yeraltındaki insan kalesi “Zion”a ulaştı.
* 2105-2150 - “Seçilmiş Kişi” açıklanmayan bir şekilde ölürken, Zion direniş hareketi doğdu.
* 2161 - Morpheus, Matrix’de kozada doğdu, çocukken kurtarılarak özgürleştirildi.
* 2167 - Trinity, Matrix’de kozada doğdu, çocukluk döneminin başında özgürleştirildi.
* 2175 - Kâhin, Morpheus’a, ikinci “Seçilmiş Kişi”yi bulacağı kehanetinde bulundu.

       
* 2199 - Trinity ve Morpheus, Matrix’de hacker olan Neo’yu keşfederek, onu özgürleştirdiler. Matrix’deki gedikleri keşfeden insanları yok etmesi için tasarlanan Ajan Smith’le büyük bir mücadeleye girdiler.

       
* 2201 - Başka bir isyancı gemisi olan Osiris, makinelerin Zion’a ulaşmak için dünyayı kazdıklarını fark etti. Mürettebat, vatandaşlarına, yok olmalarına az bir zaman kala Matrix üzerinden haber gönderdi.
* 2201 - Artık Zion’da yaşayan ve isyancılarla makinelere karşı savaşan Neo, Matrix’i yaratan yapay zeka programı “Mimar”la yüzleşti.

       
* 2201 - Mimar, yok edilmek üzere olan Zion’da yaşayan isyancıların da Matrix’in parçası olduğunu, sistemdeki gedikleri temizlemek için daha sonra yok edildiğini anlattı. Mimar, Zion’un daha önce 5 kez yok edildiğini söyleyerek, Matrix’in düşüncelerden çok daha yaşlı olabileceğini belirtti.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları