Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:15 TS 21 Ağu., 2000
Umutlar tükeniyor
 
Dibe yollanan son kapsül, “Kursk”a ulaştı, ancak kenetlenme sağlanamadı   Kurtarma denizaltısı
Rusya bu sabah bir mini denizaltıyı daha Kursk'a yolladı
 
Moskova
NTV-MSNBC
18 Ağustos—  Rus nükleer denizaltısının, Barents Denizi’nin dibindeki bekleyişinde korkulan sona doğru yaklaşılıyor. 108 metre derinlikte mahsur kalan “Kursk”a yollanan son kapsülün denizaltıya ulaştığı, ancak kenetlenme ve girişin sağlanamadı açıklandı. Başbakan yardımcısı İlya Kelbanov, çekilen filmlere dayanarak Kursk’ta büyük bir delik tespit edildiğini ve hasarın tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu açıkladı. 118 denizcinin yaşadığına dair umutlarsa her geçen dakika tükeniyor. Devlet Başkanı Putin, mürettebatın kurtulma şansının başından beri çok az olduğunu açıkladı.

   
 
       
    MSNBC News Almanya ve ABD'den yardım önerisi
MSNBC News Başka bir nesneye mi çarptı?
MSNBC News ABC: "Mürettebat ölmüş olabilir"
MSNBC News Karada endişeli bekleyiş
MSNBC News Apollo 13'ün kaptanı, Kursk'a şans diledi
MSNBC News Basın kurtarma çalışmalarını eleştirdi
MSNBC News ABD, en iyi kurtarma aracından vazgeçiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Denizaltının battığı yer

       
       Rusya Kuzey Donanması Komutanı Vyacheslav Popov, Barents Denizi’nin dibinde yatan denizaltıdaki mürettebatın kurtarılması için hala ümitli olduğunu, ancak denizaltındaki hava basıncından endişe duyduğunu bildirdi. Komutan Popov, RTR devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, denizaltındaki hava basıncının, hesaplarına göre normalin üstünde olduğunu söyledi. Mürettebatın hayatta kalması için süre tahminin, hava basıncının normal olmasına dayalı yapıldığını belirten Popov, durumun çok vahim olduğunu ifade etti. Kazadan sonra ilk kez konuşan Popov, kurtarma ekiplerinin ellerinden gelen herşeyi yaptığını belirterek, “Donanmamızın tüm enerjisi, tek görev üzerinde yoğunlaştı: İnsanları kurtarmak, denizcilerimizi kurtarmak. Yoğun bir hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurtarma kapsülündekiler yorgunluktan ölüyorlar, ancak dinlenmeyecekler. Aşağıda silah
       Barents Denizi’nde dibe oturan Rus denizaltısındaki 118 kişilik mürettebatı kurtarma çalışmaları sürüyor. Akşam saatlerinde Rus donanmasına ait 2 mini denizaltı, Kursk’a ulaşmak için Barents denizine daldı.
       Rus denizaltısının batmasına sebep olan kaza hakkında da farklı iddialar ortaya atılıyor. Rus yetkililer denizaltının büyük bir cisimle çarpışmış olabileceğini ifade ederken , NATO kaynakları, kaza olduğu sırada bölgede iki büyük patlama kaydedildiğini duyurdular. Son gelen bilgilere göre ise denizaltının yüzeyde bir gemiyle çarpışmasının ardından battığı görüşü ağırlık kazandı.
       
KOMUTAN POPOV’DAN AÇIKLAMA
       Rusya Kuzey Donanması Komutanı Amiral Vyacheslav Popov, 12 Ağustos’tan bu yana Barents Denizi’nin dibinde yatan denizaltındaki patlamanın, kompartımanlarından birinde olduğunu bildirdi. Popov, kazayla ilgili olarak ilk kez RTR devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, daha önce Rus donanma yetkilileri tarafından açıklanan patlamanın 2 nedeni olabileceğini belirterek, patlamanın bir çarpışma sonucu ya da içerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Patlamanın nedeninin araştırıldığını kaydeden Komutan Popov, Kursk’tan, sarnıç çeperlerine vurularak yardım sinyalleri gönderildiği iddialarına rağmen, denizaltıyla Pazartesi gününden bu yana temas kurulamadığını açıkladı. Popov, “Ben de denizaltıcıyım ve kazaya uğramış bir denizaltının içinde bulunmanın ne anlama geldiğini iyi bilirim” dedi. Rus Donanma Komutanı Vladimir Kuroyedov, denizaltının dibe oturmasının, torpillerin bulunduğu bölümdeki bir patlamaya bağlı olabileceğini belirtmişti. Norveç Sismik Kurumu da, Kursk’un battığı yerde, geçen Cumartesi günü 1-2 ton TNT gücünde 2 patlama saptandığını bildirmişti.
       
‘MÜRETTEBATTAN BAZILARI KAZA SIRASINDA ÖLMÜŞ OLABİLİR’
       
       Rus devlet televizyonu RTR, Barents Denizi’nin dibinde yatan Rus nükleer denizaltısı Kursk’daki mürretebattan bazılarının, denizaltının kaza geçirmesinden sonra batması sırasında ölmüş olabileceğini bildirdi. Televizyonun muhabiri, dibe gönderilen kurtarma kapsülü tarafından çekilen bir filmin Kursk’un ön bölümünde çok büyük hasar olduğunu gösterdiğini ve komuta merkezine çok büyük hızla su bastığını ve o anda da geminin omurgasının çöktüğünün anlaşıldığını anlattı. Denizaltının içine çok fazla su girdiğini belirten muhabir, bu durumda can kaybının kaçınılmaz olduğu görüşünü dile getirdi.
       
KLEBANOV: BÜYÜK BİR NESNEYLE ÇARPIŞTI

       
       Rusya Başbakan Yardımcısı Ilya Klebanov, Barents Denizi’nin dibinde duran Kursk nükleer denizaltısının “büyük bir nesneyle” çarpışmasından sonra battığına inandığını söyledi. Klebanov, görüşünü aktarırken, Kursk’un kazadan hemen iki dakika sonra battığını ve denizin dibine çarpınca da bir başka büyük darbe aldığını söyledi.
       
YARDIM GECİKEBİLİR
       
       Barents Denizi’nde dibe oturan Rus nükleer denizaltısında, dakikalar gittikçe önem kazanıyor. Rusya, “İhtiyacımız yok” diyerek reddettiği yardımları beklemeye başladı. Rusya Başbakanı Mikhail Kasyanov, yaptığı açıklamada, Kursk’taki durumun faciaya yakın olduğunu, ancak mürettebatın kurtarılma şansının olması için dua ettiklerini söyledi.
       Rusya’nın uluslarası yardım talebinde bulunmakta bu denli gecikmesiyle ilgili olarak çeşitli açıklamalar geliyor. Bazı kaynaklar, Kursk denizaltısının, NATO askeri uzmanları tarafından, bugüne kadar görülmemiş olan, 12 adet SSN-19 tipi füze taşıdığı için, dışyardım istenmediğini ifade ediyorlar. SSN-19 füzelerinin Hiroşima’ya atılan atom bombasının iki katı gücünde patlayıcı taşıdığı, ve bunların özellikle uçak gemilerini vurmak için geliştirildiği belirtiliyor.
       Bakanlık sözcüsü, Moskova ile temasa geçildiğini ve yardım çalışmalarında kullanılacak mini denizaltıyı taşıyan İngiliz uçağının bugün Norveç’in Trondheim kentindeki Vaernes havalimanına indiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şimdiye kadar yapılan dış yardım taleplerini, “Gereken her şeye sahibiz” diyerek reddetmişti.

Kursk'un arşiv fotoğrafı
       
LR5’İN İLK KURTARMA OPERASYONU
       Ruslar, umutlarını İngiliz LR5’lere bağladılar. İlk kez bir kurtarma operasyonunda kullanılacak olan mini denizaltı, kontrol gemisinden bağımsız olarak çalışabiliyor. Katettiği yolu santim santim kontrol edebilen denizaltı, iki pilot ve bir yardımcı tarafından kumanda ediliyor. Denizaltıya yiyecek, elektrik ve hava taşıma kapasitesi olan LR5, bir defada 15 kişiyi yüzeye çıkarabiliyor.
       İngiliz Kraliyet Donanması Komutanlarından Yarbay Alan Hoskins, Kursk’ta mahsur kalanların yaşayıp yaşamadıkarı konusunda kendisine yöneltilen bir soruya da “Sanmıyorum, ancak bu mümkün” diye cevap verdi.
       İngiliz LR5’in yanında, Norveç’ten 12’si profesyonel dalgıç, 100 kişilik mürettebatın “Seaway Eagle” adlı gemiyle bölgeye gönderileceği belirtildi. Açıklamada, geminin kaza yerine ulaşmasının 60 saat alacağı kaydedildi. Dalgıçların, Norveç petrol şirketi Statoil için Kuzey Denizi’ndeki petrol çıkarılan bölgelerde dalışlar yapan uzmanlar olduğu belirtildi. Rusya, yardım çalışmalarına katılmak üzere dün gece resmen Norveç’ten, 108 metre derinliğe dalabilecek uzman dalgıç istemişti.
       
İNANILMAZ RASTLANTI
       
       Rus askeri ajansı AVN, Rus donanmasının Temmuz-Ağustos aylarında, şu anda Kursk denizaltısının dibe oturduğu bölgede ve aynı derinlikte “kurtarma tatbitakı” yapmayı planladığını duyurdu. Haberde, Mayıs ayında kararlaştırıldığı belirtilen tatbikatın, Barents Denizi’nde manevra yapan gemilerin, sualtı araçlarıyla dipteki denizaltıyı kurtarma çalışmaları yapması şeklinde planlandığı belirtildi. Askeri uzman Vladimir Urban, kazanın planlanan yer ve zamanda meydana gelmesini, “Bu sadece inanılmaz bir rastlantı” diye değerlendirdi. Urban, Rus donanmasının son yıllarda, bu tür tatbikatlar yapmadığını da belirtti.
       
KURTARMA OPERASYONU BAŞARISIZ
       
       Rusya-Norveç sınırının kuzeyinde, Barents Denizi’nde dibe oturan Rus nükleer denizaltısının kurtarılma şansı, her geçen dakika azalıyor. Denizaltına gönderilen 3 kurtarma kapsülü, başarısız oldu. Kurtarma çalışmaları sırasında, kötü hava ve deniz şartları yüzünden somut bir adım atılamadı. Kurtarma ekipleri, havanın rüzgarlı ve deniz dibinin yoğun derecede kumlu olduğunu, bu yüzden de su altında görüş mesafesinin sadece birkaç santimetre olduğunu söylediler.
       
NÜKLEER SIZINTI YOK
       Denizaltının burun kısmında büyük çapta hasar olduğu ancak nükleer sızıntı olmadığı belirtiliyor. Nükleer sızıntı korkusuyla bölgeye bir araştırma gemisi gönderen Norveç de, araştırmaların ardından herhangi bir sızıntı olmadığını doğruladı. Rusya deniz kuvvetleri komutanlığının açıklamasına göre 154 metre uzunluğundaki, 24 nükleer füze taşıma kapasitesine sahip Kursk denizaltısında kaza anında nükleer başlık bulunmuyordu. 1995 yılında hizmete giren Kursk adındaki nükleer denizaltı donanmanın en gözde gücünden biriydi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları