Home page
Haber Menüsü


HP’den yarı profesyonel dijital makina: Photosmart 945
 
5.3 MPiksel görüntü kalitesine sahip dijital fotoğraf makinesi HP Photosmart945, 56X zoom özelliği, gelişmiş ayarları, profesyonel görünümü ve makul fiyatı ile dikkat çekici bir ürün.  

 
NTV-MSNBC
6 Ekim 2003 —  Ülkemizde daha çok yazıcı ve tarayıcılarıyla tanınsa da, Hewlet Packard (HP), geniş bir yelpazede birçok ürün sunuyor. Bunlar arasında komple bilgisayar sistemleri, yan ürünler ve dijital fotoğraf makineleri de bulunuyor. İşte Photosmart serisi de bu dijital fotoğraf makinelerinden biri.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       Photosmart 945 ilk bakışta D-SLR (Digital SLR- Dijital Profesyonel Fotoğraf Makinası) görünümüne sahip. D-SLR’a benzeyen dış görünüşü, ürüne ‘profesyonel’ bir hava katıyor. Kasası plastik olan üründe 56X zoom bulunuyor.
       
KUTU İÇERİĞİ
       Ürünün kutusundan sürücü ve yazılım CD’si (Windows XP otomatik olarak tanıyan), USB bağlantı kablosu, 4 adet Lityum pil, kablolarını manyetik alandan korumak için iki adet mıknatıslı koruma aparatı, doğrudan yazıcıya bağlamak için gerekli USB kablosu (nedense USB yazıcılarına bağlantı kablosu koymayan HP, bu ürün için kablo konusunda oldukça cömert davranmış), kullanım kılavuzu (Türkçe dil desteği yok) ve opsiyonel olarak satılan cradle ile beraber kullanmak için gerekli olan aparat çıkıyor.
       Makinenin kutusunda ayrıca ürünün boyuna asılması için kullanılan, normalde para ile satılan ve daha çok profesyonel ürünlerde kullanılan taşıma askısı da bulunuyor. Bu taşıma askısı ürünün sağ ve sol yanlarında bulunan yuvalara takılarak sabitleniyor.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
ÖZELLİKLERİ
       Ürünün sağ ön tarafında bulunan ve deklanşörün alt kısmını oluşturan eğimli yapısı daha çok D-SLR ürünlerde gördüğümüz bir özellik. Bu sayede kullanıcının ürünü daha rahat tutması amaçlanmış. Ayrıca objektifi de tıpkı D-SLR ürünlerdeki gibi profesyonel bir görünüme sahip.
Photosmart 945'in arka yüzü sade ve ergonomik bir görünüme sahip.

       945’in arka yüzü oldukça sade. Sol üstte bulunan vizorü fotoğraf çekimi sırasında kullanıyorsunuz. Ancak bu vizör bildiğimiz optik vizörlerden değil. Arka yüzde bulunan LCD ekranın küçültülmüş hali; pratik olarak dijital bir vizör. Bu nedenle, menü ayarları ve diğer tüm bilgileri vizörden de görmeniz mümkün (basçek türü dijital makinelerde bunu göremezsiniz). Bu vizörün aktif hale gelmesi için hemen alt kısmında bulunan algılayıcılar kullanılmış.
       Siz gözünüzü vizöre yaklaştırdığınız anda LCD ekran kapanıyor ve vizör açılıyor; tam tersi bir durumda da vizör kapanıp LCD ekran açılıyor.
Photosmart 945 kapsamlı ayarlara sahip.
       Arka yüzün sol alt kısmında 2 inç büyüklüğünde LCD ekran bulunuyor. Çekilecek fotoğraf, ışık ve enstantene bilgileri gibi ayarları ekranda görebiliyorsunuz. Ekranın sağ üst ve yanına sıralanmış düğmeler ile ayarları yapmanız mümkün. Sağ üstteki ilk düğme flaş ayarlarını yapmak için kullanılırken, onun hemen yanındaki düğme ise kendi kendine çekim (Self Timer) ve arkası çekim modları (Burst) için kullanılıyor. Üçüncü düğme ise netlik ayarları için tasarlanmış.
       
       
BAZI TERİMLER
       Mega Piksel: Bir fotoğrafı oluşturan piksel sayısı. Örneğin 1600x1200 piksel boyutlarındaki bir fotoğraf (1600x1200=1.920.000 piksel) yaklaşık olarak 2 M Piksel görüntü kalitesine sahiptir. Fotoğraftaki piksel sayısı ne kadar artarsa kalitesi, netliği ve kağıda bastırıldığı zamanki görüntüsü o kadar ‘güzel’ olur. 10x15cm baskılar için en az 2 Mpiksel görüntü kalitesine sahip bir fotoğraf makinesi yeterli olurken 13x18cm baskı içinse en az 3 M piksellik bir makinaya ihtiyaç vardır.
       SLR: Single Lens Reflex - Tek Objektifli Fotoğraf Makinası. Burada kullanılan objektif hem film görüntüsü oluşturmak için, hem de vizör görüntüsünü sağlamak için kullanılır. Amatör olarak tabir edilen makinelerde ise genel olarak vizör objektifin gördüğü alanı tam olarak gösteremez. Bu da paralaks sorunu oluşmasına sebep olur.
       Paralaks: Vizörden görünen görüntü ile objektifin gördüğü görüntünün farklı olması nedeniyle, gözün gördüğü ile fotoğraf makinesinin çektiği karede beliren fark.
       TTL: Through The Lens - Lensin içinden. Flaşın çakması için gerekli enstantene ve diyafram değerlerinin objektiften alınan ölçümlere göre belirlenmesi.
       
Ürünün USB, TV-out ve güç çıkışları sol tarafta bulunan ve yumuşak plastik bir kapakla korunan yuvada bulunuyor.

       Bu üç düğmenin altında ise fotoğraf makinesi simgesine sahip olan düğme LCD ekranı açıp kapama işlemini görürken, onun altındaki düğme çekilen fotoğrafları gösterme (Play), en alttaki ise iki düğme ise fotoğrafları yazdırma ve e-posta ile gönderme işlemi için kullanılıyor. Bu son iki düğmenin çalışması için, ürünün bilgisayara bağlı durumda ve gerekli yazılımların kurulmuş olması gerekiyor.
       Arka yüzde sağ tarafta bulunan büyük dairesel tuş ve bunun tam ortasındaki düğme ile çekilen fotoğraflar arasında gezinme, menülerde seçim yapma gibi özellikleri kullanıyorsunuz. Sağ üst kısımda, zoom girme için kullanılar düğme bulunurken sağ altta ise açma kapama için kullanılan bir düğme bulunuyor.
Bellek yuvası ürünün sağ yanında bulunuyor ve bir kapak ile korunuyor.

       Ürünün dahili belleği bulunmuyor. Bu yüzden ürünle beraber verilen 32 MB SD kartı, sağ yan yüzünde bulunan MMC/SD kart yuvasına takmanız gerekiyor.
       945’in sol yan yüzünde ise USB bağlantı yuvası, Video Out çıkışı ve güç girişinin bulunduğu bir yuva bulunuyor ki burası da özel plastik otomatikman kapanan bir kapakla korunuyor.
       Cihazda bütünleşik olarak bulunan flaş da üst yüzde bulunan bir düğme yardımı ile açılıp kapanabiliyor. Bu düğmeye basınca özel yuvasındaki flaş açılıyor. Dışarıdan bakıldığında görünmeyen flaş, aynı D-SLR makinelerde olduğu gibi gizlenmiş. TTL özelliği bulunan flaş, gerekli ışık miktarına göre çakma gücünü otomatik ayarlayabiliyor ve değişik enstantene hızlarında çalışabiliyor.
       
KULLANIM-GENEL
       Fuji tarafından üretilmiş bir merceğe sahip olan Photosmart 945, birçok dijital makine gibi kolay ve zahmetsizce kullanılıyor. Yapmanız gereken tek şey ürünle beraber verilen 4 adet pili ve 32 MB SD kartı yuvalarına yerleştirmek ve arka yüzünde bulunan ON/Off tuşuna basmak.
Topkapı surlarının sabah vakti görünümü. Auto modda çekim yapılmıştır.

       Çekeceğiniz kareyi ister arka yüzdeki 2 inç LCD ekrandan isterseniz vizörden görebiliyorsunuz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu vizör optik bir vizör değil. Objektifin gördüğü görüntünün dijital olarak küçük bir ekrana yansıtılması ile oluşturulmuş bir vizör.
       Bunun avantaj ve dezavantajları var. Avantajlı çünkü LCD ekranın aynısı olduğu için menüye girdiğiniz zaman bile bunları vizörde görebiliyorsunuz. Öte yandan dijital zoom girseniz bile vizörden görebiliyorsunuz, ki optik vizörlerde dijital zoomu göremezsiniz.
       Dezavantajı ise zaman zaman görüntünün bozulması. Nedensiz yere görüntünün kayması ve renklerin bozulması can sıkıcı olabilir. Ama genel olarak vizör de LCD ekranda görevini çok çok iyi yapabiliyor.
Yiyecek bekleyen kuşlar.

       
KULLANIM-NETLİK
       Ürünün netlik ayarında herhangi bir sorunu yok. 2 haftalık test süremiz boyunca herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Photosmart 945 netlik yaparken kızılötesi ışınları kullanıyor. Ön yüzde bulunan minik bir lamba fotoğrafı çekilecek nesneye kızıl ötesi ışık gönderiyor ve geri yansıyan ışık yardımı ile netlik yapılıyor. Birçok profesyonel fotoğraf makinasında kullanılan bu yöntem oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
       
KULLANIM-FOTOĞRAF KALİTESİ
       5 M piksel görüntü kalitesine sahip ve dahili belleği bulunmayan ürün 32 MB SD kart ile beraber satılıyor. Bu karta sığdırabileceğiniz maksimum fotoğraf sayısı ise seçtiğiniz kaliteye (5 Mpiksel ya da 1 Mpiksel) ve sıkıştırma oranına (Better, Good, Best - İyi, daha iyi, en iyi) bağlı olarak değişiyor. Örnek vermek gerekirse, 1 M Piksel kalitesinde ve ‘iyi’ sıkıştırmaya sahip fotoğraflardan (1296x976 piksel ve 300 KB) 96 tane sığdırılabilen bu bellek, 5 MPiksel kalitesinde ve ‘en iyi’ sıkıştırmaya sahip fotoğraflardan (2608x1952 ve 2.6 MB) 11 tane çekebiliyor.
       Görüntü kalitesini ne yazık ki, ya 5 ya da 1 M Piksel olarak seçebiliyorsunuz. İkisi arasında değer vermek şansınız yok. Böyle olunca eğer kaliteli fotoğraf çekmeyi düşünüyorsanız 32 MB belleğin çok yetersiz kalacağını belirtmek isterim.
Kuşlar..

        Önerim, Photosmart 945’i profesyonel amaçla kullanmayı düşünüyorsanız en az 256 MB’lik bir bellek almanız.
       Ürünün fotoğraf kalitesi gerçekten çok güzel. Özellikle, açık havada yapılan çekimlerde çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Ancak kapalı ortamlarda flaş kullanırken dikkatli olmak gerek. Flaş ile beraber renk doygunluğu ayarı açıksa kıpkırmızı ten renklerine merhaba alışmanız gerek. Bu sebeple flaş kullanmadan önce ayarlarınıza bakmakta yarar var.
Makro denemesi.

       
AYARLAR
       HP 945’in ayarlar menüsünden birçok değişikliği yapmak mümkün. Bunlar arasında, Beyaz Ayarı, Netlik Ayarının nasıl yapılacağı (merkez, spot ve ortalama), ISO Speed, Dijital Flash açıp kapatma, renk ayarı, fotoğraf kalitesi, keskinlik, kontrast vb. özellikler bulunuyor.
       
DİGİTAL FLASH (RETINEX)
       Bunlar içinde en ilginç olanı Digital Flash (HP bu teknolojiye RETINEX ismini vermiş) olarak adlandırılan ve fotoğraftaki karanlık noktaları bularak bunları sanki flaş kullanılmış gibi düzenleyen özellik. İstenirse kapatılabilen ve koyu tonların açılması olarak tanımlanabilecek bu özellikten mucize beklemek doğru olmaz. Yine de ışık miktarının az olduğu durumlarda görece işe yarıyor.
       
TTL FLASH
       Bütünleşik ve TTL özelliğe (genelde profesyonel ürünlerde bulunan bir özelliktir) sahip flaş, Photosmart 945’i yarı yolda bırakmıyor. Belli bir enstantene değerine bağlı kalma zorunluluğu olmayan flaş, en zor ortamlarda bile görevini başarıyla yapabiliyor.
NTVMSNBC genel görünümü.

       
ÇEKİM MODLARI
       Photosmart 945’te Auto (otomatik çekim, tüm ayarlar makine tarafından yapılıyor), Tv (Shutter Priority - Enstantene öncelikle, enstantene öncelikli çekim), Av (Aperture Priority, diyafram öncelikle çekim), Sport (hareketli ve hızlı olayları çekmek için), hareketli görüntü, portre ve manzara olmak üzere 7 farklı çekim modu bulunuyor.
       
PİL
       Kutusundan çıkan 4 adet kalem pille kullandığımız ürünün pil ömrü oldukça uzun. Gayet yoğun bir kulllanımda 1.5 haftada biten piller, bu uzun ömürle bizden artı puanı hak ettiler. Tabii bunda verilen özel pillerin Li olmasının etkisi olmuşsa da, pil ömrü kullanıcıları üzmeyecek kadar iyi.
Enstantene öncelikli çekim modu kullanılarak elde edilen bir fotoğraf. 16sn enstantene verilmiştir.

       
ERİŞİM ZAMANI
       Photosmart’ın belki de tek kötü yanı, inanılmaz bir erişim zamanına sahip olması. Çekilen fotoğraflara bakmak için üzerinde play işareti bulunan tuşa bastıktan sonra ilk resim kolaylık geliyor. Ancak bir önceki ya da bir sonraki resme bakmak için ileri ya da geri tuşlarına bastığınız anda yaklaşık 15-20 saniye boyunca, istenen resmin işlendiğini belirten ‘Processing’ yazısı ile karşılaşıyorsunuz. Bunu bir kez yapıyor ve diğer resimleri gösterirken bekletmiyor.
       Eğer tekrar fotoğraf çekip çektiklerinizi bir kez daha görmek isterseniz, yine aynı bekleme zamanı ile karşılaşıyorsunuz. Cihazın belleğe erişiminde ciddi bir sorun var. Belleğe fotoğraf çekerken herhangi bir sorun olmazken, bellekten okuma yaparken bu kadar bekletmesi bizi oldukça şaşırttı.
Uyuyan güzel! Floresan ışıkta yapılan çekimde beyaz ayarı otomatik olarak yapılmıştır

       
ZOOM
       7X optik 8X dijital olmak üzere 56X zooma sahip ürün, en son 56X değerinde bile genelde kayıpsız sonuçlar veriyor. Tabi 56X zoom girince makineyi sallamamak mümkün olamadığı için sehpa kullanmak ya da ürünü bir şekilde sabitlemek gerekiyor. Makinenin sallandığı durumlarda, resim kalitesi ister istemez kötü oluyor.
       
SONUÇ
       HP, uygun fiyata D-SLR makinalara benzer özellikte yarı profesyonel dijital bir fotoğraf makinası üretmeyi başarmış. Ufak tefek sorunları olsa da fotoğraf kalitesi, kullanım kolaylığı ve güzel fotoğraf çekebilme özellikleriyle Photosmart 945, D-SLR almaya gücü yetmeyen (ki en ucuzunun fiyatı 1000$’dan başlıyor) kullanıcıların ilgisini çekebilir.
       
       
       HP PhotoSmart 945
       Bellek:
Dahili bellek bulunmuyor, SD/MMC kart yuvası sahip ürün 32 Mbyte SD Kart ile beraber geliyor
       Görüntü Kalitesi: 5.3 MPiksel (2608x1952piksel)
       Zoom: 7X Optik, 8X Dijital toplam 56X
       Işık ölçme yöntemi: Çoklu model, orta ağırlıklı, orta spot
       Program modları: Auto, Tv, Av, Manzara, Sport, Hareketli görüntü, Portre
       Obtüratör hızı: 16 -1/2000sn
       Hareketli Görüntü: 288x208 piksel boyutlarında MPG (maksimum 1 dakika)
       Otomatik Zamanlayıcı: 10 saniye
       Diyafram: f2.8 - f11 (geniş açı), f3.1 - f11 (tele)
       Enstantene: 16-1/2000 saniye
       LCD ekran: 2 inç TFT
       Bağlantı: USB (1.1 uyumlu 2.0)
       Dosya Formatı: Jpeg (EXIF 2.2) ve MPG
       Makro: 10 cm
       Mercek: 37-300 mm (7.6-61 mm)
       Pil: 4 adet AA Pil (normal kalem pil)
       İşletim Sistemi Uyumluluğu: Microsoft® Windows® 98, Me, 2000 Professional, XP Professional, XP Home Edition; Mac OS 9.1 ve üstü, OS X 10.1.5 ve üstü
       Ağırlık: 300 g (pilsiz)
       Boyutlar: 123 x 85 x 85 mm
       Flaş: Dahili TTL
       Artıları: D-SLR makine özellikleri, uygun fiyat
       Eksileri: Çekilen fotoğraflara bakmak istediğinizde uzun süre bekletiyor
       Fiyatı: 545$ +KDV
       Üretici Firma: HP
       Distrübütör Firma: HP Türkiye
       
       
Bu sayfada kullanılan ve HP Photosmart 945 ile çekilmiş fotoğrafların büyük boyutlardaki orjinallerini buraya tıklayarak indirebilirsiniz (Fotoğraflar Winzip programı ile sıkıştırılmış ve 8MB boyutunda tek bir dosya haline getirilmiştir).

       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları