Home page
Haber Menüsü


‘En İyi On Türk Filmi’ belirlendi
 
İlk üç film, 19 yıl önce aramızdan ayrılan Yılmaz Güney’in ‘yarattığı’ filmler; “Yol”, “Umut” ve “Sürü”. ‘Genç sinemacılar’ın bol ödüllü “Masumiyet” ve “Uzak” filmlerinin de listede olması dikkat çekici.  

 
Ankara
NTV-MSNBC
9 Eylül 2003 —  Ankara Sinema Derneği’nin, bugüne dek çekilmiş ‘En İyi On Türk Filmi’ni belirlemek amacıyla, ülke çapında sinemayla profesyonel olarak ilgilenen kişiler arasında yaptığı anket sonuçlandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Türk Sineması’nda bugüne dek çekilen en iyi on film ve yönetmenleri şöyle:
       
       1 Yol: Şerif Gören
       2 Umut: Yılmaz Güney
       3 Sürü: Zeki Ökten
       4 Muhsin Bey: Yavuz Turgul
       5 Masumiyet: Zeki Demirkubuz
       6 Selvi Boylum Al Yazmalım: Atıf Yılmaz
       7 Anayurt Oteli: Ömer Kavur
       8 Susuz Yaz: Metin Erksan
       9 Gelin: Ömer Lütfi Akad
       10 Uzak: Nuri Bilge Ceylan


       
YILMAZ GÜNEY’İN AĞZINDAN “YOL”UN HİKAYESİ:
       
.... “Cezaevine, yakın arkadaşlarıma, bir koğuşu beraber paylaştığım ranza arkadaşlarıma, hergün beraber olduğum arkadaşlarıma bakmaya başladım. İçinde yaşadığım acılara, tanığı olduğum kırıklıklara, özlemlere bakmaya başladım. Bir süre sonra, kendime dedim ki: “İşte filmin kahramanları; gerçek, canlı ve etkili, üstelik bana yakın.”
       .... Cezaevini, koşulları, insan tutum ve davranışlarını, ne denli ayrıntıları ile olursa olsun senaryoya aktarmam yeterli olmayacaktı. ..... Üstelik cezaevi, bütün gerçeği ile anlatıldığı zaman böylesi bir filmin çekim olanakları yok denecek kadar azdı...
       .... Sonunda, izne çıkan mahkumlar aracılığıyla Türkiye’nin bir kesitini anlatmaya karar verdim.... Yüzlerce arkadaşla konuşmalar yaptım. Kiminin sesini aldım teybe, kimisinin konuşmalarını notladım. Kimi arkadaşlara da, izin hikayelerini yazılı hale getirmelerini, hikayeleştirimelerini söyledim... Çalışma ilerledikçe hikayem ete kemiğe bürünüyordu. .. Bayram iznine giden mahkumlar aracılığı ile Türkiye’yi anlatacaktım. .
       ... Başlangıçta on bir kişi olan izincileri, altıya indirmek zorunda kalmıştım. Cezaevi bölümünü de kısaltmıştım. İlk senaryoda, bayram motifleri oldukça önemli bir yer tutuyordu. Çekim sırasında arkadaşlar, bayram motiflerini kullanamadılar. Bu nedenle senaryoda birçok değişiklik yapmak zorunda kaldım....
       ......Filmle yurtdışında karşılaştığım zaman, eldeki malzemeye göre yeni bir senaryo ve yeni bir düzenleme gerekiyordu. Yeni bir senaryo yazdım. Temeli bozmadan, iyi çekilmemiş, iyi oynanmamış sahneleri ayıklayarak, bazı plan ve görüntülerin yerlerini değiştirerek, bazı diyalogları değiştirerek yeni bir senaryo...
       ... Sonuçta, filmin akışına zarar veren herşeyi bir bir ayıkladık. .. Ve altı kişi olan izincileri bu kez beşe indirdik. Çünkü hikayenin rahatsızlık veren hiçbir şeye tahammülü yoktu....”
       
YOL
       Yapım : Güney Film - Cactus Film
       Yönetmen : Şerif Gören
       Senaryo : Yılmaz Güney
       Kamera : Erdoğan Engin
       Editör : Yılmaz Güney - Elisabeth Waelchli
       Müzik : Sebastian Argol - Kendal
       Oyuncular : Tarık Akan - Şerif Sezer - Halil Ergün -
       Meral Orhonsay-Necmettin Çobanoğlu-Semra Uçar-
       Hikmet Çelik - Sevda Aktolga - Tuncay Akça -
       Hale Akınlı - Turgut Savaş-Hikmet Taşdemir-
       Engin Çelik- Osman Bardakçı - Enver Güney -
       Erdoğan Seren
       Yapım Yılı : 1981 / Renkli / 111 dakika
       Aldığı Ödüller :
       1982 Cannes Film Festivali Altın Palmiye Ödülü
       Fibresci Ödülü
       Özel Anma Ödülü
       
‘EN İYİ ON TÜRK FİLMİ’ KİTABI
       
‘En İyi On Türk Filmi’ ile ilgili, sinema yazarı Tunca Arslan tarafından hazırlanan bir kitap, Türkçe ve İngilizce olarak basılacak ve 3-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek “9. Avrupa Filmleri Festivali” sırasında sinemaseverlere sunulacak.
       Ankara Sinema Derneği, gerekli maddi kaynağı sağlayarak, bu filmlerin İngilizce altyazılı yeni kopyalarını bastırmayı ve yurtiçi ve yurtdışında gösterimlerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
       
EN İYİ FİLMLER GÖSTERİMDE
       En İyi On Türk Filmi listesindeki filmlerden bazıları, 3-28 Ekim 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “9. Avrupa Filmleri Festivali” kapsamında da gösterilecek.
       “En İyi On Türk Filmi”nin Japonya’da gösterimi ve filmler hakkında Japonca bir kitap basımı hakkında, Ankara Sinema Derneği’ne şimdiden bir teklif geldiği belirtiliyor.
       Ayrıca Amerika’nın Atlanta Eyaletindeki “Türk Amerikan Dostluk Derneği” de ‘En İyi On Türk Filmi’ni kapsayan bir gösterim planlıyor.
       
       Ayrıntılı bilgi:
       Ankara Sinema Derneği
       Tel: 0 312 466 34 84
       E-mail: info@europeanfilmfestival.com
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları