Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 06:00 GMT 11 Ağu., 2000
Yeşilada
 
Şeker Bali
 
Yatırımlarınızın hepsini tek bir araca bağlamayın. Unutmayın, “En iyi yatırım, gece rahat uyumanızı sağlayan yatırım.”
 
Atilla Yeşilada
 
9 Ağustos—  21. Yüzyıl’a koşarak giren Türkiye için bir sembol, bir maskot düşünüyorum. İlham konusunda biraz zorlanan bir insanım, bu yüzden son günlerde Özer Çiller’i takip ettim; bitkilerden elde edilen ilaçlarla tamir etmiş kendini. Ben de deniyorum.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Barsaklarınızı rahatlatmak için (çok affederseniz) bir karışım var, kafanızı rahatlatmak için bir başkası. Bana bayağı fayda etti. Özellikle içinde “hint keneviri” içeren bir takım karışımlar var ki…bildiğiniz gibi değil. Neyse, sonunda kararımı verdim. Türkiye’nin 21. Yüzyıl’a girerken maskotu: Şirin Balina Bali. Designı da düşündüm. Balina Bali Armani takım ve Gucci ayakkabılar giyiyor ve elinde Bond çanta var, Paraşütle atlarken gülümsüyor..altın dişlerini göstererek.
       Bir okurumdan elektronik posta aldım. Biraz kızgın. Mesajı şöyle özetleyebiliriz. Son haftalarda yazı yazdığım her platformda “repoda kalın” dedim. Ama, Aralık’dan bu yana “hisse senedi alın” da dedim. Sevgili okur, haklı olarak “Ne bu perhiz, ne bu lahana turşusu?” diye soruyor. Haklıdır da. Bu konuya açıklık getirmek lazım. Onun için önce Atilla Yeşilada’nın altın kurallarını size naklederek başlıyorum:
       Birinci kural—Nobel ödülü kazanan ekonomist James Tobin’den çaldım— “turn the goose over, so it does not overcook” kuralı. Çok komplike..eğer ben ve Tobin gibi yarım asrınızı ekonomi bilmine adamamışsanız, muhtemelen anlamayacaksınız, ama kaba bir tercümesi: Çevir kazı yanmasın.
       Ihhh.. (Mr) Çiller bu tabii vitaminleri nasıl tolere ediyor bilmiyorum ama ben şu anda Tau Ceti’de keşfedilen yeni gezegenlere doğru seyrü-sefer halindeyim. Şaka bir yana altın kuralım şu: Asla, asla, asla bütün yumurtalarını aynı sepete koyma. Daima portföyünü böl. Biraz hisse senedi, biraz bono, biraz repo-kısa vadeli mevduat- veya döviz yap. Bu yatırım stratejisine o kadar alıştım ki, artık tekrarlamıyorum. Bence herkes böyle yapmalı. Bu stratejiyi izlerseniz piyasa ortalaması kadar para kazanırsınız, çok zengin olmazsınız, ama çok da para kaybetmezsiniz..ama geceleri rahat uyursunuz.
       
TAVSİYEDEN HOŞLANMIYORUZ
       Benim 12 yaşında bir oğlum var. “Aslanım, ateşle oynama, parmağını yakarsın” diyorum, o melek gülümsemesi ile çakmağı burnuna dayıyor. Bu bir çocukluk inadı değil, çoğumuz tavsiye ve nasihattan hoşlanmıyoruz. Benim görevim de benim yolumu izlemeyenlere bile yardımcı olmak. Dolayısı ile, başka türlü düşünen müşteri ve okur kitlelerine de hizmet vermek zorundayım. Mesela, “Ya hep ya hiççiler” var. Yani tek bir menkul kıymete yatırım yapanlar.
       Bu adamlara şu anda hisse senedi al diyemem, çünkü bence Borsa Eylül’de belki kıpırdar, ama muhtemelen Ekim’e kadar ciddi bir hareket yapmaz. Bu adam repoda beklesin. Bir de daha önce hiç Borsa’yı denememiş olanlar var..Onlar da repoda beklesin, çünkü yeni yatırımcı için iki ay getirisiz yatmak psikolojik olarak yıkıcı.
       
HİSSE SENEDİ YATIRIMLARI
       Şimdi, benim yolumu takip edip de Ocak’dan beri hisse senedinde bekleyenler var… Muhtemelen beni çok nazik biçimde uyaran okuyucum da o gruptan. O arkadaş haklı olarak “Biz keriz miyiz de, bekleyeceğiz daha iki ay?” diye soracak. Cevap basit. Hayır, keriz değilsiniz ama risk profiliniz başka. Farzet ki tüm portföyünü sattın, nereye geçeceksin? Farzet repoya geçtin. İki ay bu Borsa hareket etmedi, sonra bir hafta yüzde 10 prim yaptı. İki ayda repoda kazanacağın para yüzde 5-en babası, haaaa..ama, elindeki kağıdı kaçırıp, bir gün seansa geç kaldın mı, o kağıt yüzde 10 prim yapabilir..Ve o zaman daha çok küfür yerim.
       Bize okulda yatırımda kuramsal gerçekler var diye öğrettiler, o zaman inandım, şimdi gülüyorum. En iyi yatırım, gece rahat uyumanızı sağlayan yatırım. Siz burda sunduklarımdan seç-beyen-al yapın. Benim elimdeki portföyün dağılımını soruyorsanız: Köküne kadar hisse senedi.. Çünkü beklemeyi öğrendim, ve Türkiye’ye inanıyorum, ama benimle aynı kanıda olmak zorunda değilsiniz.
       Ve bu meslekte bir tek şey öğrendim. Hani derler ya “Ne İsa’ya, ne Musa’ya” diye. Bence Hem İsa’ya Hem Musa’ya, yarın en olacağı belli olmaz.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil
MSNBC News Atilla Yeşilada
MSNBC News Celal Pir
MSNBC News Bayram Başaran
MSNBC News Oğuz Büktel
MSNBC News Mahmut Kaya
MSNBC News Murat Yeşildere
MSNBC News Yarkın Cebeci
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları