Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 22:20 TSİ 11 Tem., 2003
NTV
Denktaş’ın gönderdiği mektupların içeriği

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı ile kapalı Maraş’ın bir kısmının BM kontrolünde iki tarafın kullanımına açılması önerisiyle ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a bugün gönderdiği mektuplar açıklandı.
       Cumhurbaşkanı Denktaş, Genel Sekreter Annan’a yönelik mektubunda, BM eski Genel Sekreteri Butros Gali’nin “Güven Artırıcı Önlemler Paketi”ne atıfta bulunarak, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın her iki tarafa hizmet verecek şekilde ve 1993-1994 tarihli son BM güven yaratıcı önlemler önerileri temelinde yeniden açılmasını önerdi.
       Denktaş, “Bunun başarılmasının, Türk tarafının başlattığı güven yaratmaya yönelik çabalara büyük oranda yardımcı olacağına ve bunun neticesinde kapsamlı bir çözüme ulaşma amacına yönelik çabalara esaslı katkı koyacağına inandığını” belirtti.
       Türkiye hükümetinin de bu önerisine tam destek verdiğini ve olumlu katkıda bulunacağını ifade ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olan ambargoların kaldırılmasının artık zamanının geldiğini de vurguladı.
       
MEKTUBUN İÇERİĞİ
       Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderdiği mektubun metni şöyle:
       “Ekselansları; Bildiğiniz üzere, 2 Nisan 2003 tarihli güven yaratıcı önlemler paketimizi Rum tarafının reddetmesinin ardından, Kıbrıs Türk tarafı halkların iki taraf arasında serbest dolaşımını kolaylaştıran güven yaratıcı önlemleri tek taraflı olarak uygulamaya koymuştur. Rum tarafının bu önemli adıma karşılık verme konusunda isteksizlik göstermesine karşın Kıbrıs Türk halkı ve Rum halkı bu girişime olumlu tepki göstermiştir.
       İlk girişimimizin cesaret veren sonuçları karşısında, bir başka önemli girişim başlatmak için siz ekselanslarının desteğini almak istiyoruz. Genel Sekreter Dr. Boutros Boutros Ghali de 1990’lı yılların başında, iki taraf arasında var olan derin güven bunalımının ancak yeni bir güven atmosferi yaratılması yoluyla aşılabileceği ve bunun da kapsamlı bir çözümü kolaylaştıracağı değerlendirmesinde bulunmuştu. Bu değerlendirmeye dayanarak, Dr. Boutros Gali bir güven yaratıcı önlemler paketi önermişti. Bu pakete ilişkin müzakereler 1993 ve 1994 yıllarında devam etmiş, fakat paket neticelendirilememişti.
       Buna rağmen, örneğin, Lefkoşa Uluslararası Havalimanı’nı her iki tarafa hizmet verecek şekilde 1993-1994 tarihli son BM güven yaratıcı önlemler önerileri temelinde yeniden açabilirsek, bunun, başlatmış olduğumuz güven yaratmaya yönelik çabalara büyük oranda yardımcı olacağına ve bunun neticesinde kapsamlı bir çözüme ulaşma amacına yönelik çabalara esaslı katkı koyacağına kesinlikle inanıyorum.
       Bu paketle ilgili olarak Türk hükümeti ile yaptığım istişareler sonucunda, bu yeni güven yaratıcı önlemler paketinin uygulanması durumunda Türk yetkililer, Türk hava ve deniz limanları yanında Türk hava sahasını da Rum gemi ve uçaklarına açarak bu olumlu adıma katkı koyabileceklerini tarafıma teyit etmişlerdir. Türk yetkililer, bu bağlamda, karşılıklı ticari ilişkileri geliştirme yönündeki arzularını da ifade etmişlerdir.
       Bu paket, tabiatıyla, tek taraflı olarak uygulanamaz ve uygulamaya konulabilmesi için Rum tarafı ve BM’nin işbirliği ve mutabakatına gereksinim vardır. Erken zamanda ve olumlu bir sonuç elde etmek amacıyla bu öneriyi ileriye götürmek için siz ekselanslarının iyi niyet misyonunuzu kullanmanızdan memnunluk duyacağım. İlk girişimimizin yarattığı olumlu atmosferi koruyabilmek için bunun önemli olduğuna inanıyorum.
       Her halükarda, Kıbrıs Türk halkı üzerindeki ağırlığı hissedilmekte olan, özellikle dış ülkelere yönelik seyahat, turizm, ticaret ve ithalat/ihracat alanlarındaki kısıtlama ve ambargoların kaldırılmasının artık zamanı gelmiştir. Ekselansları, en yüksek saygılarımın kabulünü istirham ederim.”
       
PAPADOPULOS’A MEKTUBU
       Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a gönderdiği kısa mektupta ise Papadopulos’un, güven yaratıcı bu önerisi doğrultusunda işbirliği yapacağı ve amaca ulaşmada Genel Sekreteri teşvik edeceği umudunu ifade etti.
       Denktaş Papadopulos’a, Annan’a gönderdiği mektubunun bir örneğini de gönderdi. Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, Rum yönetimi lideri Papadopulos’a mektubu şöyle:
       “Ekselansları Sayın Tasos Papadopulos, Uzun zamandır devam etmekte olan Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla yapılan çalışmaları daha ileriye götürebilmek için gerekli olumlu atmosferin geliştirilmesine yardımcı olacağına inandığım güven yaratıcı önlemlerin uygulanmasının ilerletilebilmesi hakkında BM Genel Sekreteri’ne hitap eden kendi kendine izahlı mektubun örneği ilişiktedir.
       Sizin de, bu önerinin yapıldığı aynı iyi niyet anlayışıyla işbirliği yapacağınızı ve bu amaca ulaşmakta bize yardım etmesi için BM Genel Sekreteri’ni teşvik edeceğinizi umuyorum.
        İçtenlikle.”

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları