Home page

Haber Menüsü


 
Schumi’nin yolculuğu
 
Geçenlerde bir İngiliz tabloid gazetesine demeç veren Schumi’ nin menajeri Willi Weber çok ilginç bir yarış kariyerinden bahsediyordu…
 
NTV-MSNBC
 
8 Haziran—  Schumi, F1 hayatına küçük bir beyaz yalan ile adım atmıştı. Buna göre Almanya binek otomobiller şampiyonasında yarışan Schumi’nin menajeri Webber’e, Jordan’ın patronu Eddie Jordan şu hayati soruyu sormuşdu: “Schumi, hiç Belçika SPA’da yarıştı mı?” ve duraksamadan “Evet” cevabını aldı Webber’den. Aslında gerçek olan şuydu; Michael bu pistde hiç yarışmamıştı!...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eğer Webber gerçeği açıklasaydı belki de Eddie Jordan onun yarışmasına asla izin vermeyecekti. Çünkü Belçika SPA, yarış camiasınca F1’in en tehlikeli pistlerinden biri olarak kabul edilir. Diğer taraftan Jordan’ın patronu Eddie’nin başı ise o zamanki pilotlarından Bertrand Gachot ile dertdeydi. Gachot, Londra’ da bir taksi şöförüne CS gazı püskürtmekten gözaltına alınmıştı?
       Eddie Jordan’dan alınan onay ile Jordan’ ın koltuğuna oturan Schumi, SPA’ daki ilk sıralama turlarında 7. sırada gelerek sansasyonel bir başarı yakalamıştı. Başarılı götürdüğü ilk yarışını debriyaj problemi nedeniyle tamamlayamamıştı. Buna rağmen hemen yıldızı parlayan Schumi herkesin dikkatini çekiyordu. Böylece Benetton ile anlaşarak 2 hafta sonra Monza’ da yarışmaya başlayacaktı. Benetton’ un o zamanki takım direktörü ise çok tanıdık bir isim yani şu an Renault’ da bulunan Flavio Briatore’den başkası değildi. Briatore, Schumi’deki cevheri görüyor ve takıma dahil ediyordu. Briatore’nin bugünlerde gözdesi ise Alonso’dan başkası değil. Ondan çok umutlu ve Alonso’yu geleceğin Schumi’si olarak lanse ediyor.
       Webber ise o günlerde Eddie Jordan ile sadece ön kontrat imzaladıkları için şükrediyordu. Aksi halde belki de kariyeri çok daha farklı bir yol alabilirdi Schumi’ nin Jordan’ da…Tabi ki ilk kontrat imzalandığı zaman asla bugünlere gelebileceklerini düşünmemişti Webber. Hatta işin başlarında basın ilişkileri, daktilo, faks vs. gibi eleman gerektiren tüm işlerini kendisi yapan Webber’ in şimdi ise arkasında 18 kişilik bir kadro var.
       Schumi’ yle ilgili bir başka ilave de eski F1 şampiyonlarından Brezilya’ lı Nelson Piquet’ den… Piquet, Brezilya’ lı olmasına ve Schumi’ den hoşlanmamasına rağmen duygusal olmayan bir yorum yapıyordu: “Schumi, Senna’dan daha iyi…”
       Aslında Benetton’ da sadece 5 yarış birlikte takım arkadaşı olan bu ikili o zamanlar birbirinden hoşlanmadıkları gibi birbiri hakkında da basında sert yorumlarda bulunmuşlardı. Ve yorumlarına şöyle devam ediyor Piquet: “Eğer tüm elektronik yardımları kaldırırsanız Schumi belki de çoğu pilotdan daha da iyi olacaktır. O bir çok pilotun asla denemeyeceği bir şeyi büyük bir cesaretle yaptı ve daha zayıf bir ekibe gitti. Ferrari, o gelmezden evvel 21 sene şampiyonluk kazanamamıştı. Senna ise daima en iyi takımda yarışmak isterdi. 1994 yılında McLaren’ dan Williams’ a gitmesi ise bu nedendendi. Benim için bu bile Schumi’ yi Senna’ dan üstün kılar. Bunu üstelik Brezilya’ lı olmama rağmen söylüyorum…”
       Schumi hakkında bir başka yorumda eski takım arkadaşı Eddie Irvine’ dan. Bilindiği gibi en son Jaguar’ da yarışmış olan Irvine, F1’de bulunduğu süre içinde sivri dilli ve geveze bir pilot olarak tanınırdı. Diğer pilotları eleştirirken zaman zaman alaycı bir tavır takınan Irvine söz konusu kişi Schumi olunca ciddileşmektedir. Ervine’ a göre “Senna yaşasaydı zaten yarışmayı bırakırdı zira Schumi tarafından geçilmeye tahammül edemezdi ! ”
       Williams’ ın patronu Sir Frank Williams’ da Schumi hayranlarından… Schumi’ yi takımında görmek istediğini herkesin bildiği Sir Frank, Schumi’ nin pit alanından çıkışını zevkle seyrettiğini söyleyerek kendi pilotlarına her fırsatta onun sürücülüğünü örnek göstermektedir. Hatırlanacağı gibi efsane pilot Senna’ da Mc Laren’ dan sonra Williams’ da yarışmıştı ve 1994’ deki üzücü kazasını yeni takımı Williams’ da yapmıştı !
       Tabii tüm bu açıklamalar yarış dünyasında her iki pilotu da tanıma imkanı bulan ustaların yorumları. Neticede Senna gönüllerin ve kalplerin efsane pilotu ancak Schumi ise belki de tüm zamanların en iyi pilotu.
       Bazen görüyoruz ki F1’ i yeni takip etmeye başlayan arkadaşlar Schumi’ nin başarısını bilmeden ileri geri konuşuyorlar. Sanki Schumi bu başarıyı hiç bir emek harcamadan yakalamış gibi ! Veya Schumi zengin bir ailenin evladıydı da adam parası sayesinde başarı ve şöhreti yakaladı. Aslında gerçek şuydu: Brezilya’nın en zengin ailelerinden birinin oğlu olan merhum pilot Senna’ ydı. Ancak kendisi o kadar mütevaziydi ki zenginliğini asla ön plana çıkarmamıştı. Üstelik F1 uğruna aile şirketinin yönetiminden vazgeçmişti. Senna parası ile değil kesinlikle yeteneği ve üstün becerisi ile efsane olmuştu.
       Schumi’ ye gelince her şeyden evvel her gittiği takımda teknik bilgisiyle otomobilin gelişimine katkıda bulunan ender pilotlardandır. Senna’ da böyle bir pilottu. Hatta Senna o derece müthiş bilgi ve sezgiye sahipti ki bir yarış öncesi motorun sesini beğenmeyerek değiştirilmesini istemişdi. Halbuki McLaren’ ın patronu Ron Dennis, teknisyenlere motoru inceletmiş fakat hiç bir bulguya rastlamamışlardı. Yine de Senna’ nın isteği üzerine motor değiştirilmişti. Yarıştan sonra fabrikaya incelenmek üzere yollanan motorun iç kısmında ise çatlak tespit edilmişti ?
       Mesela bir ara BMW motor sporları şefliği de yapan Gerhard Berger’ de deneyimli bir pilottu ama asla efsane olacak yetenek de değildi. Aslında söz Berger’ den açılmışken bahsedelim. Berger bir defasında şu açıklamayı yapmıştı. Benetton’ a transfer olduğunda Schumi’ nin başarılarını küçümsediğini söylüyordu. Öyle ya kendisi aynı otomobili daha da hızlı kullanabilirdi. Ancak Berger aynı pistde limitlerde denediği otomobille bir türlü istenen dereceyi yapamıyordu. Otomobili aşırı zorladığında ise pist dışına çıkıyordu. Eşit şartlarda bile farkı yaratmak önemli olan değil mi ?
       Yeri gelmişken şundan da bahsedelim. Hatırlanacağı gibi Fiat’ ın davetlisi olarak geçen sene Schumi, Türkiye’ ye geldi. ve Palio kit car ile deneme sürüşü yaparak bir kaç tur attı. Schumi, Palio kit car kullanırken yanında da bizim başarılı ralli pilotumuz Volkan Işık yer alıyordu. NTV’ deki görüntülere baktığımda şunu farkettim. Normalde hepimize viraj alma tekniği anlatılırken viraja dıştan geniş girip mümkün olduğunca içden alıp apex diye tabir edilen merkez veya virajın orta noktasını teğet geçerek tekrar dışarıdan geçmemiz öğretilir. Bu şekilde teoride virajı en ideal ve hızlı şekilde almak mümkündür. Tabi ki bu dediğimiz ralli sporu yaparken geçerli. (Genç arkadaşlar yolu boş bulduk diye trafiğe açık alanda bunu denemeye kalkmayın. Zaten yeterince can kaybımız var yollarda !...) Ancak Schumi elips şeklindeki pistin virajına hızlı biçimde içeriden girdi ve çizgisini hiç değiştirmeden dar bir açıyla Palio’ yu üç tekerlek üzerinde döndürdü. Tabii bu arada yanındaki Volkan Işık dahil seyreden dikkatli izleyicilerin hepsi bayağı şaşırmıştı. Çünkü tüm bildiklerimiz altüst olmuştu !
       Peki F1’ in böyle ünlü bir pilotu ile evli olan Schumi’ nin eşi Corinna ne düşünüyor ? Corinna’ nın cevabı ise çok ilginç: ” Schumi ile her şey çok ahenkli ! ” ve devam ediyor Corinna ” biz sürekli birbirimize dokunuyoruz. Hatta çocuklar bile bunu yapıyor. Mesela yemek yerken herkes birbirine son derece yakın oturuyor (bu komik durumu tasavvur edince gülümsemeden edemiyorsunuz ! ) Bazen bu duruma gülmek zorunda kalıyorum. Çünkü birbirimize o kadar yakınız ki artık yemek yemekte güçlük çekiyoruz. Bu sebepten daha geniş bir masaya ihtiyacımız bile olmuyor ! ” Bu da eşi Corinna’ nın Schumi ile ilgili ilginç açıklamaları…
       Aslında usta pilot Schumi’ yi bir yazıda anlatmak mümkün değil. Onu efsane pilot Senna ile de kıyaslamak istemiyoruz. Her ne kadar bu mukayese zaman zaman yapılsa da bizim amacımız bundan bahsetmek değil. Çünkü Senna ile Schumi gerçek manada hiç bir zaman birlikte yarışmadılar. Velevki Schumi daha iyi de olsa bu Senna’ ya olan sevgimizi ve hayranlığımızı asla değiştirmeyecek.
       Bizim buradaki gayemiz Ferrari’ nin F1 dünyasında bugünlere gelmesinde ve başarılarına katkısı çok büyük olan Schumi hakkında bazı önemli sayılabilecek hatıra ve yorumlardan bahsetmekti. F1 dünyası, Schumi 2004 sezonundan sonra emekli olsa bile mutlaka yeni kahramanını bulacaktır. Kimbilir belki bir Raikkonen, Alonso, Montoya veya yeni bir isim bu tahtı ele geçirecek …
       Neticede usta ve büyük bir pilot olmak öyle hiç kolay değil. F1’ de şu an yarışan 20 pilot var ve bunlar dünyanın en iyi pilotları sayılmaktadır. Ancak yakın geçmişi de gözönüne alarak içlerinde bir kaç tanesi var ki adı her zaman anılan pilotlardır. Schumi, Senna, Piquet, Mansel, Prost, Lauda son dönemlerin yıldızlarından ve önemli isimlerindendir.
       2004 sezonu sonrası yarışıp yarışmayacağı belli olmayan usta bir pilotu seyretmenin zevkini hep birlikte yaşayalım ve keyfini çıkaralım. F1 pistinin temel atma müjdesini veren TOMSFED Başkanı Tahincioğlu ve ekibine bir kez daha teşekkür ederken aslında asıl isteğimiz F1’ e veda etmeden Schumi’ yi İstanbul GP’sinde seyretmek hatta zaferini izlemek ki belki de ileride hatıralarında bunu üstüne basarak anlatır.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları