Home page
Haber Menüsü


Yazara e-posta göndermek için resmin üstüne tıklayın.
 
Sertab’ın estirdiği rüzgarla devam etmeli...
 
Slovenya’nın oylarıyla Sertab Erener’in birinci olduğu anlaşılırken İsveç Televizyonu’nun Riga’dan yayın yapan sunucuları sanki kendi ülkeleri kazanmış gibi sevinç çığlıkları attılar.
 
Stockholm
NTV-MSNBC
 
25 Mayıs 2003—  “Harika, harika, harika.... Tebrikler, tebrikler, tebrikler Türkiye... Tebrikler Sertab...” Türkiye hakkında İsveç kaynaklı hayırlı bir şeyler duymaya alışık olmadığımızdan doğrusu şaşırdık.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sunuculardan biri sevinçli haykırışlardan sonra kısa bir yorum yaptı. Sahnedeki performansını överek Sertab’ı diğer bütün yarışmacılardan iyi bulduğunu, geldiği ülkeyi hatırlatan tek parçanın da ritm ve melodisiyle “Everyway that I can” olduğunu bu bakımdan Türkiye’nin birinciliği hak ettiğini ve sonucun kendisini çok sevindirdiğini söyledi.
       Demek, yarışmanın koşullarına uyup performans gösterince saygı da görülüyormuş, birincilik de alınıyormuş. Her ne kadar birincilikte Avrupa’da yaşamakta olan Türkler’in telefonlara sarılarak oylamaya katılmalarının rolü olsa da bu Sertab’ın başarısını gölgelemek için bir gerekçe teşkil etmemeli. Avrupa’daki Türkler’in çabası olsa olsa haksızlığı önlemede katkı diye değerlendirilebilir. Yoksa Baltık ülkelerinden Rusya’ya verilen 12 puanlar nasıl dengelenecekti. Oralarda da Ruslar aynı şekilde telefonlara sarılıp kendi ülkelerine destek çıktılar. Neyse sonuçta hak yerini buldu.
       Geçen yıl futbolcular dünya üçüncülüğüyle sevinç yarattılar. Sertab, 2003’te Avrupa birinciliği getirdi. Bu rüzgar dinmemeli ve politikacılar da bu hızla AB’nin kapısından artık içeriye dalmalı. İçeriye paldır küldür dalınamayacağı için de futbolcular nasıl dünya kupasına hazırlandıysa, Sertab nasıl sahnede herkesi büyülediyse politikacılar da futbolcuları ve Sertab’ı örnek almalı, oyunun kurallarına uymalı, gerekenleri yerine getirip ondan sonra kapıya dayanmalı.
       Eurovision, gösterdi ki başarılı olunca ne uyutabilirler ne de unutabilirler. Gene Eurovision gösterdi ki Avrupa’daki Türkler dengeleri etkileyecek gücteler.
       Eurovision başka AB başka falan demeyin. İkisi de adeta bir maraton. İkisi de Avrupa’da birlik ve kalıcı barış için başlatıldı.
       
İKİSİ DE AVRUPA’YI BİRLEŞTİRME PROJESİ
       Kömür ve Çelik Birliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu aşamalarından geçen AB nasıl kıtada kıtada birlik sağlama perspektifi taşıyorsa Eurovision da kendi alanında Avrupa’da aynı amaca hizmet etmek için başlatıldı. Gelişmeler hep paralel seyretti.
       Robert Schuman ve Jean Monet ile adı pek anılmayan Marcel Baison, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kıtada yaraların sarılması, barışın kalıcı hale gelmesi için Avrupa’da birlik fikri üzerine kafa yordular. Bu üçlünün aralarındaki tek fark, Robert Schuman ile Jean Monet’in kalıcı barış için kömür, çelik birliğiyle ticarete güvenmeleri, Marcel Baison’un ise şarkıların birleştirici gücüne inanmasıydı. Bu inanç temelinde Kömür Çelik Birliği, Robert Schuman ile Jean Monet’in, Eurovision da 1956’da Marcel Baison’un fikir babalığıyla aynı amaca hizmet için başladı.
       
PARALEL GELİŞMELER
       Her iki proje de zaman içinde birbirine sanki ayna oldu. Gelişmelerde paralellik gözlendi. Avrupa Ekonomik Topluluğu’nda olduğu gibi Eurovision’da da bir süre Fransa etkindi. Yarışmaları çoğu zaman Fransa kazanmaktaydı. Eğer Fransa kazanmıyorsa, bu kez Fransızca konuşulan ülkelerin parçaları birinci geliyordu.
       Bir süre sonra İngiltere ve EFTA ülkeleri de yarışmalara katıldılar. İngiltere’nin yanısıra, İsveç, Danimarka, Norveç, Finalndiya, Avusturya’nın yarışmalara katılmasıyla İngilizce öne çıktı ve giderek birçok ülkenin yarışmacısı şarkısını İngilizce söyledi. Fransızca’nın egemenliği noktalandı. Fransa da 1977’den sonra yarışma kazanamadı.
       İrlanda 1990’lı yılların başında beş yıl içinde dört kez birinciliği kazandı. Aynı dönemde AB’nin bu fakir ülkesi yapılan yardımlarla topluluk içinde en hızlı büyüyen ekonomiye sahip oldu.
       Avrupa’daki dalgalanmalar, siyasi dengelerdeki değişiklikler, Eurovision sahnelerine de yansıdı. Berlin duvarının yıkılmasından sonra 1990’da Zagrep’teki Eurovision yarışmasını Avrupa’da birlik çağrısı yapan şarkısıyla İtalyan Toto Cutogno, kazandı. Toto Cutogno, “Unite, unite Europe” adlı parçasıyla halkı büyüledi. Ama yarışmaya ev sahipliği yapan ülkede siyasi zemin çatlamaya başlamıştı. Birkaç yıl sonra da “Unite, unite Europe” şarkısının söylendiği ülke Bosna-Hersek, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan diye bölünmüş, Yugoslavya tarihe gömülmüştü.
       
AB’YE VİZE
       Berlin duvarı yıkıldıktan sonra doğuda kalan ülkelerin AB’ye alınıp alınmayacağı üzerine kafa yorulurken, Romanya, Letonya, Macaristan ve Polonya 1994’te Eurovision’a katılmışlardı bile.
       AB uzmanı gazeteci Ingrid Hedström’e göre AB’nin Eurovision’dan öğrenmesi gereken çok önemli bir nokta var. Eurovision yarışmalarında birinciyi seçmek için teleoy yöntemine başvurulduğundan bu yana halkın ilgisi daha da artmış bulunuyor. Bundan çıkarılacak sonuç da şu: Karar sürecine katıldığı zaman halk ilgi duyup angaje oluyor. AB için yeni anayasa hazırlayanları böyle uyarıyor Ingrid Hedström.
       AB’ye yeni anayasayı hazırlayanların halkın karar sürecine katılması üzerine kafa yoracaklarını ummak biraz iyimser bir yaklaşım olacak. Zaten İsveçli gazeteci de bu yüzden uyarıda bulunmak gereğini duymuş olmalı. Anayasa bir yana, o ders alınması bakımından dikkat çekilen nokta Türkiye için önemli. Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türkiye kökenli politika dürüst yapıldığı, AB’nin koşulları yerine getirildiği takdirde Türkiye’nin uyutulup, unutulması önündeki en büyük engel. Politikacılar Sertab gibi başarılı olurlarsa Avrupa’daki Türkler, Türkiye’nin önüne çıkarılan engellerin aşılmasında etkin olabilirler.
       Biraz irade ve gayret. “Everyway that I can !”. Değil mi yani.
       Bravo Sertab....
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları