Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:57 TS 2 Ağu., 2000
Gölbaşı Belediye Başkanı Cevdet Kara ise birbuçuk yıldan bu yana, 80 dönümlük arazi üzerinde barınak kurarak hayvanları koruma altına aldıklarını anlattı.
Sahipsiz hayvanları koruma projesi
Ankara’nın pilot bölge seçildiği proje “hayvanların toplanması, hayvan müşahede birimlerinin oluşturulması, kısırlaştırma, antiparaziter ilaç verilmesi ve aşılama, işaretleme, alındıkları alana geri bırakma” maddelerinden oluşuyor.
Ankara
AA
    2 Ağustos—  Çevre Bakanı Aytekin, sahipsiz hayvanların korunması amacıyla hazırlanan ve pilot bölge olarak Ankara’nın seçildiği projenin uygulanabilmesi için 24 ilçe belediye başkanı ve yetkililerini biraraya getirdi. Konu ile ilgili olarak bakanlıkta düzenlenen toplantı, sinevizyon gösterisi ve Hayvanları Koruma Dairesi Başkanı Nadiye Bekar’ın proje hakkında bilgi vermesi ile başladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çevre Bakanı Aytekin, toplantının, proje hakkında görüş alış-verişinde bulunulması ve belediyelerin bu konudaki alt yapı imkanlarının tespit edilmesi amacıyla düzenlendiğini bildirdi. Aytekin, “toplumun yarası olan” başıboş hayvanlar sorununa, herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Hep beraber bu soruna sahip çıkarsak, 2-3 sene sonra Ankara’da sahipsiz hayvan diye bir şey kalmaz” dedi. Hayvanları Koruma Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda bulunduğunu, ancak, anlaşma sağlanıp henüz çıkarılmadığını söyleyen Bakan Aytekin, “Kanun çıkmadı diye hayvanları korunmasız bırakmayacağız. Bizde projeler hazırlayarak hayvanların korunması konusunda girişimlerimizi devam ettireceğiz” diye konuştu.
       
“BİR YERDEN BAŞLAMAMIZ LAZIM”
       Sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik hazırlanan projenin hayata geçirilmesi için destek verilmesini isteyen Bakan Aytekin, “Böylece diğer illerde de uygulamamızı yapıp, sokak hayvanlarının eziyet çekmelerini hep beraber ortadan kaldırırız” dedi. Proje ile sokak hayvanlarının aşılanacağını, böylece kuduz tehlikesinin de ortadan kalkacağına işaret eden Aytekin, sözlerine şöyle devam etti:
       “Bu bir pilot projedir. Proje ile hayvanların toplanması ve gerekli tedavilerinin yapılmasından sonra bu havyanlar yeniden bırakılacaktır. Binlerce köpeği bir arada tutup bakamazsınız. Eksiklikleri, noksanlıkları olur. (Ama hiç yoktan iyidir) düşüncesi ile bir yerden başlamamız lazım. Binlerce hayvanın barınacağı bir barınağı ben de istiyorum, hatta hayvanların hiç salınmaması, tedavi edilmesini, bakılmasını istiyorum. Ama pilot olarak seçeçeğimiz herhangi bir belediyenin bunu başaramayacağı inancındayım. Bazı şeylere olumlu bakalım. Bu hayvanların neticede bir tedaviye ihtiyaçları varsa, tedavilerini yapalım. Hep beraber bu soruna sahip çıkarsak, 2-3 sene sonra Ankara’da sahipsiz hayvan diye bir şey kalmaz.”
       
BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖRÜŞLERİ
       Toplantıda söz alan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, projenin başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi. Demirel, kurulacak barınağın nerede olacağının projede belli olmadığını bildirdi. Demirel, başıboş hayvanlar ile ilgili olarak, vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını, proje çerçevesinde tedavileri yapılan hayvanların yeniden alındıkları noktalara bırakılmasının yanlış olacağını ifade etti.
       Yenimahalle Belediye Başkanı Tuncay Ameldaroğlu da ilçelerinde sahipsiz hayvanların korunması yönünde bir proje uygulandığını belirterek, bakanlık projesi çerçevesinde mutlaka barınakların yapılması gerektiğine işaret etti.
       
“BELEDİYELERİN YATIRIM İMKANI YOK”
       Bin 500 hayvana 6 ay süreyle bakılabilmesi için 50 milyar liraya ihtiyaç bulunduğu anlatan Alemdaroğlu, “Ülke olarak zaten ekonomik sıkıntı içindeyiz. Hepimiz borç batağındayız. Bu nedenle belediyelerin böyle bir yatırım yapmasına olanak yok” dedi. Alemdaroğlu, hayvan barınaklarının bakanlık tarafından yapılması ve yurt dışında gerçekleştirilen sahiplenme kampanyalarının Türkiye’de de uygulanması önerisinde bulundu.
       Bugüne kadar 270 sahipsiz hayvanı aşıladıklarını kaydeden Alemdaroğlu, “Projeyi, bakanlık işbirliği ile devam ettirelim. Aşıyı bize verin. 270 sayısını bin 570’e çıkaralım” teklifinde bulundu.
       
TOPLUM DESTEĞİNİN ÖNEMİ
       Gölbaşı Belediye Başkanı Cevdet Kara ise birbuçuk yıldan bu yana, 80 dönümlük arazi üzerinde barınak kurarak hayvanları koruma altına aldıklarını anlattı. “Hayvanların korunması ne 100 milyar, ne de 150 milyar lira ile olacak iş değil” diyen Kara, toplumun tüm kesimlerinin bu konuda destek vermesini istedi. Kara, “(Hayvanları öldürelim mi? öldürmeyelim mi?) noktasına gelmek istemiyoruz. Bir çocuğun evlat edinilmesi gibi, bir hayvanın da sahiplenilmesini istiyoruz” diye konuştu.
       
PROJENİN BÖLÜMLERİ
       Toplantı sonunda Gölbaşı, Yenimahalle ve Polatlı belediye başkanları, sahipsiz hayvanların korunması konusunda hazırlanan projenin, kendi belediye sınırları içerisinde uygulanabileceğini söylediler.
       Çevre Bakanlığı Müsteşar Vekili Güney Çakırer, projenin hayata geçirebilmesi konusunda bir değerlendirme yapacaklarını, bu işi yapacak belediyelere projeyi ihale etmeleri için vereceklerini bildirdi.
       Yaklaşık 46 milyar lira bedelli proje, “hayvanların toplanması, hayvan müşahede birimlerinin oluşturulması, kısırlaştırma, antiparaziter ilaç verilmesi ve aşılama, işaretleme, alındıkları alana geri bırakma” olmak üzere 6 bölümden oluşuyor.
       
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları