Home page
Haber Menüsü


Ökçün: Türkiye Irak’tan pay alacak
Dışişleri Bakanlığı Irak’ın Yeniden Yapılandırılması Koordinatörü Büyükelçi Ahmet Ökçün, “Kim ne derse desin Türkiye bu oluşum içinde yer alacaktır” dedi.
Ankara
AA
6 Mayıs— Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından Sheraton Otel’de düzenlenen “Irak’ın Yeniden Yapılandırılması” konulu toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Irak’ın Yeniden Yapılandırılması Koordinatörü Büyükelçi Ahmet Ökçün, Irak konusunda yarın ne olacağını hemen hemen hiç kimsenin bilmediğini belirterek, yapılacak işler konusunda da 100 milyar dolardan 362 milyar dolara kadar çeşitli tahminler bulunduğunu hatırlattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ökçün, yapılacak işlerin boyutunun bilinmediğine işaret ederek, burada en önemli noktanın bunun faturasının nereden ödeneceği olduğunu kaydetti.
       Irak’ın 1991’deki Körfez Savaşı öncesinde günlük 2.8 milyon varil petrol ürettiğini, ambargoyla günlük üretimin 600 bin varile kadar düştüğünü hatırlatan Ökçün, Irak’ın ambargo öncesi kapasitesine ulaşmasıyla yıllık 20 milyar dolarlık bir gelir elde edilebileceğini söyledi.
       Bu günlük 2.8 milyon varillik üretim kapasitesine ulaşmak için de yatırım gerektiğine işaret eden Ökçün, yıllık 20 milyar dolarlık gelirden Irak’ın İran’a ve Kuveyt’e olan tazminat borçlarının ödenmesi gerekeceğini kaydetti.
        Irak’ın 500 milyar dolarlık borcu olduğuna işaret eden Ökçün, sadece bu borçları ödemek için 25 yıl geçmesi gerektiğini bildirdi.
       Bu 20 milyar dolarlık gelirden devlet çarkının çevrilmesi için de pay aktarılması gerektiğini belirten Ökçün, ikinci Körfez Savaşı’na katılan koalisyon güçlerinin savaş masraflarının Irak’tan tahsil yoluna gidebileceğini bildirdi.
       
“ORTADA BİR PASTA OLDUĞU MUHAKKAK”
       Tüm bunların düşülmesinin ardından Irak pastasının ortaya çıkacağını anlatan Ökçün, bunun yanında uluslararası kuruluşlardan borç alınarak Irak’ın eksikliklerinin giderilebileceğini kaydetti.
        Ökçün, Amerikan mevzuatına göre Amerikan vergi mükelleflerinin vergileriyle finanse edilen tüm ekonomik işlerin sadece Amerikan şirketlerine açık olduğunu belirterek, bunun sadece Irak’a özgü bir olay olmadığını, ABD finansıyla gerçekleştirilen işlerin Amerikan şirketlerine verildiğini söyledi.
       ABD’nin halihazırda Irak’a ayırdığı paranın 2.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ökçün, bunun 1.9 milyar dolarının yeniden imar, 600 milyon dolarının ise insani yardım için ayrıldığını kaydetti. Irak’ta petrol ve para verileri kağıda döküldüğünde öyle büyük bir kaynak olmadığının görüldüğünü söyleyen Ökçün, gelirin gidere göre düşük kaldığına işaret etti.
        Türkiye’de Irak pazarı konusunda karamsar niteliği ağır basan ifade ve yorumlar bulunduğunu vurgulayan Ökçün, ancak bunun Türkiye’ye has bir durum olmadığını, Birleşmiş Milletler’in (BM) içinde AB’de İngiltere’de hatta ABD’nin bazı özel şirketlerinde yakınmalar görüldüğünü kaydetti.
       Ökçün, Irak pazarına ilişkin “ortada bir pasta olduğu muhakkak. Bunun finansmanının nereden geleceğini ve pastanın boyutunu bilmiyorum” diye konuştu.
        Türkiye’nin bölgede ve Irak’ta tecrübe sahibi olduğunu, bölge ülkelerinin hiçbirinde Türkiye’deki işgücü, teknoloji ve deneyimin bulunmadığını bildiren Ökçün, “dolayısıyla burada iş yapanlar bir ortak arayacaksa dönüp bulacakları biziz. Kim ne derse desin Türkiye bu oluşumun içinde yer alacaktır” dedi.
       
HABUR SINIR KAPISI
       Bu arada toplantının sorular kısmında Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bedrettin Karaboğa’nın, savaşın bitmesinden bu yana Habur Sınır Kapısı’nın halen kapalı olduğunu belirtmesi üzerine, Ökçün, Habur Sınır Kapısı’nın açık olduğunu söyledi.
        Ambargonun konulması için oluşan şartların ortadan kalktığını da kaydeden Ökçün, ABD’nin Irak’ta özel sektöre dayalı açık liberal bir sistem oluşturacağını, Irak ile ilişkiler planlanırken bunun dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bedrettin Karaboğa ise, Habur Sınır Kapası’nın pratik olarak değil, teorik olarak açık olduğunu ifade ederek, yurtdışında yaşayan Iraklıların ülkelerini ziyaretinde Türkiye’den geçişine kolaylık gösterilmesinin 160 milyon Euro’luk bir kaynak yaratabileceğini söyledi.
        Ökçün, Türkiye’nin Irak’tan alacaklarının 2 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, bunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
       
   
MSNBC News Irak'ta ihale alan Türk firmalar beklemede
MSNBC News ABD'nin 'şahinleri' Türk şirketlerini istemiyor
MSNBC News 'Türkiye'ye yardıma engel yok'
MSNBC News Erdoğan: Kesinlikle Irak pazarında yer alacağız
MSNBC News Irak petrolünün yasal sahibi tartışılıyor
MSNBC News 'Irak'ta Türk firmalarına iş verilecek'
MSNBC News İTO'dan 10 ülkeye Irak çağrısı
MSNBC News Irak petrolü BM denetiminden çıkacak
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları