Home page
Haber Menüsü


Filistin Oteli'nde kalan gazeteciler, yaralı arkadaşlarını hastaneye taşıdı.
Gazeteciler hedef alındı
Irak’taki savaşın şiddetlenmesiyle birlikte, savaşı takip edip dünyaya duyuran gazeteciler de bombaların hedefi olmaya başladı.
Bağdat
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    8 Nisan—  Bağdat’ta gazetecilerin kaldığı Filistin Oteli’ne açılan ateş sonucu iki gazeteci hayatını kaybetti, üç gazeteci de yaralandı. ABD Savunma Bakanlığı, Iraklı keskin nişancıların Filistin Oteli’nden ABD mevzilerine ateş açtığını öne sürerek, saldırının gazetecileri değil, gazetecilerin arasına sızmış Irak askerlerini hedef aldığını iddia etti. Bu açıklamanın ardından Bağdat’taki 3. Mekanize Tümen Komutanı, Filistin Oteli’ne yapılan saldırının kendi tankları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. ABD bombardımanında da, El Cezire televizyonu hedef oldu ve bir kameraman hayatını kaybetti.  

   
 
       
    MSNBC News Bağdat ateş altında
MSNBC News Es Sahaf: ABD basına da saldırıyor
MSNBC News 'Bağdat tam bir savaş alanı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Filistin Oteli’ni hedef alan ateş yerden açıldı. Otelin onbeşinci katı isabet aldı, bu katta bulunan Reuters haber ajansının bürosunda ağır hasar meydana geldi. Saldırıda Ukraynalı Reuters muhabiri Taras Protsyuk (35) ve İspanyol Telecino televizyonu için çalışan Jose Couso(37) adlı kameraman öldü. İspanya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’den otele ateş açılmasıyla ilgili açıklama isteneceğini söyledi.
       Saldırıda, Reuters Televizyonu’nun Ortadoğu temsilcisi, Lübnan asıllı ABD vatandaşı Samiye Nahhul, Iraklı kameraman Falih Cafer ve Fuji fotoğraf ajansına bağlı çalışan bir Japon fotoğrafçı ise yaralandı.
ABD: Sivil kayıplar doğal

       
PENTAGON OLAYI KINADI, BAĞDAT’I SUÇLADI
       ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Filistin Oteli’nin vurulması ve 2 gazetecinin ölümünü “trajik” olarak nitelendirdi ve sorumluluğun Irak rejimine ait olduğunu ima etti. Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, “Sivillerin ölümü trajiktir. Sivillerin ölümünü engellemek için gereken tüm önlemleri alıyoruz. Biz gazetecileri hedef almıyoruz, ancak birçok kez tanık olduğumuz gibi, Irak rejimi sivillerin yaşamını tehlikeye sokuyor. Bağdat tehlike bir bölge” dedi.
       
SURİYE VE ÜRDÜN
       Bu arada, Ürdün Enformasyon Bakanı Muhammed Advan, gazetecilerin ölümüne yol açan Amerikan saldırısını kınadı. Suriye Gazeteciler Sendikası da, Amerikan-İngiliz birliklerinin Irak’ta gazetecileri hedef almasını kınadı ve “Iraklı sivillerin katledilmesiyle ilgili gerçekleri saklamak için yabancı gazetecilerin hedef alındığı” suçlamasında bulundu.
       
EL CEZİRE VE ABU DABİ DE HEDEF OLDU
El Cezire muhabiri Tarık Eyyüb, ABD bombardımanında öldü.
       Basın mensuplarına yönelik saldırılar, sabah saatlerinde, El Cezire Televizyonu’nun Bağdat’taki ofisine düzenlenen saldırıyla başladı. El Cezire muhabiri Tarık Eyyüb saldırıda öldü. Teknik ekipten de yaralananlar oldu. Yaralı televizyonculara ilk müdahale, Abu Dabi Televizyonu’nda çalışan meslektaşları tarafından yapıldı. Saldırıdan Abu Dabi çalışanları da payını aldı. ABD tanklarının açtığı ateşte, Abu Dabi televizyonunun bürosu da vuruldu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
       
EL CEZİRE, MUHABİRLERİNİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜYOR
       Bağdat’ta müttefik güçlerinin düzenlediği bombardımanda bürosu vurulan ve bir muhabirini kaybeden El Cezire televizyonunun, Irak’taki tüm muhabirlerini çekmeyi düşündüğü bildirildi. Merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonunun baş editörü İbrahim Hilal basın toplantısında, Irak’taki televizyon ekibinin “artık güvende olmadığını” söyleyerek tüm muhabirlerini Irak’tan çekmek istediğini belirtti.
       Hilal, “Bağdat’taki, Irak’ın diğer bölgelerindeki ve Amerikan birlikleriyle hareket eden muhabirlerimiz artık güvende değildir. Bu muhabirlerimizi ülkeden çekmek dileğindeyim” dedi. Hilal, Nasıriye’deki Amerikan birlikleriyle birlikte hareket eden muhabirlerini geri çağırdıklarını da kaydetti.
       
’FİLİSTİN YAKINLARINA GÖMÜLSÜN’
       Bağdat’ta müttefik güçlerinin düzenlediği bombardımanda, merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonunun bürosunun vurulması sonucu hayatını kaybeden Tarık Eyüb’ün eşi, Eyüb’ün Ürdün’de “Filistin yakınında gömülmesini” istedi. Filistin kökenli bir Ürdünlü olan El-Cezire muhabiri Tarık Eyüb’ün eşi Dima Tahbub, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Tarık’ın cenazesinin buraya, Ürdün’e getirilerek, çok sevdiği ve uğruna canını feda etmeye hazır olduğu Filistin yakınlarına gömülmesini istiyorum” dedi. Tahbub, “Eşim’in ruhunu Irak ve Filistin’deki kardeşlerimize adıyorum” diye konuştu.
       
FIJ: SORUMLULAR YARGILANMALI
       Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), Irak’ın başkenti Bağdat’ta yabancı basın mensuplarının kaldığı otelin hedef alınmasını şiddetle kınayarak, olayın bir savaş suçu olduğunu ve sorumlularının yargılanması gerektiğini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, saldırının, uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi ve “Demokrasi adına başlatıldığı söylenen bir savaşta Arap basınını hedef almak ve gazetecilerin kaldığı oteli bombalamak çok şaşırtıcıdır. Bunun sorumluları adalete teslim edilmelidir” dedi.
       Öte yandan, Avrupa Birliği de Amerika Birleşik Devletleri’nden gazetecilerin güvenliği konusunda garanti talep edeceğini açıkladı.
       
RSF, ABD’Yİ SUÇLADI
       Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Bağdat’ta Amerikan ateşi sonucunda 3 gazetecinin ölümünden “büyük öfke” duyduğunu belirtti ve Washington yönetimini sert dille eleştirdi. RSF tarafından yapılan açıklamada, örgütün, gazetecilerin ölümüyle” derinden sarsıldığı” ve ABD’nin tavrından dolayı “büyük öfke” duyduğu kaydedildi.
       Örgütün ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e bugün bir mektup göndererek, gazetecilerin ölümünden dolayı açıklama istemesi bekleniyor. RSF, savaşın başında yaptığı açıklamada da, ABD ordusunun kendisini izleyen medya kuruluşlarına bir dizi sınırlamalar getirmesini ve sansür uygulamasını sert bir dille eleştirmişti. Irak’ta savaşın başladığı 20 Mart’tan bu yana ölen gazeteci sayısı11’e yükseldi.
       
‘BASIN İÇİN KARA GÜN’
       El Cezire televizyonu, bugünü, “basın için kara gün” ilan etti.
       Bu arada, sabahki bombardımanın ardından, Irak Devlet Televizyonu’nun ekranı karardı. Yayını kesilen Bağdat Radyosu ise, kısa süre önce yeniden yayın yapmaya başladı.
       
EYLEM YAPTILAR
       Bağdat’ta görev yapan gazeteciler akşam saatlerinde bombalanan Filistin otelinin önünde toplanarak ölen basın mensuplarını andılar. Gazeteciler Filistin Oteli’nin bombalanmasını protesto ettiler.
       Filistinli gazeteciler de , Irak savaşında meslektaşlarının ölmesini Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde protesto etti. Batı Şeria’nın Nablus kentinde yaklaşık 30 Filistinli gazeteci, savaşta basın mensuplarının ölmesini protesto ederek, “Bizi hedef almayın, biz bu savaşa taraf değiliz” şeklinde pankart taşıdılar. Bazı gazeteciler, Bağdat’ta ölen El Cezire muhabiri Ürdünlü gazeteci Tarık Eyüb’ün fotoğraflarını taşıdı. Filistinli Gazeteciler Birliği Başkanı Said Atıf, protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, “İngiltere ve ABD’ye mesajımız şu: Irak’ı özgürleştireceğinize ve demokrasi getireceğinize inanmıyoruz. ABD ve İngiltere’den, yanlış yerleri bombalamamalarını ve tüm sınırların aşıldığı bu savaşta sivilleri hedef almayı durdurmalarını istiyoruz” dedi.

       
       
       
       
       
       
       
       
       
İSPANYA: İSPANYOL GAZETECİLER BAĞDAT’TAN AYRILMALI
        İspanya hükümeti, Bağdat’ta bulunan İspanyol gazetecilere buradan ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. İspanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, Savunma Bakanı Federico Trillo’nun Filistin Oteli’ne yönelik ateşte bir İspanyol kameramanın hayatını kaybetmesinin ardından, “durumun kontrolden çıkması halinde gazetecilerin Irak güçlerinin ‘askeri hedefi’ haline gelme riskinin bulunduğunu” anlatmak için İspanyol hükümeti adına İspanyol medya kuruluşları yetkilileriyle temasa geçtiğini belirtti. İspanyol hükümetinin, bu olayla ilgili ABD’den açıklama isteyeceği bildirilmişti. Amerikan tankının ateşinde bugün Reuters ve İspanyol özel televizyonu Telecinco’nun 2 kameramanı ölmüş, 3 Reuters çalışanı da yaralanmıştı.
       
SAVAŞTA TOPLAM 11 GAZETECİ ÖLDÜ
       Irak’ta savaşın başladığı 20 Mart’tan bu yana 11 gazeteci öldü. Bağdat’ta yabancı gazetecilerin kaldığı Filistin Oteli’ni hedef alan bugünkü bombardımanda bir Reuters muhabiri ve bir İspanyol kameraman, El Cezire televizyonunun bürosuna yönelik saldırıda da bir muhabir can verdi. Daha önce savaşa kurban giden gazeteciler şunlar:
* 22 Mart: Kuzey Irak’ta Avustralyalı bir gazeteci, otomobilinin havaya uçması sonucu öldü. Basra yakınlarında bir İngiliz gazeteci, Amerikan ateşiyle vurularak can verdi.
* 30 Mart: İngiliz televizyon muhabiri, Süleymaniye yakınlarında ölü bulundu.
* 2 Nisan: BBC’ye çalışan İranlı kameraman Kavi Gülistan, Kifri’de mayına basarak öldü.
* 4 Nisan: Washington Post muhabiri Michael Kelly, kaza sonucu öldü.
* 6 Nisan: Amerikalı NBC televizyonu muhabiri David Bloom, Bağdat yakınlarında akciğer embolisi sonucu öldü.
* 7 Nisan: Bağdat’ın güneyinde bir Alman ve bir İspanyol gazeteci, Irak füzesinin patlaması sonucu öldü.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları