Home page
Haber Menüsü


Firdevs Meydanı'ndaki dev Saddam Hüseyin heykeli bir ABD zırhlı aracı tarafından devrildi.
Bağdat düştü
Bağdat’ın merkezine giren ABD birlikleri, Firdevs Meydanı’ndaki dev Saddam Hüseyin heykelini devirdi.
Bağdat
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    10 Nisan—  Onlarca ABD tankı ve Hummer ciplerin desteğindeki ABD askerleri, dün Bağdat’ın merkezindeki Firdevs Meydanı’na girdi. Meydan’daki dev Saddam Hüseyin heykeli, bir ABD zırhlı aracı kullanılarak yıkıldı.  

   
 
       
    MSNBC News Irak'ta Saddam rejimi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Dün Cumhuriye Köprüsü’nü ele geçirerek Dicle Nehri’nin batı yakasına geçen ABD tankları ve Hummer ciplerin desteğindeki ABD askerleri, Filistin Oteli’nin karşısındaki Firdevs Meydanı’na girdi. Yaklaşık 50 tank ve zırhlı araçtan oluşan konvoyla Firdevs Meydanı’nda mevzilenen ABD askerleri, gereken önlemleri aldıktan sonra çevredeki binalarda arama yapmaya başladı.
       Firdevs Meydanı’ndaki dev Saddam Hüseyin heykeli, önce bir grup Iraklı’nın saldırısına uğradı. Daha sonra ABD’nin bir zırhlı aracı, Saddam Hüseyin’in dev heykelini yıktı. Firdevs Meydanı’ndaki dev Saddam heykeli, 2001 yılında, Meçhul Asker Anıtı’nın yerine dikilmişti. Dev heykelin yıkılmasının ardından, bir grup Iraklı heykele saldırarak sevinç gösterileri yaptı.


       
Irak’ta Saddam rejimi

       Bu arada Irak Maliye Bakanlığı’nda da yangın çıktığı bildirildi.
       
“BAĞDAT’IN BÜYÜK BÖLÜMÜ DENETİM ALTINDA”
       ABD’li bir komutan, çatışmalar sürmesine rağmen, Bağdat’ın büyük bölümünün Amerikan güçlerinin elinde olduğunu söyledi. Amerikan 3. Piyade Tümeni Komutanı General Buford Blount, basına yaptığı açıklamada, “Kentin büyük bölümünü kontrol ediyoruz, ancak çatışmalar hala sürüyor” dedi.
       Sadece “düzensiz güçlerin kendilerine karşı savaşmayı sürdürdüğünü” belirten Blount, “Bağdat’ın tümü henüz kontrol altındadeğil, fakat şehrin merkezi, yani kalbi güvenlikte. Kuzeyde hala muharebeler olabilir, fakat Bağdat’ta ve ülkenin güneyinde çatışma aşamasının sona ermesi birkaç günlük mesele” diye konuştu.
       
GİZLİ POLİS KARARGAHI ELE GEÇİRİLDİ
       Reuters haber ajansı, ABD deniz piyadelerinin Bağdat’ta gizli polis karargahını da ele geçirdiğini bildirdi. Askerlerle beraber binaya giren Reuters muhabiri, Irak Enformasyon Bakanlığı ve Reşid Oteli’ne çok yakın mesafede olan gizli polis karargahının ABD askerlerince alındığını söyledi. Bu arada, Amerikan kuvvetlerinin, Baas Partisi’nin Bağdat’ın batı mahallelerinden birinde bulunan eğitim merkezini de ele geçirdiği bildirildi.
       
Bağdat’ta yağma

       ABD deniz piyadelerinin, Bağdat’ın kuzeydoğusundaki banliyösü El Tavra’da da büyük direnişle karşılaşmadan sokak sokak ilerlediği kaydedildi.
       Güneyde Nasıriye’de ise, rejim muhalifi Irak Ulusal Kongresi’ne bağlı milislerle Saddam’ın Fedaileri arasında şiddetli çarpışmalar yaşandığı bildiriliyor. Kenti kontrol altında tutan İngiliz ve ABD kuvvetlerinin çatışmalara müdahale etmediği de gelen haberler arasında.


       
       
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER ŞİDDETLİ ÇATIŞMALARA GEBE’

       Cephedeki gelişmeleri yorumlayan uzmanlar, Bağdat’ta yaşananların, Irak ordusunun komuta kademelerinin dağıldığının göstergesi olduğunu savunuyorlar. ABD askeri makamları ise, temkinli davranarak, savaşın bittiğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor ve önümüzdeki günlerde şiddetli çarpışmalar olabileceğine dikkat çekiyorlar.
       
KIZILHAÇ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI


       Bağdat’ta kimliği belirsiz kişilerin Uluslararası Kızılhaç Federasyonu’na ait bir araca ateş açması sonucu, Ermeni asıllı Kanada vatandaşı Vaçe Arslanyan’ın yaralandığı ve Salı gününden bu yana kendisinden haber alınamadığı bildirildi. Kızılhaç, bu gelişme üzerine, çevredeki risk katsayısının insani yardım operasyonu için fazla olduğunu belirterek, Bağdat’taki faaliyetlerini askıya aldı. El Arabiyye televizyonu ise, Kızılhaç örgütünün Bağdat’taki faaliyetlerini dondurduğunu duyurdu.
Gazeteciler hedef alındı

       
ABD UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
       ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ta düşürülen F-15 savaş uçağının 2 pilotunun kayıp olduğunu belirtti. Pentagon, Irak savaşının başından bu yana ölen ABD askerlerinin sayısını 96 olarak açıkladı. 7 ABD askerinin esir düştüğü, 10 askerin ise kayıp olduğu kaydedildi.
       Bu arada Kuzey’de de bombardıman sürüyor. ABD savaş uçaklarının Kuzey Irak’taki Kerkük kenti semalarında uçtukları, gece saatlerinde kent civarından patlama sesleri geldiği bildiriliyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları