Home page
Haber Menüsü


Kanada Filmleri Haftası
TÜRSAK Vakfı ve Kanada Büyükelçiliği’nin işbirliği ile İstanbul’da 04-10 Nisan 2003 tarihleri arasında ‘Kanada Filmleri Haftası’ düzenleniyor.
NTV-MSNBC
    1 Nisan—  Gösterimleri Levent Kültür Merkezi Sinema-Türsak’ta yapılacak olan filmler, 07-13 Nisan tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi Sinema Salonu’nda; 18-24 Nisan tarihleri arasında da Ankara Sinema Derneği işbirliği ile Ankara Kızılırmak Sineması’nda gösterilecek.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       ‘Kanada Film Haftası’nda, Kanada sinemasın son dönem en seçkin ve bol ödüllü filmleri yer alacak. Andre Turpin’in ‘Yumuşak Kabuklu Adam/Soft Shell Man’ (2001), Louis Belanger’in ‘Ölümden Sonra/Post Mortem’ (1999), Robert Morin’in ‘Zenci/The Negro’ (2002), Pierre Falardeau’nun ’15 Şubat, 1839/February 15, 1839’ (2001), Barbara Willis Sweete’nin ‘Korkunç Sır/Perfect Pie’ (2002), Soo Lyu’nun ‘Çılgın Masaj/Rub & Tug’ (2002), Guy Maddin’in ‘Dracula: Bir Bakirenin Günlüğünden Sayfalar/Dracula: Pages From A Virgin’s Diary’ (2002) ve Cordell Barker’ın Kanada sinemasının artık klasikleri arasında yer alan ve Oscar adaylığı dahil pek çok festivalde gösterilen ve ödül alan animasyon çalışması ‘Kedi Geri Döndü/The Cat Came Back’ (1988) filmleri etkinlik kapsamında gösterilecek.
        GÖSTERİM ÇİZELGESİ
       
ÖLÜMDEN SONRA / POST MORTEM
       Yönetmen: Louis Belanger / 1999, 92’
       Oyuncular: Gabriel Arcand, Sylvie Moreau, Helene Loiselle
       Linda’nın tek bir amacı vardır, yeterince para kazanıp bir an önce küçük kızına huzur dolu bir hayat sunmak... Genç kadın geçimini, devletten aldığı sosyal yardım çeklerinin yanı sıra turistleri soyarak sağlar. İyi bir anne ama kötü bir kadın! Bir akşam Amerikalı bir turist, Linda’yı hırsızlık yaparken yakalar ve öldürür. Polis, olayla ilgili olarak, utangaç ve içine kapanık bir adam olan Ghislain’ı tutuklar. Soruşturma bütün gece devam eder. Ghislain yalnız yaşayan, müziği çok seven bir adamdır. Ve Linda’nın öldürüldüğü gece morgda görevli olan da odur. Linda’dan o kadar etkilenmiştir ki onun cansız bedenine aşık olmuştur...
       Kazandığı ödüller:
* Montreal Dünya Film Festivali 1999 En İyi Yönetmen Ödülü
* Genie Ödülleri 2000 En İyi Orijinal Senaryo, En iyi Kadın Oyuncu (Jeanne Moreau)
* Claude Jutras En İyi Uzun Metraj Film Ödülü
* Quebec Sinema Eleştirmenleri Derneği En iyi Film Ödülü
* Jutra Ödülü 2000 En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Film, En İyi Kurgu, En İyi Erkek Oyuncu (Gabriel Arcand)
* Independant (Bağımsız) Voice Ödülü (En İyi Kuzey Amerika Filmi)
* Santa Barbara Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Sanat Ödülü.
       
ZENCİ / THE NEGRO
       Yönetmen: Robert Morin / 2002, 92’
       Oyuncular: Iannicko N’Doua-Legare, Beatrice Picard, Robin Aubert, Emmanuel Bilodeau
       Quebec’in kırsal bir bölgesinde, genç bir zencinin bir bahçede duran aşağılayıcı bir heykeli kırmasıyla kıyametler kopar. Nefretle ve alkolle alevlenen ve gittikçe yükselen ırkçılık şiddetle son bulur. Heykelin sahibi kendi silahıyla öldürülür; zenci ise bir polis tarafından yaralanır. Her tanık farklı bir hikaye anlatmaya başlar ve izleyici kendi doğru yargısını vermeye bırakılır. Film, “hangisi gerçeğe daha yakındır?” sorusuyla izleyiciyi aktif bir biçimde öyküye dahil eder.
* Toronto Uluslararası Film Festivali Komitesi tarafından oluşturulan yıllık Onur Listesine seçilen birkaç filmden biridir. Ayrıca aynı komite tarafından 2002 yılının En İyi 10 Filminden biri olarak gösterildi.
       
15 ŞUBAT 1839 / FEBRUARY 15, 1839
       Yönetmen: Pierre Falardeau / 2001, 115’
       Oyuncular: Luc Picard, Sylvie Drapeau, Frederic Gilles, Pierre Rivard
       Tarih 14 Şubat 1839. Kanada’da 1837 yılında gerçekleşen ayaklanmada mahkum edilerek tutuklanan beş Fransız-Kanadalı mahkuma, ertesi gün asılacakları söylenir. Eylemin gerçek liderleri olan Hindelang ve De Lorimier, bu hesaplaşma gününün de kahramanlarıdır. Pierre Falardeau’nun anlattığı bu destansı ve içten öykü, mahkumların son 24 saatlerini olağanüstü bir senaryo ile sinema tarihine geçiriyor...
       
YUMUŞAK KABUKLU ADAM / SOFT SHELL MAN


       Yönetmen: Andre Turpin / 2001, 102’
       Oyuncular: David La Haye, Isabelle Blais, Emmanuel Bilodeau
       Hayat ve aşk üzerine yapılmış dinamik ve cesaretli bir komedi filmi olan “Yumuşak Kabuklu Adam”da, kahramanımız Alex, 31 yaşında ve işi gereği tüm dünyayı dolaşan bir sualtı fotoğrafçısıdır. Bu seyahatlerin birinde kendini, 6 ay önce karısını terk ettiği kent olan Montreal’de bulur. Burada tesadüfen genç ve çekici bir kadınla karşılaşır. Alex, bir haftadan daha az süren bu kısa seyahatinde, bir düzineden fazla ilişkiye girer. Bu ilişkiler, onun hem kişiliğini hem de değerlerini ve davranış biçimlerini değiştirecektir.
       Kazandığı ödüller:
* Jutra Ödülleri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
* Valdivia (Şili) Film Festivali, En İyi Yönetmen, En İyi Film Halk Ödülü, Sinema Eleştirmenleri Ödülü
* Cinoche 2002 En İyi Kanada Filmi Ödülü
       
ÇILGIN MASAJ / RUB & TUG


       Yönetmen: Soo Lyu / 2002, 90’
       Oyuncular: Don McKellar, Lindy Booth, Tara Spencer Nairn
       Bir masaj salonu sahibi olan Lawrence, işyerinde çalışan 3 masör kızın, müşterilerle gizlice cinsel ilişkiye girdiğinden şüphelenir. Bu nedenle Conrad adında yeni bir müdürü, kızları suçüstü yakalaması için işe alır. Masaj endüstrisindeki alt kültürün, iğneli ve eğlenceli bir komediye dönüştüğü öyküde, masör kızların da yeni müdürlerine farklı sürprizleri vardır.
       Kazandığı ödüller:
* Cinefest Sudbury Uluslararası Film Festivali 2002 En İyi Uzun Metraj Film Ödülü
       
DRAKULA: BİR BAKİRENİN GÜNLÜĞÜNDEN SAYFALAR / DRACULA: PAGES FROM A VIRGIN’S DIARY
       Yönetmen: Guy Maddin / 2002
       Oyuncular: Zhang Wei-Qiang, Tara Birtwhistle, David Moroni
       Avant-garde sessiz sinema ile nefes kesen koreografinin mükemmel bir sentezi olan bu gotik eser, Mark Godden’ın Kanada Royal Winnipeg Ballet prodüksiyonundan esinlenerek beyazperdeye aktarılmış. Sinemaya ilk kez müzikal bir yorumla aktarılan Dracula, izleyiciyi dramatik yapıyı güçlendiren siyah-beyaz çekimleri içinde lekeler halinde kullanılan koyu kırmızı ile de büyülüyor. Filmin müzikleriyse Gustav Mahler’e ait.
* Uluslararası Film Festival Komitesi tarafından 2002 yılının En İyi 10 Filminden biri olarak seçildi ve Onur Listesine konuldu.
       Kazandığı ödüller:
* Uluslararası Emmy Ödülleri 2002 ABD En İyi Sanat Eseri Uygulaması
* Gemini Ödülleri 2002 Kanada En İyi Sanat Eseri Uygulaması, En İyi Sanat Eseri Uygulaması Yönetmenliği
* Sitges Uluslararası Film Festivali 2002 İspanya - En İyi Film
* Uluslararası Televizyon Festivali 2002 Çek Cumhuriyeti - Büyük Ödül
       
KEDİ GERİ DÖNDÜ / THE CAT CAME BACK


       Yönetmen: Cordell Barker / 1988, 7’37”
       Bu eğlenceli kısa çizgi film aynı adı taşıyan eski bir halk şarkısından esinlenerek yapılmıştır. Yaşlı bay Johnson çılgınca, sarı bir minik kediyi başından atmaya çalışmaktadır, ancak kedi her seferinde geri dönmektedir. Bu Kanada klasiği 1989 yılında Oscar ödülüne aday gösterildi ve ardından 18 uluslararası ödüle layık görüldü.
       
KORKUNÇ SIR / PERFECT PIE
       Yönetmen: Barbara Willis Sweete / 2002, 92’
       Oyuncular: Wendy Crewson, Barbara Williams, Tom McCamus
       Yıllar süren bir ayrılıktan sonra çocukluk arkadaşı iki kadın bir araya gelirler. Uluslararası bir üne kavuşmuş opera sanatçısı Francesca, hayatını bir çiftliğe adamış olan Patsy’nin isteği üzerine, çocukluklarının geçtiği kasabaya gönüllü bir konser vermek için gelir. Bu buluşma iki kadının “korkunç sırlarıyla” da ilk kez yüzleşmelerine neden olacaktır.
       Patsy ve Francesca çocukluklarında başlarından geçen ve onları birbirlerine bağlayan korkunç bir olayın ışığında hayatlarını sorgularlar. “Korkunç Sır”, en küçük kararların bile hayatımızı nasıl dramatik bir şekilde değiştirdiğini, yaralı kalplerimizi, karanlık duygularımızı ve gerçeğin gücünü cesurca dışa vuran anlatımıyla 2002 Toronto Film Festivali’nin en çok ilgi toplayan filmi oldu.
       Kazandığı ödüller:
* Genie Ödülleri, Kanada 2003 En İyi Görüntü Ödülü
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları