Home page
Haber Menüsü


 
Unakıtan: Söylentilerle piyasaları dalgalandırmayalım
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Bölgemizde savaş vardır, ancak ülkemiz savaşın içinde değildir. Söylentiler ile piyasaların dalgalanmalarına gerek yoktur” dedi.
Ankara
NTV
 
    23 Mart—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Söylentilerle piyasaların dalgalanmasına gerek olmadığını” söyledi. Merkez Bankası dahil tüm kurumların, piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi için, gerekli önlemleri aldığını belirten Unakıtan, “Halkımız rahat etsin” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News 59. Hükümet güvenoyu aldı
MSNBC News Mustafa Sönmez: Delikanlı Kardeşim Tayyip'e mektup
MSNBC News Güçlü: Savaş, ekonomiyi zorlayacak
MSNBC News ‘Paketin gelmemesi yolun sonu değil’
MSNBC News Unakıtan'dan Chhibber'a sert tepki
MSNBC News Unakıtan: Cari açık 3.4 milyar $
MSNBC News Unakıtan: Önlem paketinin yolu açılacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2003 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yaşanan savaş oratımına rağmen, hükümetin bütün kurumlarıyla gereken tedbirleri aldığını söyledi.
       Unakıtan, konuşmasında milletvekillerine şöyle seslendi:
       “Bölgemizde savaş vardır, ancak ülkemiz savaşın içinde değildir. Bu savaş ortamında milletimizin ve devletimizin menfaatleri için gerekli önlemler alınmıştır ve alınmaktadır. Gelişmeleri sürekli olarak takip etmekteyiz. Söylentiler ile piyasaların dalgalanmalarına gerek yoktur. Merkez Bankası dahil bütün kurumlarımız piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli önlemleri almaktadır. Bütçemiz olağanüstü hallerde gereken bütün tedbirleri alacak esnekliktedir. Hükümetimiz olağanüstü hallerde ne önlemler alınması gerekiyorsa onları da almaya kararlıdır ve muktedirdir. Halkımız rahat etsin.”
       
SADECE % 35’İN İKTİDARI DEĞİLİZ
       TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2003 Yılı Bütçe Kanunu Tasarıları ile ilgili eleştirileri Hükümet adına Maliye Bakanı Unakıtan yanıtladı. Unakıtan, Baykal’ın AK Parti’yi kastederek “Siz yüzde 35’in iktidarısınız, yüzde 35’e göre konuşursunuz” dediğini savunarak, “Biz yüzde 35’in değil tüm Türkiye’nin iktidarıyız. Yüzde 35’i söylüyorsunuz da daha geçtiğimiz gün yapılan Siirt seçimini niye konuşmuyorsunuz? Yüzde 85’i ne çabuk unutuyorsunuz?” dedi.
       Türkiye’nin gerçeklerini yansıtan rakamları bütçede gösterdiklerini ve bu rakamlar karşısında herkesin düşünmesi gerektiğini belirten Unakıtan, popülist yaklaşımların doğru olmadığını söyledi.
       Kemal Unakıtan, mali disipline, gerçeklere uyan bir bütçe yaptıklarını savunurken, “Biz muhalefet olarak sizden (bütçenin daha da sıkılması lazım) demenizi beklerdik. Oysa burada popülist yaklaşıyorsunuz” diye konuştu.
       
‘KEMAL DERVİŞ’E SORUN’
       Baykal’ın, “Bütçe niye geç kaldı?” diye sorduğunu belirten Unakıtan, 3 Kasım seçimlerinden sonraki süreci anlatarak, “Önce geçici bütçeyi hazırladık, daha sonra da harıl harıl bütçe çalışması yaptık. Faizler dağ gibi büyümüş; yoksulluk, işsizlik, üstüne Kıbrıs olayı, Irak krizi çıkmış... Biz bu şartlarda bütçeyi hazırladık. Bütçeyi de ne yaptığımızı bilerek hazırladık. IMF istedi diye biz bütçede geç kaldık değil. Elbette IMF ile de görüşme yaptık. (IMF’ye esir olduk) dendi, yok öyle şey. IMF’ye hayır mı diyelim? Kemal Derviş’e bir sorun bakalım” dedi.
       
ELEKTRİKTE YENİ İNDİRİM
       Unakıtan, bütçeye yöneltilen eleştirileri yanıtlarken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, enerji fiyatlarındaki değişim konusundaki sözlerinin doğru olmadığını söyledi.
       Unakıtan, “Kasım ayında kw/saati 8.2 cent olan elektriğin günümüzde 7.6 cente düştüğünü” söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çok daha kalıcı çalışmalar yaptığını bildiren Maliye Bakanı, elektrik fiyatlarının daha da düşeceğini bildirdi. Unakıtan, Türkiye’nin bu zamana kadar Bulgaristan’dan elektrik aldığını belirterek “Çok yakında bu durdurularak kendi elektriğimizi kendimiz yapacağız. Bu kalıcı çözümler için de zaman lazım” diye konuştu.
       
VERGİ BARIŞI’NDA HEDEFLER AŞILACAK
       Unakıtan, “Biz 2.4 katrilyon gelir tahmin ediyorduk. Ay sonu olmadan şu ana kadar 850 bin kişi başvuruda bulundu. Şu ana kadar vergi barışından elde edilecek kesinleşen rakam 2 katrilyon liraya ulaşmış durumda” diye konuştu.
       
AKARYAKIT ZAMLARI
       CHP Genel Başkanı Baykal’ın, AK Parti iktidarı döneminde akaryakıt ürünlerine sık zam yapıldığını söylediğini de anımsatan Unakıtan, şöyle konuştu: “Benzine tüpe ve benzeri petrol ürünlerine zam yaptığımız doğru. Neden bu zam yapıldı? Çünkü varili 22-23 dolar olan petrol 38 dolara çıktı. Biz bu zammı yapmayıp borçlansaydık faizler daha da yükselecekti. Petrol fiyatları düştü, biz de geçen hafta benzin fiyatlarını düşürdük. Düşecek, biz de düşüreceğiz. Gerçekçi hareket edeceğiz. (Görev zararı) diye onu bunu Hazine’ye yükle, sonra bu milyar dolarlar milletin sırtına binsin. Biz bunu yapmıyoruz.”
       
“DİĞER KEMAL’DEN FARKLIYIM”
       Unakıtan, CHP Lideri Baykal’ın bütçeye Yeşil Kart için 160 trilyon lira ayrıldığına ilişkin sözlerinin de doğru olmadığını bildirerek, bu rakamın 510 trilyon lira olduğunu belirtti.
       Unakıtan, eşdeğer ilaç uygulaması ile 3 günde 3 trilyon lira tasarruf yapıldığını söyledi. Vergi indirimi ve yatırım indiriminde stopajı kaldıran düzenlemelerin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu bildiren Unakıtan, “Deniz bitti kara göründü. Bundan sonra yatırımı esasen özel sektör yapacaktır. Üretimi, istihdamı, ihracatı, reel sektörü desteklememiz lazım. Diğer Kemal Bey’den farkımız da budur” dedi.
       
‘5-6 MİLYAR DOLAR ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL’
       Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye’nin yanıbaşında bir savaş yaşandığını, bu nedenle de bütçeye bir rakam konulduğunu söyledi. CHP’lilerin hem savaş istemediğini söylediklerini hem de “şimdi de para gelmiyor” diye konuştuklarını bildiren Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı: “2001 yılında yaşanan banka krizinden dolayı milletin sırtına 45 milyar dolar yüklendi. Bütçeyi hazırlarken dışarıdan para gelecek diye bir kalem koymadık.
       Dışarıdan 5-6 milyar dolar gelmiş gelmemiş bu millet için çok önemli değil. Önemli olan böyle bir bütçe hazırlamaktır ve bu bütçeye sonuna kadar sahip çıkmaktır. Popülist politikalara sapmadan gidersek önümüz açık Türkiye olarak ayaklarımızın üstünde durmayı öğreneceğiz. Muhalefetten de bu hususta destek bekliyoruz.”
       
OYAN: BÜTÇE GERÇEKÇİ DEĞİL
       CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan da bütçe üzerinde yaptığı son konuşmada, 2003 yılı bütçesinin Türkiye’nin gerçeklerine uygun bir bütçe olmadığını ileri sürerek, “Savaş üzerine hesap yaptınız, bütçeyi Meclis’e geç getirdiniz ama hesaplarınız tutmadı”diye konuştu.
       Oyan, Türkiye’de iktidarların, “Enkaz devraldık” edebiyatını yapmamaları gerektiğini belirterek, ülke gerçeklerinin herkesin gözünün önünde olduğunu söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları