Home page
Haber Menüsü



ABD savaş uçakları göreve hazır
ABD’nin elinde, Irak’a karşı kullanabileceği çeşitli savaş uçakları bulunuyor.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    18 Mart—  Dünyanın en büyük askeri gücü ABD ordusunun en önemli kozlarından biri, yüksek teknoloji ürünü savaş uçakları.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Bombardıman uçakları
       
B-2

       2.1 milyar dolara ulaşan maliyetiyle dünyanın en pahalı savaş uçağı olan B-2 “Spirit” uçağı, çok yüksek irtifadan, düşman radarlarına yakalanmadan stratejik bombardıman yapabilme özelliğine sahip.
       ABD Hava Kuvvetleri’nin gözbebeği bu uçaklardan Northrop Grumman firmasınca sadece 21 adet üretildi. Ses hızına yakın bir hıza ulaşabilen B-2, 18 ton klasik ya da nükleer bomba taşıyabiliyor.
       
B-1
       1991 yılından bu yana özellikle nükleer caydırıcılık amaçlı kullanılan stratejik bombardıman uçağı B-1’den ABD Hava Kuvvetleri envanterinde 93 adet bulunuyor. Birinci Körfez Savaşı sırasında verilen görevleri başarıyla yerine getiren uçağın birim maliyeti ise 200 milyon dolar. Rockwell şirketi tarafından üretilen bu uçaklar, yakıt ikmali yapmadan 12 bin kilometre uçabiliyor.


       
       Bosna, Kosova ve Afganistan operasyonlarında da görev alan B-1’ler, dört pilottan oluşan mürettabatı ile saatte 1440 km hıza ulaşabiliyor. Sadece havadan yere atılan mühimmat taşıyan uçakların maksimum kalkış ağırlığı ise 215 ton.
       90’lı yılların başında modernize edilerek elektronik harp kabiliyeti arttırılan B-1B’ler, her biri 225 kilogram ağırlığındaki 84 adet bomba taşıyabiliyor. B1-B’lerde nükleer başlıklı süpersonik cruise füzeleri de taşıyabilecek şekilde değişiklik yapılabiliyor.
       
B-52
       “Uçan Kale” olarak nitelendirilen devasa B-52 uçakları 50’lerin başlarında Boeing firmasınca tasarlandı. Soğuk savaş yıllarında stratejik operasyonlar için tasarlanan uçak, 2001’de Afganistan’da bombardımanlarda kullanıldı.

       JDAM tipi akıllı bombalar atabilen B-52, Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia adasında konuşlandırılıyor. Vietnam Savaşı’nda ve Körfez Savaşı’nda da kullanılan uçak, konvansiyonel bombalarla hedefleri “halı” gibi dövüyor.
       744 adet üretilen dünyanın en büyük ve ağır savaş uçağı olan B-52, 14 bin km uçuş menziline sahip. 10 bin m irtifaya yükselebilen B-52, havada ikmal yapabiliyor.
       Saatte bin km hız yapabilen uçak, 27 ton bomba, havadan karaya füze ve “cruise” füzelerini taşıyor.
       
Avcı uçakları
       
F-117
       “Gece Şahini” olarak adlandırılan F-117A, düşman savunmasının arasına dalabilen ve stratejik hedefleri vurabilen bir avcı-bombardıman uçağı. Radara yakalanmayan ilk savaş uçağı olma özelliğine sahip bulunan F-117A, 1983’ten beri Amerikan ordusunda kullanılıyor.
       Lockheed firmasınca üretilen sıradışı dizayna sahip uçak, egzoz gazının yoğunluğunu azaltabilen bir sisteme sahip. Uçak bu sayede kızılötesi güdümleme sistemi kullanan füzelere işaret bırakmıyor.


       
       122 milyon dolara malolan ve 54 adedinin aktif görevlerde kullanıldığı tek kişilik uçak saatte 1040 km hız yapıyor, 1056 km uçuş menziline sahip. 2.3 ton bomba taşıyabilen uçak, termonükleer bomba da taşıyabiliyor.
       
F-15

       F-15 “Kartal” adlı taktik avcı uçağı, çok hızlı ve olağanüstü manevra yeteneğine sahip olması ile öne çıkıyor. Düşman uçaklarını önleme görevlerinde kullanılan F-15, Boeing’in iştiraklerinden McDonnell Douglas şirketince üretiliyor.
       İlki 1974’te üretilen iki kişilik uçak, her türlü hava koşullarında muharebe gücüne sahip bulunuyor. F-15, geceleri de taarruz düzenleyebiliyor, çok alçak irtifada uçabiliyor.


       
       30 milyon dolar maliyeti olan uçağın üç versiyonu bulunuyor. Ses hızınının 2.5 katına ulaşan uçak, her biri 13.1 tonluk itiş gücündeki iki motoruyla olağanüstü hızlanma ve manevra yapabilme yeteneği sergiliyor.
       Uçak 19 km irtifaya yükselebiliyor, yakıt ikmali yapmadan 4 bin 600 km uçabiliyor, lazer güdümlü bombalar ve füzeler kullanıyor.
       
F-16
       Türk Hava Kuvvetleri’nin de vurucu gücünü oluşturan F-16 uçakları, hem önleme hem de bombardıman görevlerinde kullanılabiliyor. Yaklaşık 30 yıldır kullanılan ve dünyanın en iyi savaş uçaklarından sayılan F-16, şimdiye dek 4 binden fazla üretildi ve 20 ülkenin hava kuvvetlerinde kullanılıyor.

       Dünyanın en çok satılan uçağı unvanına da sahip olan F-16, Lockheed Martin firmasınca üretiliyor. 25 milyon dolar maliyeti olan uçak, ses hızının iki katına ulaşabiliyor.
       925 km menzile sahip bulunan F-16, kara, deniz ve havadaki hedeflere saldırabiliyor. Uydu üzerinden komuta dilebilen füzeler, radara yakalanmayan bombalar atabiliyor.
       1991 Körfez savaşında da kullanılan F-16’lar, 13 bin 500 sorti yaparak toplam 20 bin ton bomba yağdırmıştı.
       
F/A-18
       F/A-18 “Eşekarısı”, uçakgemilerinden kalkarak düşman hedeflerini vuran çok yönlü bir taarruz uçağı. 1981’den beri kullanımda olan uçak, Körfez Savaşı’nda ve Kosova operasyonunda kullanıldı.
       Hem avcı, hem de taarruz uçağı olarak görev yapan F/A-18, yakın lojistik destek, taktik av ve keşif amaçlarıyla da kullanılabiliyor. Saatte 1915 km hız yapabilen uçak, 15.2 km irtifaya yükselebiliyor. 750 km menzile sahip uçak, çok gelişmiş dijital aygıtlara sahip. 7.7 ton mühimmat taşıyan uçak, Vulcan M61 topuyla ateş ediyor.


       
       Uçakta, ayrıca su üstü hedeflere karşı kullanılan Harpoon füzeleri, uzun ve kısa menzilli havadan havaya füzeler, anti-radar füzeleri ve güdümlü bombalar bulunuyor.
       24 milyon dolar maliyeti olan uçağı, McDonnell Douglas ve Northrop Grumann üretiyor.
       
Özel görev uçakları
       

E-3 AWACS
       Erken uyarı ve hava gözetleme uçağı E-3 AWACS Sentry, düşmanın olası hava saldırısını önceden tespit etmek ve hava kuvvetlerinin operasyonlarını yönlendirmek için kullanılıyor.


       
       Boeing 707 uçağının değişiklikten geçirilmiş versiyonu olan AWACS, çok uzun menzile sahip ve havada ikmal yapabiliyor. Son derece gelişmiş iletişim aygıtlarına ve elde edilen verileri işleme ve değerlendirme yeteneğine sahip uçakta, 17-19 kişilik mürettebat görev yapıyor.
       Uçağın en büyük özelliği, son derece gelişmiş radar sistemi. Yaklaşık 9 bin m irtifaya çıkabilen uçak, yerle stratosfer arasında 400 km’lik bir alanda gözetleme yapabiliyor. ABD’de 35 adet bulunan AWACS, 1977’den beri kullanılıyor.
       
E-8C J-STARS
       Yerdeki hedefleri saptama ve gözetleme amacıyla gelişmiş bir radarla donatılmış olan E-8C J-Stars, aslında Boeing 707-300 uçağının modifiye edilmiş versiyonu.
       Yer birliklerine taktik taarruz desteği amacıyla kullanılan uçak, yerdeki birlikleri ve hareket halindeki zırhlıları ve konvoyları tesbit ediyor.


       
       Uçağın radar sistemi, 50 bin km2’lik bir alanı tarayabiliyor ve her türlü havada seyyar hedefleri tesbit edebiliyor, elde ettiği verileri yerdeki mobil istasyonlara aktarabiliyor.
       Uçakta 22 kişilik mürettebat görev yapıyor. 12 bin 800 metre irtifaya çıkabilen uçak, 8 saat aralıksız uçabiliyor, havada ikmal yapabiliyor. Uçağın maliyeti ise, 270 milyon dolar civarında.
       
AC-130
       C-130 “Herkül” nakliye uçağının özel kuvvetler için sıcak çatışma bölgelerinde kullanılmak üzere değişikliğe uğratılmış hali olan AC-130, yerleşim yerlerindeki hedeflere nokta atışı yapabilen, isabet gücü yüksek bir taarruz uçağı.


       
       105, 40 ve 25 mm’lik toplarıyla düşmanı bunaltan AC-130, alçak uçuşta da gayet başarılı bir uçak. Kötü hava koşullarında iyi sonuçlar elde edebilen uçak, gelişmiş radarı sayesinde yerdeki hedeflerin dost mu, düşman mı olduğunu ayırt edebiliyor.
       Vietnam Savaşı’nda, 1989’da Panama operasyonunda, Irak, Somali, Balkanlar ve son olarak Afanistan’da kullanılan AC-130’da, 13 kişilik mürettebat görev yapıyor. Amerikan ordusunda 13 adet AC130U ve 8 adet AC130H bulunuyor. Uçak, kurtarma operasyonlarında da kullanılabiliyor.
       
A-10
       A-10 taarruz uçağı, 70’li yıllarda Varşova Paktı zırhlılarının hızını kesmeye yönelik olarak tasarlandı. Körfez Savaşı’nda da kullanılan ve “tank katili” olarak nitelendirilen A-10’lar, Fairchild firmasınca üretiliyor.

       Saatte 710 km hız yapan uçak, savaş alanı üzerinde 300 metrenin altına kadar inerek ve saatlerce uçarak bombardıman yapabiliyor. “Uçan topçu” olarak da nitelendirilen A-10, yerde her türlü hedefe karşı kullanılıyor.
       465 km menzile sahip olan ve yaklaşık 8 ton bomba taşıyabilen uçak, çok kısa pistlerden havalanabiliyor, buralara inebiliyor. Uçakta, Maverick tanksavar füzeleri, kısa menzilli Sidewinder havadan havaya atılan füzeler ve lazer güdümlü bombalar bulunuyor.
       
CH-47 CHINOOK HELİKOPTERİ

       CH-47 tipi helikopter, özel hava birliklerinin operasyonlarında çok işlevli olarak kullanılıyor. Helikopter, taarruz, paraşütle birlik indirme, yardım operasyonu ve düşman birliklerinin gersinden adam kurtarma amacıyla kullanılıyor. İki versiyonu bulunan helikopteri Boeing üretiyor. Saatte 220 km hız yapabilen helikopter, 6 bin m irtifaya çıkıyor. Havada ikmal yapabiliyor.
       
AH-64 APACHE HELİKOPTERİ
       AH-64 Apache helikopteri, Amerikan kara kuvvetlerinin önde gelen taarruz helikopteri. Özellikle zırhlılara karşı kullanılan AH-64’ler, 1991 Körfez savaşında 800’den fazla Irak tankını “imha etti.”


       
       1984’te kullanılmaya başlayan AH-64A modeli, yavaş yavaş yerini Boeing’in ürettiği özel “Longbow” radarına sahip AH-64D’ye bırakıyor. Radarı sayesinde 360 derece görüş sağlayabilen helikopterin boyu 17.73 m.
       Her türlü hava şartından ateş gücüne sahip olan helikopter; Hellfire, Sidewinder, Sidearm tipi füzeleri atabiliyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları