Home page
Haber Menüsü


Gecikme faizine üst sınır geliyor
Meclis komisyonunda kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa’da değişiklik yapan tasarıya göre, tüketici kredilerinin temerrüt faizindeki artışa üst sınır getirildi.
Ankara
CNBC-E
30 Ocak— TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yeni düzenlemeler öngören tasarı, dün 10 saat süren görüşmenin ardından bazı değişikliklerle benimsendi.

   
 
       
   
MSNBC News Tüketiciyi kandırana 121 milyar liraya kadar ceza
MSNBC News Tüketici Yasası değişiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tasarıya göre, kredi kartı faiz oranı artırımı 30 gün önceden tüketiciye bildirilecek. Faiz oranları da geriye dönük olarak uygulanamayacak. Tüketici kredisi kullananlara, taksitlerini vadesinde ödeyememeleri durumunda uygulanan gecikme faizi oranına, bunun kredi faizinin yüzde 30’dan fazlasını geçmeyecek şekilde eklenmesiyle sınırlama getirildi. Aynı hükümler kredi kartları için de geçerli sayılırken, kredi kartları ile yapılan alışverişlerden komisyon alınması da önleniyor.
       Kredi kartlarında asgari ödeme tutarının zamanında ödenmemesi durumunda gecikme faizi dışında herhangi bir işlem uygulanmayacak.
       Tüketici kredisinin yabancı para birimi cinsinden kullanılması durumunda, geri ödemeye ilişkin taksitlerin ve toplam kredi tutarının hesaplanmasında, hangi tarihteki kurun dikkate alınacağına ilişkin bilginin sözleşmede yer alması zorunlu olacak.
       Tüketiciler, isteklerini yazılı olarak bildirmek şartıyla, taraf oldukları her türlü abonelik sözleşmesine son verebilecek.
       Perakende mağaza zincirine dahil büyük alışveriş merkezlerinde sıkça yaşanan fiyata ilişkin sorunlar dikkate alınarak, raf etiketinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında farklılık olması durumunda satış, tüketici lehine olan fiyat üzerinden yapılacak.
       
TAŞINMAZLARLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK
       Tasarıda, mal tanımına yapılan ilave ile konut ve tatil amaçlı taşınmazlar ve elektronik ortamda hazırlanan gayri maddi mallar da kapsama alındı. Böylece devre tatil ve paket turlar da tüketicinin korunmasına yönelik yasa kapsamına alınıyor.
       Açık ayıp taşıyan mal veya hizmetlerin, satıcı veya sağlayıcıya bildirim süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı. Ayıplı malın neden olduğu zararlardan dolayı ölüm ve yaralanmalar meydana geldiği durumlarda veya kullanımdaki diğer mallarda hasar oluşması durumunda tüketicinin tazminat talep etme hakkı sağlandı.
       Tüketici sözleşmelerinde yer alan haksız koşullara ilişkin düzenleme yapıldı ve bu tür sözleşme hükümleri geçersiz oldu.
       
TAKSİTLİ SATIŞLAR
       Taksitli satışlarda temerrüde düşen tüketiciye sağlanan haklar genişletilirken, bazı kampanyalı satışlar, bakanlık izniyle yapılabilecek. Kanunun 6 yıllık uygulaması esnasında çok sayıda tüketicinin mağduriyetine yol açan kapıdan satışlar bakanlığın iznine bağlandı.
       Elektronik ticarette meydana gelen gelişmeler dikkate alınarak, tasarıya mesafeli satışlar başlığı altında yeni bir madde ilave edildi.
       Sanayi mallarında asgari garanti süresi bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Gizli reklamı yasaklayan ve reklamlarda yer alan iddiaların reklam veren tarafından ispatını öngören ilaveler yapıldı. Aldatıcı reklamlara karşı uygulanan idari yaptırımların (durdurma, düzeltme, para cezası) ayrı ayrı veya birlikte uygulanmasına imkan sağlayan düzenlemeler de yapıldı.
        Değeri 500 milyon liranın altında olan uyuşmazlıklarda, tüketici sorunlarında, hakem heyetlerinin vereceği kararlar bağlayıcı olacak. Tüketici davaları, tüketicinin ikametgahı mahkemesinde de açılabilmesine imkan sağlayan düzenleme yapıldı.
       Tüketici örgütlerince açılacak davalarda bilirkişi ücretinin bakanlıkça karşılanması öngörülürken, piyasaya arz edilen bir seri malın, ayıplı olduğunun mahkeme kararıyla tespit edilmesi durumunda, kararın ilgili firmaya tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde ayıbın ortadan kaldırılması veya bunun mümkün olmaması durumunda toplatılmasına ilişkin düzenleme yapıldı.
        Kanunda yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyenler için öngörülen idari para cezaları da, günümüz şartları dikkate alınarak yeniden belirlendi.
       
PROMOSYONA İZİN KOŞULU
       Komisyonda yapılan değişiklikle gazete gibi süreli yayınların promosyon kampanyaları yeniden düzenlendi. Süreli yayın kuruluşlarının kültürel ürünler dışında hiçbir mal ya da hizmetin dağıtımını yapamayacak. Ürünün “kültürel ürün” olup olmadığı yolunda ilgili bakanlıktan izin alınacak. Promosyonlar ise 60 gün ile sınırlandırıldı.
       Tüketici Konseyi’nden çıkarılması öngörülen Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı temsilcisinin yeniden konseyde yer alması benimsendi.
       Toplam 34 maddeden oluşan tasarı, Adalet Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları