Home page
Haber Menüsü


‘Kısa savaş ekonomiye hız verir’
İngiliz işadamları örgütünün raporuna göre, kısa sürecek başarılı bir Irak operasyonu, hiç savaş çıkmamasına oranla ABD ekonomisini daha olumlu yönde etkileyecek.
Derleyen: Murat Başboğa
NTV-MSNBC
28 Ocak— ABD’nin Irak’a olası müdahalesi giderek yaklaşırken, analistler kısa sürecek bir savaşın ekonomiye olumlu yansımaları olacağı görüşündeler. 55 bin üyeli İngiliz işadamları örgütü Institute of Directors’un yayınladığı “Savaş ve Dünya Ekonomisi” başlıklı raporda, farklı senaryolarla Irak’la girişilecek bir mücadelenin dünya ekonomisine etkileri ele alındı.

   
 
       
   
MSNBC News 'Irak'a saldırı Türkiye'nin AB sürecini etkiler'
MSNBC News Rumsfeld: Saddam'sız Irak, Türk ekonomisine yarar
MSNBC News Irak, petrolde Suudi'leri geçebilir
MSNBC News Petrole talep 30 yılda % 30 artacak
MSNBC News Ruslar, Irak petrolü için Bağdat'ta
MSNBC News Babacan: Irak savaşının maliyeti belirsiz, yardım için rakam yok
MSNBC News Amerikan şirketlerinin gözü Irak'ta
MSNBC News 2003'te ekonominin kabusu savaş ve petrol olacak
MSNBC News ‘Savaşın 2003 maliyeti 14 milyar $'
MSNBC News Kerkük'ün petrol geliri 9.5 milyar dolar
MSNBC News Savaşın Türkiye'ye maliyeti 150 milyar dolara çıkabilir
MSNBC News Danış: Savaşta petrol faturası 1 milyar dolar artar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, kısa sürecek başarılı bir Irak operasyonu, hiç savaş çıkmamasına oranla ABD ekonomisini daha olumlu yönde etkileyeceği ifade edilirken, belirsizlik veya savaş halinin devamı ekonominin hızını kesecek.
       
OLUMSUZ SENARYO: 80 DOLAR


       Savaşın uzun sürmesine yönelik hazırlanan olumsuz senaryoya göre, halen 32-33 dolarda seyreden petrol fiyatlarının, varil başına 80 dolara ulaşılabileceği öngörülürken, Wall Street’te yüzde 30’a varan bir düşüş ve ABD ekonomisinde yüzde 2’lik daralma yaşanması tahmin ediliyor.
       Uzmanlar, 1991’de yaşanan Körfez Savaşı’nda ham petrol fiyatlarının 40 doları aştığını hatırlatarak, Venezulella’daki grev ve OPEC’in fazla kapasitesinin sınırlı olmasının da yaratacağı baskıyla fiyatların varil başına 50 dolar çıkabileceğini ifade ediyorlar. Raporda bu ihtimalin hayli düşük olduğu da kaydediliyor.
       
5 DOLARIN MALİYETİ
       OECD ve IMF değerlendirmelerine göre, ham petrol fiyatlarında varil başına 5 dolarlık artış, ABD ve dünya genelinde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0.3 düşmesine neden olacak. OECD ve IMF tahminlerine göre, petrol fiyatlarında 10 dolarlık bir artışın kalıcı hale gelmesi ABD’de büyüme hızını yüzde 0.5 düşürmesi yanında, enflasyonu yüzde 1 artıracak.
       Değerlendirmede, Kısa ve başarılı bir müdahalenin petrol fiyatlarında üçte bire varan bir düşüşe neden olarak fiyatların 20 dolara ineceği öngörülürken; ABD ekonomisinin yüzde 2.9 büyüyeceği kaydediliyor. Raporda, petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemenin ABD Başkanı Bush tarafından geçen ay açıklanan vergi indirimi paketinin uygulamasını kolaylaştırması yanında, ABD Merkez Bankası’nın yeni faiz indirimlerine gitme ihtimalini artıracağını da yer alıyor.
       
JAPONYA VE EURO DAHA AZ ETKİLENECEK
       Japonya ve Euro bölgesi ekonomilerinin ABD’ye oranla daha olumsuz etkileneceği öngörülen raporda, mali ve parasal politikalar konusunda bu ülkelerin hareket imkanının daha zayıf olmasının etkili olduğunu ifade ediyorlar.
       Irak’a yapılacak müdahalenin yaratacağı mali yüklerin miktarı ise değişiyor. ABD’nin Irak’a yapacağı müdahalenin ABD’ye direkt maliyetinin 1991’deki Körfez savaşı’nın üstünde olması bekleniyor.
       2002 fiyatlarıyla ABD’nin 1991’deki müdahalesi 80 milyar dolara malolurken, o dönemde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Japonya gibi müttefiklerin katkıları toplam maliyeti 4 milyar dolara indirmişti.
       
MALİYET 50-150 MİLYAR DOLAR
       Savaşın ne kadar süreceğine yönelik tahminler değişirken, yapılan farklı değerlendirmeler maliyetin 50 ile 150 milyar dolar arasında olabileceğini öngörüyor.
       Savaşın kısa sürmesi halinde, Irak’ın imarı yanında direkt ve dolaylı maliyetin 10 yılda 150 milyar dolara ulaşması tahmin edilirken, bölgede konuşlandırılacak yaklaşık 30 bin kişilik bir barış gücüyle birlikte toplam maliyetin 755 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
       
YILDA 25 MİLYAR $ GELİR
       Bu kapsamda, direkt askeri harcamalar için 140 milyar dolar, güvenlik güçlerinin yerleşimi için 500 milyar dolar, imar için 105 milyar dolar, insani yardım için 10 milyar dolar harcanması tahmin ediliyor.
       Özellikle Irak’ın petrol üretimini iyileştirmek üzere yapılacak yatırımların halen 600 milyon varil düzeyindeki günlük petrol üretimini 3 milyon varile çıkaracağını öngören analistler, bunun yılda yaklaşık 25 milyar dolarlık gelir sağlayacağını ifade ediyorlar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları