Home page
Haber Menüsü


Fındıkçılar, bir koyup üç kazandılar
Çin’de, 2000 yılından itibaren toplam 1.3 milyon dolarlık tanıtım kampanyası yürüten fındık ihracatçıları, ihracatlarını da üçe katlamayı başardılar.
Ankara
AA
22 Ocak— Fındığa yeni pazar bulunması amacıyla Çin’de yürütülen tanıtım çalışmaları, fındıkçıların yüzünü güldürdü. Fındık Tanıtım Grubu (FTG), Çin’de 2000 yılından itibaren uygulanan tanıtım faaliyetleri için toplam 1.3 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

   
 
       
   
MSNBC News 10 yılda 6.8 milyar $ fındık geliri
MSNBC News Fındık ihracatı rekora koştu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tanıtım faaliyetlerina bağlı 1999’da 111.4 ton olan Çin’e ihracat, 2000 yılında 162.3 tona, 2001 yılında yüzde 121 artış ile 521.5 tona çıktı. 2002’de ise Çin’e fındık ihracatı yüzde 123 artarak bin 162.6 tona ulaştı. Son üç yılda 1.3 miyon dolarlık reklam harcamasına karşın, 4 milyon 858.9 milyon dolar karşılığında bin 846.6 ton fındık ihracatı gerçekleştirildi.
       FTG, Çin’de pazarın genişletilmesi için, 1.3 milyon dolarlık bütçe ile yeni kampaya dönemini de başlattı. Yetkililer, ilk aşamada, bu tür yeni ve uzak pazarlarda “bin tonluk ihracat için 1 milyon dolarlık tanıtım” harcaması yüksek görünse de, pazarın genişlemesi, ihracatın artması ile tanıtım harcamalarının toplam ihracat geliri içindeki payının çok düşük düzeylerde kaldığına işaret ettiler.
       Çin’e fındık ihracatında son iki yıldır gerçekleştirilen yüzde 100’ün üzerindeki artışın devam etmesi halinde, bu ülkede kısa sürede 50 bin tonluk bir pazara ulaşılabileceği kaydediliyor.
       Çin’de fındık tüketiminin artırılması amacıyla, tanıtım kampanyasını yürüten firmanın önerisi üzerine, bir “fındıklı-çikolatalı ürünler deneme-uygulama üretim merkezi” kurulması planlanıyor.
       Pekin’de bulunan özel ekonomik bölgede kurulacak deneme-uygulama merkezinde, kek, pasta ve tatlı üretiminde fındık kullanımını sağlamak üzere, pastane ve restoranların şeflerine pasta, tatlı uygulamaları gösterilecek.
       Bu tür yerlere, ilk aşamada promosyan amacıyla ücretsiz fındık verilebilecek. Söz konusu uygulama merkezi için, ihracatçı birliklerinden bazı firmalar ile tanıtım kampanyasını yürüten Çin şirketinin belirleyeceği bir firma ortak şirket kuracak.
       Projenin toplam tutarının 500 bin dolara yakın olduğu belirtiliyor.
       
AY-FINDIKLI AFİŞ VE AMBALAJ
       Fındığın tanıtımı için Çin’de yürütülen kampanyada, yıldız yerine fındığın yer aldığı, Türk Bayrağı’nı andıran ay-fındıklı afiş kullanılıyor.
        “WEİZHENGUO” olarak adlandırılan Türk fındığı, yine aynı ay-fındıklı ambalajlarla piyasaya sunuluyor, böylece Türkiye ve Türk malı imajları da yerleştirilmeye çalışılıyor. Tv reklamlarında ise “WEİZHENGUO” adlı fındık adam maskotu yer alıyor.
       Diğer taraftan, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin gezisine eşlik eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, FTG’nın Çin’de gerçekleştirdiği tanıtım toplantılarına da katıldığı ve dış ticaret ile ilgili Çin hükümet yetkilileri ile görüştüğü belirtildi.
       
DOĞAN, DIŞ TİCARET MÜSTEŞAR YARDIMCISI
       Türkiye’de fındık tüketimini artırmak, yurtdışında da Türk fındığını tanıtmak amacıyla fındık ihracatçı birliklerinin katılımı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) bünyesinde 2000 yılında kurulan Fındık Tanıtım Grubu’nun ilk başkanı Ömer Faruk Doğan ise DTM’de müsteşar yardımcılığına getirildi.
       Doğan’a, FTG’deki çalışmaları nedeniyle, 2000 yılında, Uluslararası Kuru Meyveler Konseyi (INC) tarafından, “Altın Kuru Meyve” ödülü verilmişti.
       DTM İhracat Genel Müdürlüğü’nde daire başkanı iken AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği Ticaret Müşavirliği görevine getirilen Ömer Faruk Doğan, geçen hafta Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı’na atanmıştı.
       Dönemin İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cüneyt Zapsu, Fındık Tanıtım Grubu’nun kurulması ve fındığın tanıtımı ile ilgili çalışmalarından dolayı, Ömer Faruk Doğan’ı ödüle aday göstermişti.
       Cüneyt Zapsu’nun halen Yönetim Kurulu Başkanı olduğu INC de, bu yılki büyük kongresini, Mayıs ayında İstanbul’da yapacak. Toplantıya 44 ülkeden, fındık üreticisi, ihracatçısı ve ithalatçısı 600 civarında işadamının katılması bekleniyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları