Home page
Haber Menüsü


Hisse senedine vergi kafa karıştırdı
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler, hisse senedi yatırımcılarını belirsizliğe sürükledi.
İstanbul
CNBC-E
21 Ocak— Gelir Vergisi Kanununda yapılan yeni düzenlemeler, hisse senedi yatırımcılarını belirsizliğe sürükledi. Yeni düzenleme ile dönem içerisinde gerçekleşen zararların, karlardan mahsup edilememesi yatırımcılarda tedirginlik yarattı. Hisse senedi alım satımından doğan kazançlarda enflasyondan arındırma için uygulanan “indirim oranı” da kaldırıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bunun yerineyse, hisse senetlerinin satışı sırasında, elde etme maliyetinin toptan eşya fiyat artışına endekslenmesi modeli getirildi.
       Kamuoyunda Mali Milat diye tanınan yasayla hisse senedi alım satım işlemlerinde dönem zararının, aynı dönem içerisinde elde edilen kardan mahsuplaştırılması işlemi kaldırıldı.
       Hisse senedi kazançlarının enflasyondan arındırılması için uygulanan “indirim oranı”nın yerineyse elde etme maliyetinin TEFE’ye endekslenmesi uygulaması getirildi.
       
HAMZAÇEBİ: YASAL DÜZENLEME GEREKLİ
       Konuyla ilgili olarak, CNBC-e’nin canlı yayınına katılan CHP Trabzon Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Akif Hamzaçebi, uygulamanın haksız olduğunu ve bir an önce bir yasal düzenleme yapılarak düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
       
KÖKSAL: GÖRÜŞ ALINMALI
       Dundas Ünlü Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Köksal da, hisse senedi işlemlerinde zararın karlardan mahsup edilememesini vergilendirmenin temeline aykırı olduğunu söyledi.
       Vergi düzenlemelerinde her yıl yapılan değişikliklerin karışıklığa neden olduğunu ifade eden Köksal, yapılacak olan düzenlemelerde piyasa çevrelerinin ve piyasa düzenleyicisi kuruluşların da görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti.
       
ARIOĞLU: İMKB’Yİ KAPSAMIYOR
       CNBC-e’nin canlı yayınına katılan Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ise, düzenlemelerin İMKB’de yapılan hisse senedi alım satım işlemlerini kapsamadığını belirtti.
       Arıoğlu, konuyla ilgili geniş bir açıklamanın da yakın bir zamanda Gelirler Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden duyurulacağını bildirdi.
       
MENKUL KIYMETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL OLACAK?
       Bir yıl içinde, birden fazla menkul kıymet alım satım işlemi yapılması halinde, kar veya zarar tutarları birlikte değerlendirilecek. Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) endekslemesine devam edilecek.
       Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aynı yıl içinde birden fazla menkul kıymet alım satım işlemi yapılması ve bu işlemlerin bir kısmının karlı, bir kısmının zararlı olması halinde, beyan edilecek diğer kazanç ve irat tutarının (değer artışı kazancı) nasıl belirleneceği konusuna açıklık getirildi.
       Buna göre, bir yıl içinde birden fazla menekul kıymet alım satım işlemi yapılması halinde, bu işlemlerden elde edilen kar veya zarar tutarları birlikte değerlendirilecek.
        Açıklamada, ayrıntılar konusunda şu ifadelere yer verildi:
       “Dolayısıyla, işlemin aynı yıl içinde yapılması koşuluyla, bir işlem nedeniyle doğan zararın, diğer işlemler nedeniyle elde edilen kardan mahsup edilmesi mümkün bulunmaktadır. 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenlemede, gerek değiştirilmeden önceki 82. maddede, gerekse geçici 56. maddede yer alan menkul kıymet alım satımında zarar mahsubuna yönelik hükme yer verilmemesi, uygulamada bir değişiklik yaratmamaktadır. Ancak, diğer kazanç ve irat grubları içerisinde doğacak zararların, diğer gelir kaynaklarından doğacak karlara mahsubu Gelir Vergisi Kanunu’nun 88. madde hükmü uyarınca mümkün değildir. Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından doğan kazançların tespit edilmesinde, alış bedelinin Toptan Eşya Fiyat Endeksi’ne (TEFE) göre endekslenmesi uygulaması devam etmektedir. Buna göre, kazancın tespitinde satış bedelinden indirilecek iktisap bedeli, menkul kıymetin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsü’nce belirlenen, TEFE endeksindeki artış oranından artırılarak tespit edilecek.”
       10 MİLYAR LİRAYA KADAR VERGİ YOK: Menkul kıymetlerin elden çıkarılması nedeniyle, elde edilen kazançların enflasyonun arındırılmasında kullanılabilen indirim oranı uygulamasının ise, özelikle kısa vadeli alım satım işlemlerinde, vergiye tabi olacağı, reel kazancın gerçekçi bir şekilde tesbitine imkan tanımadığı için yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.
       Ayrıca, açıklamada, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenlemede, değer artışı kazançları için geçerli olmak üzere elde edilen gelirin (endekslemeden sonra) 10 milyar liralık kısmının, vergiden istisna edildiği hatırlatıldı. Bu nedenle, bir yıl içinde elde edilen değer artışı kazancının 10 milyar lirayı aşması halinde, bu gelirlerin yıllık beyanname ile beyan edilmeyeceği, 10 milyar lirayı aşması halinde de, sadece aşan kısmın, yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edileceği ifade edildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları