Home page
Haber Menüsü


“İhale Yasası baskıyla durdurulmadı”
Bayındırlık Bakanı Ergezen, İhale Yasası’nda değişikliği öngören tasarının görüşülmesinin, “baskı veya tepkilerden durdurulmadığını”, eksik kalan yönlerinin ilave edilmesi düşüncesiyle ertelendiğini söyledi.
AA
15 Ocak— Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, İhale Yasası’nda değişikliği öngören tasarının son durumu konusunda, “O yasa baskı ve tepkiden durdurulmadı. Gönderilen yasanın eksik kaldığı, bir kaç teknik düzenlemenin yapıldığı gerekçesiyle, onların da ilave edilmesi düşüncesiyle ertelendi. Yoksa yasada geri adım atılmadı” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News İhale Yasası'nda değişiklik AB'yi rahatsız etti
MSNBC News İhale Yasası görüşmeleri ertelendi
MSNBC News Kamu İhale Yasası'nda değişiklik
MSNBC News Ergezen: Kamu İhale Yasası ertelenebilir
MSNBC News Bakan Ergezen, İhale Yasası'nda ertelemeyi savunuyor
MSNBC News Chhibber: Kamu İhale Yasası'nı ertelemek hata olur
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye İnşaat Sanayiciyleri İşveren Sendikası’nın aylık toplantısına katılan Ergezen, soruları yanıtladı. Yasadan kaynaklanan bir eksiklik yok, yönetmelikten kaynaklanan bir eksiklik var” deye konuşan Ergezen, ihale yasasının, AB kriterleri ile pek uyum sağlamadığının görüldüğünü ifade ederken, “Bu yasanın çok da öyle gösterildiği kadar şirin bir yasa olmadığını söyleyeyim” dedi.
       Ergezen, Kamu İhale Yasası’nın çok istismar edildiğini, hedefinden uzaklaştırılmak istendiğini, çarpıtıldığını, gayesinden ve maksadından çok uzak yerlerde değerlendirildiğini söyledi.
       Ergezen, Kamu İhale Yasası’na karşı olmadıklarını defalarca deklare ettiklerini hatırlattı.
       Halka söz verdikleri taahhütlerden 15 bin kilometrelik duble yolu yapacaklarını vurgulayan Ergezen, yasada emanet iş yapma imkanının tanınmasını istediklerini söyledi. Ergezen, seçimden sonra acele bir şekilde yasayla ilgili 750 sayfalık yönetmelik ve şartnamelerin hazırlanmaya çalışıldığını belirterek, şöyle devam etti:
       “Kimse buna hazır değil, tartışılıyor. Yönetmelikler buna hazır değil, yönetmelikler kanuna, kanun yönetmeliğe aykırı, iç düzenlemeler, şartnameler yok, taşra eğitilmemiş. Önümüzde programlar var, ama bunları nasıl hayata geçireceğiz? Biz dedik ki gelin tartışmayalım yasayı 6 ay erteleyelim. Şartnameler, yaklaşım maliyetleriyle ilgili kriterler belli edilsin, yönetmeliğin kanuna aykırı olan yönleri düzeltilsin, mevcut ihale yasasında da yolla ilgili emanet ihale yapımına uygun ölçekte izin verilsin istedik. Eksiklikler giderildikten sonra da yasa yürürlüğe girsin istedik.”
       
“YETİŞMEDİ, EKSİKLER VAR”
       Ergezen, yasayla ilgili tüm yönetmeliklerin yayınlandığının söylenmesinin ardından arka arkaya ilgili yönetmelikler ve şartnamelerin yayınlanmaya başlandığını kaydederek, “Çünkü yetişmedi. Kimseyi kınamıyoruz. Samimiyiz. Yetişememiştir, eksiklikleri vardır.” dedi.
       Sadece ihaleler sırasında önlerinin tıkanmaması ve bu ihalelerin nasıl yapılacağını taşranın öğrenmesini istediklerini ifade eden Ergezen, “6 ay sonra da yasa yürürlüğe girsin istedik. Olay çarpıtıldı. İhaleyi yürürlüğe soktuk”dedi.
       Yasadaki yönetmeliklerde söylendiği gibi birim fiyatın kaldırılmadığını, incelendiğinde bunun görüleceğini belirten Ergezen, şunları söyledi:
       “(Suç yasalarda değil, insanlardadır) demiştim. Yasaların olumlu ve olumsuz yönleri vardır. (Kamu İhale Yasası uygulamaya konulduğunda eksiklikleri göreceğiz) demiştim. (Bu yasa tekelci bir yasa) demiştim. Ama suç yasalarda değil. Suçu insanlarda gördüğüm için yasaya oy vermekten çekinmiyorum. Ben duble yolların en iyi şekil ve en kısa zamanda yapılması için önümüzün açılmasını istedim. Başka hiçbir düşüncem yoktur. Yine aynı noktadayım.”
       
“YASAYI DESTEKLİYORUM”
       Ergezen, her şeye rağmen yasayı desteklediğini, alkışladığını, ancak bir bakan ve mimar olarak yasanın eksikliklerinin giderilmesini istediğini belirtti. (İhaleleri yandaşlarına veriyorlar) sözlerinin de yanlış ve asılsız olduğuna değinen Ergezen, geçen hükümetin birçok emanet usulü ihale yaptığını ve bu ihalelerin kendilerinden daha az tenzilatla yapıldığını hatırlattı. Ergezen, “Benim yandaşlarım sizlersiniz beyler. Yandaşımız yok. Bizim yandaşımız alın teri ile bize iş yapan memlekete hastane yapan, baraj yapan, köprü yapan müteahhitlerdir. Biz dürüst insanların çarıklı erkanıyız. Onları koruyacak ve kollayacağız. Ticarette din, mezhep, particilik, yandaşlık olmaz. Ticarette hak ölçüleri olur. Hakkı olan hakkını alır” diye konuştu. Bu anlayışla meselelere baktıklarını ve herkese kapılarının açık olduğunu ifade eden Ergezen, “Problemler mahkemede değil bu makamda çözülür” dedi.
       
“8 MİLYON DOLARA YOL NEREDE VAR?”
       “Kilometre maliyeti olarak 8 milyon dolara bölünmüş yol dünyanın neresinde var, 10 milyon dolara otoban dünyanın neresinde var” diye soran Ergezen, “Bunun bolluğu nerededir? Türkiye’nin parası çok da nerede harcayacağını bilemiyor mu? Buyurun keyfinize göre harcayın diyecek bir devlet mi? Bulun bunun bolluğunu hep beraber yiyelim” diye konuştu.
       Ergezen, bunu söylediklerinde birilerinin başka kanaldan başka argümanlarla önlerini kesmeye çalıştıklarını ifade etti. Zeki Ergezen, “Kararlıyız, azimliyiz, yol yapacağız, bina yapacağız. Müteahhitlerimiz geçmiş dönemlerden daha fazla para kazanacaklar. Daha çok iş yapacaklar” diye devam etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları