Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
27 Ocak sonrası Irak senaryoları
 
Haklı olarak savaş istemeyen AKP hükümetinin şimdilik ABD taleplerine direnebilmesi için güçlü bir gerekçesi var... “BM raporu beklenmeli!” Pekii ya BM raporundan sonra ne olacak?
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
14 Ocak—  Kritik soru şu; “27 Ocak’ta BM, Irak’ta ABD’nin iddia ettiği silahların bulunmadığını açıklarsa ve “BM’nin bu raporuna rağmen ABD, “savaş” derse Türkiye ne yapacak, nasıl direnecek?”

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Abdullah Gül, bugün hayli öfkeli açıklamalar yaptı. Hükümet’in Irak konusunda ne yaptığını bildiğini, kararsız olmadığını, kimi eleştirilerin de kasıtlı olduğunu savundu.
       Tartışmıyorum. “Ne yaptığımızı biliyoruz” diyorsa doğrudur biliyordur. Her ne kadar başta Baykal olmak üzere Ağar, Cem gibi kimi muhalefet liderleri aksini düşünüyorsa da, ben Başbakan’a inanıyorum. Çünkü bu tür önemli konularda ne yapılacağı kararını hükümetin tek başına almadığını, devlet kararlarının oluşturulduğunu, bu nedenle de hükümetin istemese de ne yaptığını ve yapacağını bileceğini düşünüyorum.
       Ancaaak, yaptığı doğru mu yanlış mı, işte orası ayrı bir tartışma konusu. Aslında kişisel olarak Hükümet’in bugüne kadar bıçak sırtı bir politikayı, bir kaç küçük falso dışında başarıyla yürüttüğünü düşünüyorum.
       Bir yandan savaşı önlemek için ciddi uğraş verilirken, öte yandan ABD ile de ters düşmeyecek kadar adım atıldı. Her ne kadar ABD’li müttefiklerimizin sabırlarını biraz zorladıysak da, o kadarı olacak...
       
ASIL KARAR DÖNEMİ GELİYOR
       Bugüne kadar uygulanan politikaların başarısı konusunda bana katılmayanlar olacaktır. Savaşı, kaynak girecek diye arzu edenlerin de, savaşın her türüne “hayır” diyenlerin de zaten şimdiden Hükümet’i mahkum ettiğini biliyoruz.
       Ama bugüne kadar atılan adımların çok önemi yok, asıl önem taşıyan bundan sonra alınacak kararlar...
       27 Ocak kilit tarih. Bu tarihte BM silah denetçileri Irak’taki incelemelerini tamamlayıp raporlarını açıklayacak ve ondan sonra kıyamet kopacak.
       Gelin biraz 27 Ocak senaryolarına kafa yoralım;
       
IRAK’TA SİLAH BULUNMAZSA
       Diyelim ki Blix’in başkanlığındaki komisyon “Irak’ta ABD yönetiminin iddia ettiği silahlara rastlanmamıştır” diye rapor verdi.
       Ki son dönemde Blix’in yaptığı açıklamalar da gösteriyor ki, rapor büyük ihtimalle bu yönde çıkacak.
       Rapordan sonra önce kıyamet BM’de kopacak. Çünkü rapor tek başına bağlayıcı değil. Asıl kararı BM Güvenlik Konseyi verecek. Konsey’in veto hakkı olan beş üyesinden üçü Fransa, Rusya ve Çin zaten Irak’a müdahaleye karşı. ABD ve İngiltere ise çok büyük ihtimalle denetçi raporlarına itiraz edecekler, “Saddam silahları sakladı” diyecekler ve müdahale için diretecekler.
       Böyle bir tartışma ortamında Türkiye ne yapacak? ABD ve İngiltere, BM’ye rağmen Irak’a saldırmaya karar verir ve Türkiye’den taleplerini sürdürürse Ankara ne cevap verecek?
       Artık “BM kararını bekleyelim” diye bir cevap verme şansımız olmayacak. Her fırsatta savaş istemediğini söyleyen AKP Hükümeti böyle bir durumda ABD’ye “Hayır kardeşim, BM kararı alamadınız, uluslararası hukuka dayanan bir gerekçeniz yok, bu nedenle size destek vermiyoruz, üslerimizi açmıyoruz, topraklarımızı kullandırmıyoruz” diyebilecek mi?
       Derse, bunun savaş sonrası bir maliyeti olacağı kesin, Türkiye bunları karşılamaya hazır olabilecek mi?
       Yoksa direnemeyip, BM’nin aksi yöndeki kararına rağmen, ABD-İngiltere ikilisinin üçüncü ayağı olmak zorunda mı kalacak?
       
IRAK’TA SİLAH BULUNURSA
       Diyelim ki Blix ve ekibi Irak’ta silah bulunduğuna dair bir rapor yayınladı. Ya da silah olup olmadığının tespit edilemediğini, çünkü Saddam yönetiminin inceleme için gerekli izinleri vermediği yazıldı.
       Böyle bir rapor bile ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nden istediği kararı çıkartmasına yetecektir. Ya da en azından ABD artık BM’yi çok daha rahat gözardı edebilecektir.
       Böyle bir durumda ABD, “Hadi kardeşim BM kararı da çıktı, artık Irak’ı vuruyoruz, verin şu desteği” derse Ankara, AKP Hükümeti ne yapacak?
       Bütün savaş karşıtı söylem ve inançlarını unutup, “eli mecbur” ABD’ye destek mi verecek? Bu desteği verirse bugüne kadar savaş karşıtı görüşte olduğu net biçimde ortaya çıkan kendi tabanına nasıl cevap verecek?
       Yoksa böylesine eli güçlenmiş bir ABD’ye direnmeye devam mı edecek? Direnmeye devam kararı alırsa bu gücü nereden bulacak, savaş sonrası senaryolarda dışarda kalmanın bedelini nasıl ödeyecek?
       Evet, çetrefilli kıyamet soruları bunlar.
       AKP lideri Erdoğan ve Başbakan Gül her türlü olasılığa hazır olduklarını söylediklerine göre, bu soruları sorup cevaplarını da hazırlamışlardır mutlaka. Keşke bir de biz öğrenebilsek.
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Unutmayın ABD bize lazım!..
MSNBC News Kim değil, neden öldürdü?
MSNBC News Ali Coşkun yeni Öksüz mü?
MSNBC News İşte "B" planı: Chirac'ı üzmeyin, Fischer'i güldürmeyin!
MSNBC News Kopenhag bir son değil başlangıç
MSNBC News Ya Erdoğan Başbakan, ya Gül Genel Başkan...
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları