Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:14 ET 25 Tem., 2000
Alanis Morissette ile röportaj  
  Geçtiğimiz pazar günü İstanbul’da bir konser veren ünlü rock’cı Alanis Morissette ile konser sonrası bir röportaj gerçekleştirdik.
Alanis Morissette 23 Temmuz'da İstanbul'daydı
Emrah Saka
KANALE
 
   25 Temmuz—  Kanadalı şarkıcıya şarkılarını yazarken nelerden etkilendiğini, “kızgın” tanımlamasına tepkisini, internetten müzik yayınını, gelecekte yöneleceği müziği sorduk, bakın neler dedi... 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  E.Saka: Hint Felsefesinin şarkılarınıza olan etkisinin dışında en çok nelerden etkileniyorsunuz ?
       Morissette: Aslında hayatımda herşeyin büyük etkisi oldu. Özellikle yaptığım seyahatler ve yeni insanlarla tanışmak. Annem-babam erkek kardeşlerim, ülkem- Kanada- insanların çok konuşup çok iletişim içinde oldukları bir yer olması açısından etkili oldular. Ayrıca sıkı bir Katolik olarak yetiştirilip daha sonra bu prensiplerimden vazgeçmemim yazdıklarım üzerinde de etkisi var. Farklı insanlarla ve kültürlerle etkileşim içerisinde olunca dünya hakkındaki duyarlılığımın arttığını farkediyorum.
       Saka: “Jagged Little Pill “ tüm dünyada çok büyük ilgi gördü ve 28 milyon kopya sattı. Sizce Alanis Morissette’yi bu kadar ilginç kılan nedir?
       Morissette: 1995’te tam olarak neyin, nasıl geliştiğinden emin değilim, fakat tek bildiğim şey bu plağı kendim için hazırladığım. Plağın arkasında kimse yoktu ve kendimi çevreden yalıttım. Hayatımda o raddeye gelmiştim ki herşey hakkında yazabiliyor ve kimselerden özür dilemek zorunda kalmıyordum. Böylece başka insanların kendim için neler yazdığımı görmelerine olanak sağladım. Konserlere gittiğimde şarkıların bir tek kendim hakkında değil seyircilerin içindeki herkes için yazılmış olduğunu görüyordum ve bu da son derece tatmin edici.
       Saka: 1999 yılında “Are You Still Mad“ adlı parçanızı şirketinizin itirazlarına rağmen internet sitenizde yayınladınız. Son günlerde bazı müzisyenler internette ücretsiz müzik dinleme olanağı sunan sitelere karşı dava açtılar. Sizin konuya bakış açınız tam olarak nedir ?
       Morissette: Bir zaman gelecek ve insanlar hakettiklerini alabilecekler. Ancak henüz bedava müzik indirmek gibi teknolojiler daha çok yeni. Bana sorarsanız en karlı şey insanların ürettiklerinin karşılığını alabilmeleridir. Ben sanatçıların haklarının korunmasından yanayım ama ne yazık ki şu anda henüz yeni teknolojiler bu hakların korunması gereksinimine cevap veremiyor. Teknolojiler son derece dahice ve hakların korunması gereği de oldukça mantıklı. Yani insanların yaratıcılıklarını finanse edebilmelerini destekliyoruz; ancak ne yazık ki teknoloji henüz o safhada değil.
       Saka: Müzik dünyasında sizi “Rock’ın Kızgın Kadını“ olarak tanımlayanlar var. Bu tanımı doğru buluyor musunuz? Alanis Morissette en çok nelere kızıyor?
       Morissette: Kendimi asla tek boyutlu bir kişilik olarak görmedim. Elbette ki bazen kızgın oluyorum ama mutlu, komik, depresif ve melankoliğim de aynı zamanda. Benliğimin her yönünün ön plana çıktığına inanıyorum. “Jagged Little Pill” sayesinde hep bastırdığım bir takım duygularımı açığa çıkarttım çünkü bu duyguların dışa çıkmalarına ilk kez izin verdim. Herhalde bazı zamanlar vahşi de olabiliyorum tabii ama bunun neye göre kıyaslandığından emin değilim. Birçok şey beni kızdırıyor ama özellikle de uzun süre sessiz kaldığıma ve etrafımda canımı sıkan olaylara karşı sessiz kaldığım zamanlara sonuçta kendime çok sinirlenirim. O nedenle de artık bir olay olduğunda tepkimi hemen o anda göstermeye çalışıyorum.
       Saka: Bir söyleşide akustik müzik yapacağınızı söylemiştiniz. Müziğinizin gelecekteki rotası nereye doğru? Elektronik müzik ve müzikteki yeni akımlar hakkında ne düşünüyorsunuz ?
       Morissette: Dürüst olmak gerekirse her türlü müziğe bayılırım. “Unplugged” plağını şarkıları en yalın hallerine getirebilmek için yaptım. Sürekli değişen enstrümanlar ve teknolojideki yenilikleri-özellikle de Los Angeles’takileri yeni tarzları-denemek çok hoşuma gider.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları