Home page
Haber Menüsü


Bağdat’ta 550 milyon Euro’luk iş
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Bağdat ziyaretinde, 550 milyon Euro’luk iş bağlantısı gerçekleştirildi.
Ankara
AA
13 Ocak— İşadamlarının “Bağdat çıkarması” meyvesini verdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında 400’e yakın Türk işadamının katıldığı Bağdat ziyaretinde, 550 milyon euroluk iş bağlantısı gerçekleştirildi.

   
 
       
   
MSNBC News Baykal: Türkiye küçük düşürüldü
MSNBC News TÜSİAD'tan Hükümet'e 'Irak' uyarısı
MSNBC News Tüzmen, Saddam'dan mesaj getirdi
MSNBC News Irak'tan Türkiye'ye mesaj
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Anadolu Ajansı muhabirinin Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Irak’ta sözleşme imzalamak için kalan 60 işadamının imzalayacakları sözleşmelerle, bu rakamın 700 milyon euroya yaklaşması bekleniyor.
       
SEKTÖR SEKTÖR İŞ BAĞLANTILARI
       Türk işadamları Irak’ta su arıtma ve kanalizasyon dalında 28.7 milyon euroluk, trafo merkezleri konusunda ise 8.5 milyon euroluk iş bağlantısı yaptı.
       Otomobil, ticari araç, hafif ticari araç ve kamyonu içeren otomotiv sektöründe 332.8 milyon euroluk sözleşme yapıldı.
       Türk işadamları 36 milyon euroluk nohut, 44 milyon euroluk fasulye, 38 milyon euroluk mercimek, 32.7 milyon euroluk buğday, 29 milyon euroluk sıvı yağ, 12 milyon euroluk da deterjan satışı için Iraklılarla anlaşmaya vardı.
       Ayrıca 8.8 milyon euro tutarında sabun, 11 milyon euro tutarında kereste, 17.5 milyon euro tutarında inşaat demiri satışı gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varıldı.
       İşadamlarının Irak’a 6.5 milyon euroluk galvanizli boru, 8 milyon euroluk da değirmen ve parçaları satışı konusunda da anlaşma sağlandı.
       
GEZİNİN ANLAMI DA BÜYÜK OLMUŞTUR
       Bu arada, Devlet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Tüzmen’in 10-12 Ocak 2003 tarihleri arasında Irak’ın başkenti Bağdat’a yaptığı ziyaretin, esas olarak iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin geliştirilmesine ve bölge barışına katkıda bulunmak amacıyla düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada, Tüzmen’in Irak’ın başkenti Bağdat’a yaptığı gezinin zamanlamasının da anlamının da büyük olduğu kaydedildi.
       İşadamları ile birlikte gerçekleştirilen gezide, 550 milyon Euro’luk ticari anlaşmanın yapıldığı, yapılan bu ticari anlaşmanın boyutunun taahhüt edilen ile birlikte 695 milyon Euro düzeyine ulaştığı kaydedilen açıklamada, 60 kişilik Türk işadamı heyetinin de yeni ticari anlaşmaları için Bağdat’ta kaldığı kaydedildi.
       Birleşmiş Milletler Petrol Karşılığı Gıda Programı çerçevesinde 13. fazda açılan ihalelerde, diğer ülkelerle rekabet etmeye çalışan Türkiye’nin bu çabasının çarpıtılmaya çalışılmasının son derece üzücü olduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
       “Irak Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan’ın basın toplantısı, sadece Türk basın mensupları için özel olarak düzenlenmiştir. Bu basın toplantısının başında sadece Sayın Ramazan’ın Türk basın mensuplarının sorularına cevap vereceği bildirilmiştir. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in bu toplantıda konuşması ve sorulara cevap vermesi de daha önceden planlanmamıştır. Türk basın mensuplarının sorduğu sorulara verilen cevaplarda ise Türkiye’yi tehdit edici bir üslup kullanılmamıştır. Aksine toplantının geneline bakıldığında, Sayın Ramazan’ın iki ülke arasındaki işbirliği ve beraberliği teşvik edici açıklamalar yapmıştır. Taha Yasin Ramazan sorulara cevap verdiği cevapların ardından toplantı sona erdiği için bazı haberlerde aksettirildiği gibi sert protestosu olmamış toplantıya gelindiği gibi yine samimi bir şekilde Sayın Tüzmen ile birlikte toplantı salonundan ayrılınmıştır.”
       Gezinin zamanlamasının da anlamının da büyük olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği Türkiye’yi küçük düşürücü ve onurunu zedeleyici hiçbir davranışta bulunulmamış, aksine her zemin ve platformda Türkiye hakkında övücü sözler sarfedilmiştir. Sayın Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’le başbaşa yapılan ve 2 saat 20 dakika süren görüşme, Türkiye’ye verilen değeri ve önemi de göstermektedir” denildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları