Home page
Haber Menüsü


İMKB, Altın Borsası ve Milli Piyango özelleştiriliyor
Başbakan Yardımcısı Şener,”İMKB, İstanbul Altın Borsası ve Milli Piyango İdaresi, yasal düzenlemeler yapılarak özelleştirilecek” dedi. Şener,Halkbank’ın da, özelleştirme kapsamına alınacağını ifade etti.
Ankara
AA
13 Ocak— Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2003 yılı özelleştirme programını açıkladı. İddialı bir özelleştirme programı hazırladıklarını söyleyen Şener, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve Milli Piyango İdaresi’nin de yasal düzenlemeler yapılarak özelleştirileceğini söyledi. Şener, 2003 yılı özelleştirme hedefini 4 milyar dolar olarak açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Özelleştirmede ödül ve ceza sistemi
MSNBC News Özelleştirmede umut 2003'de
MSNBC News Şener: 2003 özelleştirme yılı olacak
MSNBC News Hükümete özelleştirme brifingi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şener, düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları programın kararlılıkla uygulanacağını bildirdi. Şener, bu yıl ihaleye çıkacak kuruluşları ise ay sonuna kadar olanlar, yılın ilk çeyreği, ikinci çeyreği ile yılın ikinci yarısında ihaleye çıkacaklar olarak ayırdı.
       Şener, 2003 yılı özelleştirme programı kapsamında, yılın ilk çeyreğinde Petkim, Gerkonsan, Taksan, TZDK’nın Adapazarı İşletmesi, Seka’nın Akdeniz, Aksu, Balıkesir, Çaycumu işletmeleri ile Eti Gümüş ve Eti Elektrometalurji işletmeleri için ihaleye çıkılacağını da bildirdi.
       2003’ün ikinci çeyreğinde ise, Sümer Holding’in Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Çanakkale Deri, Van Deri, Tercan, Akdeniz işletmeleri, Sarıkamış Fabrikası ile Adana Çırçır fabrikası özelleştirilecek. 2003’ün ikinci yarısında Türk Hava Yolları, Ataköy Otelcilik, Ataköy Marina, Seka Taşucu Limanı, Karadeniz Bakır İşletlemeleri, Eti Bakır, Seka İzmit işletmeleri için ihaleye çıkılacak.
       
OTOYOLLAR, KÖPRÜLER VE HALKBANK
       Şener, özelleştirme kapsamına yeni alınacak kuruluşlar arasında, “otoyollar ve Boğaz köprülerinin” de bulunduğunu, bunların, “işletme hakkı devri” yoluyla özelleştirileceğini kaydetti.
       Halk Bankası’nın da özelleştirme kapsamına alınıp, hazırlık işlemleri sonrasında programa alınacağını bildiren Şener, enerji üretim tesisleri ve enerji dağıtım tesislerinin de özelleştirme kapsamına alınarak, hazırlık işlemine tabi tutulacağını, ardından özelleştirme programına alınacağını kaydetti.
       Şener, enerji enerji dağıtım şirketlerinin özelleştirme programına alınacağını da açıkladı.
       
2003’TE 4 MİLYAR DOLAR
       Şener, son 17 yılda yapılan 8 milyar dolarlık özelleştirme uygulamasının “en az yarısını”, 2003 yılında gerçekleştireceklerini açıkladı.
       Bu rakam 4 milyar dolara karşılık gelirken, Şener “Şimdi tabii piyasa koşullarına bağlı, alınacak tekliflere bağlı, sözleşmelerin bağlanmasıyla ortaya çıkacak yapıya bağlıdır” dedi.
       
”64 BİN İŞÇİ İŞSİZ KALMAYACAK”
       Şener, Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda 64 bin işçinin çalışmakta olduğunu belirterek, “Özelleştirmeyi, işsiz kalmayı önleyecek bir mekanizma içinde gerçekleştireceğiz” dedi.
       Toplantı sonunda, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şener, bir soru üzerine, özelleştirmeyle ilgili geçmiş dönemde temel sorunun siyasi irade yoksunluğu olduğunu söyledi. Şu anda siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade eden Şener, “Bu irade, nereye kadar var?. Bu irade ekonomik değerini kaybetmiş, ekonomiye ilave bir katkı yaratmayan kuruluşların kapatılmasına kadar var” diye konuştu.
       “Bir yerin kapatılması gerekiyorsa kapatılacak” ifadesini kullanan Şener, buna örnek olarak Demir Çelik işletmeleri ile Türkiye Zirai Donatım Kurumu ve Tümosan’ı gösterdi. Verimliliğini yitiren bazı kuruluşların, birleştirme yoluyla da kapatılacağını kaydeden Bakan Şener, bu konuda kimsenin tereddüdü olmaması gerektiğini bildirdi.
       Şener, Bir başka soru üzerine, açıklanan özelleştirme programındaki 3’er aylık dilimlerin ihale tarihi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Şener, “özelleştirme, 3, 3 ve 6 aylık dilimler halinde açıklanmıştır. Siz, bunu ihale tarihleri olarak kabul edin. Çünkü, hemen düğmeye basıyoruz” dedi.
       Savunma sanayi alanında özelleştirmeye gidilip gidilmeyeceğine ilişkin bir soruya da Şener, şimdilik programda, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, ancak, Genelkurmayla yapılacak görüşmelerde, görüşünün alınabileceğini ifade etti.
        İşsiz kalacak işçilerle ilgili, sendikalarla görüşülüp görüşülmeyeceği sorusuna ise Şener, kendilerinin en büyük iradeyi temsil ettiklerini hatırlatarak, bütün yapılan bu işlerin halkın mutluluğu için yapılmakta olduğunu söyledi.
       
PETKİM’İN BLOK SATIŞI
       Şener, sorular üzerine, Petkim’in minimum yüzde 51’inin blok olarak satılabileceğini, bunun da Petkim’de özel sektörün yönetimine devredilebilecek bir oranı ifade ettiğini kaydetti.
       “Tüpraş, Petkim gibi kuruluşların neden blok satış ile özelleştirildiği ve halka arz yönteminin kullanılmadığının” sorulması üzerine de Şener, bazı kuruluşların halk arz yolu ile satılmasının her zaman mümkün olduğunu, demir çelik sektöründe ise özelleştirmeyi bir bütün olarak değerlendirme taraftarı olduklarını bildirdi.
       Bu nedenden dolayı Erdemir, Kardemir, İsdemir gibi kuruluşları bütün olarak değerlendirdiklerini belirten Şener, bu kuruluşları özelleştirme takviminin bir yerine koymadıklarını, yıl içerisinde gelişmeler göre değerlendirilecek kuruluşlar arasında zikrettiklerini kaydetti.
       2003 yılı özelleştirme programındaki ihale ilanı uygulamaları şöyle:

       
       
İLGİLİ KURULUŞLARCA İHALEYE ÇIKARILACAKLAR
       Şener, 2003 yılı içinde bir yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak özelleştirmeler devam ederken, diğer yandan da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlı ilgili kuruluşların da kendi içinde özelleştirme yapacaklarını bildirdi.
       Özelleştirmenin böylece çok yönlü olarak sürdürüleceğini ifade eden Şener, bunun yanında halen Özelleştirme İdaresi’nin bünyesinde bazı işlevsiz kuruluşlar bulunduğunu, bunların da ya tasfiye edileceğini ya tasfiyesiz infisah (hükümsüz kalma) kararı alınacağını ya da başka kuruluş ile birleştirme yoluna gidileceğini söyledi.
       Şener, ilgili kuruluşlar tarafından ihaleye çıkılacak kuruluşları şöyle açıkladı:
* Sümer Holding’in, blok hisse satışı yöntemi ile Şubat 2003 yılında ihaleye çıkılacak ve 1 yıl içinde özelleştirilecek kuruluşlar şöyle:
       - İstanbul İmar,
       - Tümaş,
       - Beslen Makarna,
       - Eryağ,
       - Nitro-Mak,
       - Bumaş,
       - Beytaş,
       - Türk Suudi Hol.,
       - Ortadoğu Tekno. İnş.,
       - Doyasan,
       - Metaş,
       - Sütaş Bursa Süt,
       - Mannesman Boru,
       - Güney San.,
       - Yeşilova Yün Halı
       - Kepez Elektrik
* Tekel: (Gayrimenkul satışı)
* Seka:
       - Akkuş İşletmesi (Varlık satışı-Şubat 2003),
       - Ardanuç İşletmesi (Varlık satışı-Şubat 2003),
       - Yibitaş Kraft Tor. (Blok hisse satışı-Şubat 2003)
* Tügsaş:
       -Türk Arap Gübre (Blok hisse satışı-Şubat 2003)
* Et ve Balık Ürünleri: EBÜAŞ İştirakleri (Blok hisse satışı-Ağustos 2003)
* TDİ: 5 adet gemi (Varlık satışı-Mart 2003)
* THY: Usaş (Blok hisse satışı -1 yıl içinde), Emek İnşaat (Blok Hisse Satışı-Haziran 2003).”
       2003 yılında birleştirilecek ve tasfiye edilecek kuruluşlar ise şöyle:
       
TURBAN
       TZDAŞ
       TÜMOSAN
       TDÇİ
       GELİŞMELERE GÖRE: Şener, bu kuruluşların yanında özelleştirme programında yer almayan bazı kuruluşların da, gelişmelere göre değerlendirileceğini ve bunların da ileriki zamanda belli bir takvim içinde ihaleye çıkarılacağını kaydetti.
       Şener, bu kuruluşları, ’‘Et ve Balık, Erdemir, Div-Han, Eti Krom, Bursagaz ve Esgaz” olarak açıkladı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları