Home page
Haber Menüsü


Tarım Bakanı: Buğday sıkıntısı yaşanmaz
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, olası bir Irak operasyonunda buğday sıkıntısı ve un kıtlığının yaşanacağı yönündeki iddiaları yalanladı.
Ankara
AA
12 Ocak— “Türkiyenin buğday üretimi ihtiyacının üzerindedir” diyen Güçlü, buğday ithalatı yoluyla da piyasadaki tedirginliğin ortadan kaldırılacağını söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, basın mensuplarına düzenlediği tanışma toplantısında bakanlığın 2003 yılı hedeflerini anlattı. Güçlü, olası bir savaş öncesinde buğday stokunun yetersiz olduğu ve ekmeklik un kıtlığı yaşanacağı yönündeki haberlere karşılık, “Türkiye’nin buğdayla ilgili bir sıkıntının olmadığı kesin. Türkiye’nin üretimi yıllık ihtiyacın üzerindedir” dedi.
       
KARARNAME BAŞBAKANLIK’TA
       Spekülatif hareketleri önlemek için öncelikle 120 bin ton buğday ithalatı yapıldığını anlatan Güçlü, tedirginliğin tamamen sona ermesi için de ilave 400 bin ton buğday için Toprak Mahsülleri Ofisi’ne ithalat izni veren kararnamenin Başbakanlığa gönderildiğini kaydetti.
       Yapısal düzenleme ve hukuki altyapı çalışmalarının 2003 yılı içinde en çok üzerinde duracakları konu olacağını belirten Tarım Bakanı, öncelikli olarak çıkarılacak yasalarla ilgili şunları söyledi:
       “Bu alan içerisinde Teşkilat Kanunu çerçevesinde Tarım Kanunu ve Tüm Üretici Birlikleri Kanunu, Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu ve Ekolojik Ürünler Kanunu’nun çıkarılması 2003 yılındaki yapısal düzenlemelerle ilgili hedeflerimizdir.”
       
HAZİNE İLE ORTAK ÇALIŞILIYOR
       Doğrudan Gelir Desteği uygulamasını belirli bazı yapısal değişikliklerle devam edeceğini belirten Güçlü, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve çiftçilerin kredi faizlerinin silinmesi için Hazine ile ortak çalışmaların devam ettiğini belirtti. Tarım Bakanı Güçlü, mazot fiyatındaki yüzde 20’lik bir indirim için 500 trilyonluk kaynak gerektiğini ifade etti. Sami Güçlü, 10’un üzerinde atama kararnamesinin de Cumhurbaşkanlığı’nda beklediğini söyledi.
       
“HAMMADDE İTHALATINDA ESNEK DAVRANACAĞIZ”
       Güçlü, ihracat imkanını artıracaksa, tarımsal hammadde ithalatında esnek davranacaklarını söyledi. Güçlü, basın mensupları ile tanışmak amacıyla düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, 3 Kasım’daki seçimlerin Türk siyasi hayatı üzerine derin etkileri olduğuna dikkati çekti, seçimlerden sonra oluşan güven ortamının ise bazı olumsuzluklara rağmen devam ettiğini belirtti.
       Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Güçlü, önceki hükümet döneminde tarım ürünlerinin sınır ticareti kapsamından çıkarıldığı hatırlatılarak, yeni hükümetin tutumunun sorulması üzerine, Türk tarımının ve çiftçisinin lehine olan uygulamalara devam edileceğini söyledi.
       Türkiye’ye kaçak ürün sokulmasını kanunen ve ahlaken kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Güçlü, ancak, ihracat imkanının artırılması bakımından hammadde ithalatında esnek davranacaklarını, bu ürünlerin yurtiçinde satılmaması konusunda önceki hükümetin tutumunu sürdüreceklerini açıkladı. Güçlü, komşularla ticareti geliştirmenin önemine işaret ederken, “Yasal sınırlar içinde sınır ticareti olabilir. Üreticinin zararına ticaretin geliştirilmesine müsaade edilemez” dedi.
       Bakanlıktaki üst düzey atamalarla ilgili bir soru üzerine de Bakan Güçlü, halen 10’un üzerinde atama kararının Başbakanlık veya Cumhurbaşkanlığı’nda bulunduğunu, şimdiye kadar geri çevrilen bir atama kararı olmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Sezer’i geçen haftaki ziyaretinde, soruşturmalar nedeniyle Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yönetiminde yapmak durumunda oldukları atamalar hakkında bilgi verdiğini anlattı. Tarım Kredi’de önceki hükümet döneminde sonuçlandırılan bir soruşturma nedeniyle 6 yönetim kurulu üyesinin görevinden alınarak yerlerine yedeklerinin çağrıldığını belirten Bakan Güçlü, Çay-Kur ve Köy Hizmetleri genel müdürlerinin de kendisi ile görüşmeden önce emeklilik kararlarını bildirdiğini kaydetti.
       Tarım Kredi başta olmak üzere, bakanlık bünyesinde siyasi yapılaşma olmayacağını vurgulayan Bakan Güçlü, şöyle konuştu:
       “Tarım Kredi’de, 5-6 yıldır siyasallaşma oranı çok yüksek. Bu nedenle asli fonksiyonların yapmakta geri düşmüş. Artık, bakanlık bünyesinde siyasi yapılaşma olmayacak. Kurumları, siyasal önceliklerin dışına çıkararak, asli fonksiyonlarına çevireceğiz. Beş-altı ay içinde, Tarım Kredi’nin kuruluş kanununu yeniden gözden geçirip, tarımdaki finansman sorununun çözümü için güçlü şekilde rol alabilecek hale getirme arzusundayız.”
2003 YILI HEDEFLERİ
       Toplantıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2003 yılı hedefleri ile ilgili bilgi veren Bakan Güçlü, sıraladığı hedefleri, “idealist, heyecan duyan insanlarla” gerçekleştireceğini vurguladı.
       “Bakanlık’ın, Türk toplumunun ve çiftçisinin lehine kararların alındığı bir merkez” olacağını belirten Bakan Güçlü, çiftçilerin aleyhine olacak konularda çok keskin direnç göstereceklerini, hukuka ve yargı kararlarına saygılı olacaklarını, halka tepeden bakan anlayışın terkedileceğini kaydetti.
       Bu yıl hayvancılık sektörüne özel önem verileceğini, bu sektöre yönelik desteklerin genişletilerek artırılacağını açıklayan Bakan Sami Güçlü, et, arıcılık yanında ihracata yönelik teşvikler öngörüldüğünü anlattı.
       Alternatif ürün projesinde sorumluluğu Hazine’den alacaklarını, bu konuda Hazine ile görüşmelerin sonuçlanmak üzere olduğunu bildiren Bakan Güçlü, bu kapsamda özellikle Sakarya’da şekerpancarı yerine mısır üretiminin özendirileceğini anlatırken, ayçiçeği, soya, pamuk, zeytinyağı, kanola yanında mısıra da destekleme primi vermek istediklerini açıkladı.
       Bu yıl ayrıca çiftçi kayıt sisteminin büyük oranda tamamlanmasını öngördüklerini belirten Bakan Sami Güçlü, doğrudan gelir desteğinin daha kısa sürede ödenebilmesi amacıyla, kayıt için başvuruları Mart-Nisan aylarında başlatmayı, başvuru için daha uzun süre vermeyi ve kontrolleri de kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini anlattı. Güçlü, çiftçilere yönelik desteklerde bu kayıtların esas alınmasına yönelik düzenleme yapılması halinde, çiftçi kayıt sisteminin daha kısa sürede sonuçlandırılacağına dikkati çekti.
       Sertifikalı tohumluk kullanımına da özel önem vereceklerini anlatan Güçlü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bakanlığına bağlanmasının tarım reformu ve arazi toplulaştırması çalışmalarını hızlandıracağını vurguladı. Bakan Güçlü, tarımda destekleme alımlarının da piyasadaki mekanizmayı ve dengeleri bozmadan, piyasa şartları içinde yapılacağını da söyledi.
       Bu yıl, tarım çerçeve, tarım sigortası, ekonojik üretim gibi temel yasaların çıkarılmasına öncelik verileceğini de belirten Güçlü, 2003 yılı bütçesinde tarımla ilgili desteklere yönelik kaynak ayrılması yönünde taleplerini ilettiklerini, bunun büyük oranda kabul edilmesini beklediklerini söyledi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları