Home page
Haber Menüsü


 
Dünya ekonomisi petrolle yatacak, petrolle kalkacak
 
2003’te dünya ekonomisinin önünde önemli bir risk var; O da Irak savaşı…
 
NTV-MSNBC
 
31 Aralık—  Dünya ekonomisiyle ilgili beğendiğim ama pek de iç açıcı olmayan bir benzetme var. Derler ki; dünya ekonomisi üç motorlu büyük bir uçak. Kuyruktaki güçlü motor ABD, kanatlar ise Avrupa ve Japonya…

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dev ABD ekonomisi durgunluk ve şirket skandallarıyla dolu bir yılı geride bırakıyor, son aylarda bazı canlanma belirtileri var. Avrupa ve Japonya ise durgunluktan çıkabilmiş değil. Yani, üç motordan ikisi durmuş durumda, kuyruktaki motor ise ağır aksak çalışıyor, uçak irtifa kaybetmiş halde, ağır ağır süzülüyor.
       Dünya ekonomisi son zamanlarda gerçekten çok ağır badireler atlattı. Önce yüksek teknoloji balonu patladı, yeni yatırımlar bıçak gibi kesildi. 11 Eylül saldırıları ve Afganistan savaşını, ABD’de Enron, Worldcom gibi şirket skandalları izledi. Tüketiciler harcamayı kesti, borsalar hızla kan kaybetti. Ekonomik veriler sürekli olumsuz çıktı. ABD’deki 2001’deki durgunluktan sonra 2002’de ikincisinin de yaşanacağı tahminleri ağırlık kazandı. Buna “ikinci dip” adı verildi. Merkez bankaları ise, durgunlukla mücadele için sürekli faiz indirdi. ABD Merkez Bankası FED geçen yıl başından bu yana 12 kez faiz düşürdü. Faiz oranı şu anda yüzde 1.25 seviyesinde….
       Ancak, son haftalarda dünya ekonomisinin lokomotifi niteliğindeki ABD’de bir iyiye gidiş var.
       
KASIM’A KADAR ÜMİTSİZLİK HAKİMDİ
       İki ay kadar önce canlanma beklentileri iyice sönmüş durumdaydı. İşsizlik, tüketici harcamaları, tüketicinin ekonomiye olan güveni gibi göstergeler hep olumsuz çıkıyordu. Artık, ekonominin ikinci bir dip yapması kaçınılmaz görünüyordu.
       Ancak, Merkez Bankası’nın Kasım başında faiz oranlarını yarım puan düşürmesinden sonra, enflasyondan, üretkenliğe kadar çoğu gösterge beklenenden iyi çıktı. Tüketicilerin de yılbaşı nedeniyle yeniden alışveriş yapmaya başlaması iyimserliği güçlendirdi.
       FED Başkanı Alan Greenspan da son konuşmasında, Amerikan ekonomisinin büyüme sinyalleri gösterdiğini ancak olası Irak savaşının yatırım ve büyüme iştahını baltalayabileceğini ifade etti.
       Hatta Wall Street’in en karamsarı olarak bilinen Morgan Stanley’in şef ekonomisti Stephen Roach, “ikinci dip” endişesinin geçtiğini söyledi.
       
AVRUPA VE JAPONYA’NIN DURUMU VAHİM
       Avrupa’ya bakacak olursak, durumu ABD’den parlak değil. Euro bölgesinin iki büyük ekonomisi Almanya ve Fransa’da beklenen büyüme bir türlü gerçekleşmedi. İşsizlik artıyor ve kimse tüketmiyor. Bu yıl Avrupa’da büyümenin yüzde 1 civarında olması bekleniyor.
       Gelelim yıllardır resesyondan çıkamayan Japon ekonomisine. Bu yıl sadece yüzde 0.5, gelecek yıl ise yüzde 0.4 büyümesi bekleniyor, kimse harcama yapmıyor ve fiyatlar 24 aydır ard arda düşüyor. İflaslar rekor kırıyor, geri dönmeyen krediler nedeniyle bankacılık sektörü belini doğrultamıyor. Ve sürekli değişen hükümetlerin radikal kurtarma planları bu Asya devini kurtaramıyor.
       
BORSALAR 2002’DE ÇUVALLADI
       Ekonomilerin barometresi borsalar en iyi gösterge… Wall Street’te Dow Jones Endeksi 14 Ocak 2000’deki zirvesinden bu yana yüzde 28, 2002 yılında ise yüzde 18 gerilemiş durumda.
       Avrupa borsalarında durum daha vahim. Frankfurt Borsası’nın DAX endeksi yılbaşından bu yana yüzde 45, Mart 2000’deki zirvesinden bu yana ise yüzde 63 gibi yüksek bir oranda kan kaybetti. Yılbaşından beri Paris yüzde 35, Londra ise yüzde 27 geriledi.
       Uluslararası kurumlar ve ekonomistler bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 1.75 ya da 2.5 arasında, gelecek yıl ise yüzde 2.5 ila 3.5 arasında büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu oranlar 2000’deki yüzde 4.7’nin epey gerisinde ve yüzde 2.5’in altındaki oranlar dünya ekonomisi için durgunluk olarak kabul ediliyor.
       
PETROL FİYATLARI BELİRLEYİCİ OLACAK
       Ancak, 2003’te dünya ekonomisinin önünde önemli bir risk var; O da Irak savaşı… Savaşın kısa sürmesi ve yayılmaması, petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olmaması ve stoklarda sorun olmaması durumunda, gelişmiş ekonomilerde sorun beklenmiyor.
       Bu iyimser beklenti. Savaş uzar ve Ortadoğu’ya yayılırsa, petrol fiyatları kimi tahminlerde olduğu gibi 40 doların üzerinde kalıcı olursa —ki bazı tahminler 80 dolar diyor—, o zaman tüm tahminleri gözden geçirmek gerekecek.
       Bakalım olaylar nasıl gelişecek ve Irak savaşı neler gösterecek?
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları