Home page
Haber Menüsü


 
Gündem Irak’a kalıyor
 
Irak meselesi bizim borsamızda sebebsiz düşüşlerin sebebi haline gelmiştir ve maalesef “şuyuu vukuundan beter” bir hal almıştır. Görünen o ki bu haftadan itibaren gündem tekrar Irak’a dönecek. Bu hafta yine 12.500 seviyesinin korunacağı düşüncesindeyim.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
16 Aralık—  Bir haftalık bayram tatili arasından sonra yeniden beraberiz. Bayram öncesi son yazımızda piyasanın yorgunluk belirtileri göstermesine karşın kısa vadeli trendi açısından henüz bir tehlike sinyali vermediğinden bahsederek 13.100 noktasının stop-loss oldugunu belirtmiştik.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak AB ile ilgili 2005 tarihi beklentisi piyasada önce kısa vadeli desteğin kırılarak kısa vadeli bir trend değişiminin yaşanmasını gündeme getirmiş oldu. Sonraki günler ise yine AB kaynaklı habelerle geçtiyse de teknik anlamda önemine inandığım 13.100 seviyelerinin üstünde kalıcı bir dengelenme yaşayamadık.
       
ZAYIFLAYAN AMA YIKILMAYAN PİYASA..
       Hemen şunu belirtmekte yarar görüyorum. Teknik açıdan 13.100 ün altına kaymamıza ragmen borsamızın “şimdilik” kaydıyla bile olsa 12.500 desteğini tanıması ve 12.500-13.100 aralıgında dengelenen bir görünüm arzetmesi kişisel olarak benim gözümde iyi performans gösteren bir piyasa imajı olulşturdu.
       Özellikle AB ile ilgili karar ile Aralık ayının önemli ihale-itfalarının aynı günlere gelmiş olmasına karşın endeksteki gevşemenin sınırlı kalmasını olumlu karşılamak durumundayım.
       Sanırım gevşemelerin ve kısa vadeli trend kırılmalarının böyle geçiştirilmesi borsanın orta vadeli trendindeki güce baglamak dogru olur. Yoksa daha önce aynı tarz teknik hareketlere verilen tepkilerin çok daha sert olduğunu biliyoruz.
       
AB KARARI VE ANKARA’DA YENİ DÖNEM
       AB ile ilgili kararın bir çok medya organında tartışılmaya devam edeceği anlaşılıyor. Bu konuya fazla girmeden kişisel olarak bu kararı olumlu bulduğumu belirtmeliyim. Neticede Kopenhag kriterleri bağlamında bu kriterlerle ilgili yasaların Meclis’ten çıkmasından daha ziyade uygulamadaki değişiklliklerin görülmesi gerektiği açık.
       Aslına bakarsanız hemen bir kaç ay öncesini hatırlarsak belki biraz morallenebiliriz. Başbakanımızın Hindistan’a gidip gidemeyeceğini tartışan bir ülkeden AB’nin gündemine damgasını vuran bir ülke olma konusunda iktidar ve muhalefiyle (hatalarıyla ve sevaplarıyla) gerçekten güzel bir dönem yaşandığı gayet açık.
       En azından bundan sonraki dönemde koalisyon krizlerinin, liderler zirvelerinin olmadığı bunun yerine sağduyu ile çalışan bir iktidar muhalefet daha olası görünüyor. Olaylara toz pembe bakıyor değilim ama her hafta her bakanlar kurulu ya da her liderler zirvesinin beklenti haline geldiği piyasadaki bu rahatlamayı anlatabildiğimi tahmin ediyorum.
       
ZAYIF PİYASA VE IRAK SENDROMU
       Malumunuz Irak meselesi ortaya çıkalı hemen hemen bir seneyi bulmakta. Piyasanın güçlü oldugu ve para girişinin devam ettiği günlerde bu mesele hemen hiç gündemde olmazken tam tersi zayıf piyasalarda düşüşün adı hemen Irak oluveriyor.
       Ne zaman bir veya bir kac banka hissesi marifetiyle bir kaç yüz trilyonluk hacimle gevşemeler yaşansa bahanemiz hemen hazır: Irak krizi...
       Ben şahsen şunu düşünüyorum. Irak krizi var da sadece borsa için mi var? Bir yabancı olsanız ve bu durumdan tedirgin olsanız önce borsada mı satış yaparsınız yoksa bono da mı? Bu sorunun cevabını sizlere bırakıyorum.
       Özetle artık Irak meselesi bizim borsamızda sebebsiz düşüşlerin sebebi haline gelmiştir ve maalesef “şuyuu vukuundan beter” bir hal almıştır. Görünen o ki bu haftadan itibaren gündem tekrar Irak’a dönecek. Zaten zayıf olan piyasada yeni para girişi sağlanamadığı sürece aşağı oynamak isteyenler olursa bunun için güzel bir malzeme olacak.
       Bu satırlardan bu sorunu küçümsediğim anlamı çıkmamalı.Üstünde durmak istediğim trend ne yöne olursa borsa da o yönde malzeme bulunabileceğine dikkat çekmek o kadar.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM...
       Teknik açıdan yazımın başlarında da belirttiğim gibi 13.100’ün aşağı yönde kırılmasının ardından piyasa kısa vadede “arz yüksek talep düşük” bir piyasaya girmiştir. Bu piyasa 13.100 seviyesinin üstünde bir kaç gün tutunmadan ve hatta 13.350 seviyeleri yukarı dogru kırılmadıkça devam etmeye aday.
       Geçtiğimiz hafta piyasayı tutan 12.500 desteğinin ise “nisbeten” sağlamlaştığını söyleyebiliriz.
       Bu ortamda kanımca kısa vadede takip edilmesi gereken diğer bir nokta günlük kapanışlarımızın 12.800-12.850 seviyesinin üstünde kalıp kalmayacağı... Bu noktanın altında kalacak günlük kapanışlar endekste 12.500 seviyesinin aşağı zorlanması sonucunu getirebilir.
       Özetle bu hafta yine 12.500 seviyesinin korunacağı ancak 13.100-13.350 bandı yukarı kırılmadan da piyasada sert bir yükselişin gelmeyeceğini söylememiz mümkün .
       
NE YAPMALI?
       Kısa vadeli işlem yapanlar için 13.100-13.300 seviyesinin aşılması görülmeden alım yapılması doğru olmayabilir. Bu seviyeler aynı zamanda olası yukarı hareketlerde pozisyon azaltıp piyasayı izleme noktaları olabilir.
       Gayet doğaldır ki 13.350 nin üstündeki hacimli kapanışlarda tekrar pozisyonda olmakta yarar vardır.
       Aşağı yönde ise 12.800 ün altındaki günlük kapanışlar tehlike sinyali 12.500 ün altındaki kapanışlar ise yeni kısa vadeli stoploss umuzdur. Orta vadeli trend bakımından ise 12.000-12.200 ün altında haftalık bir kapanış olmadıkça sıkıntı var diyemeyiz.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları