Home page

Haber Menüsü


 
İstanbul Grand Prix’si
 
“Yıllardır özlemini çektiğimiz bir rüya artık gerçek olacak. Yarış dünyasının gözbebeği F1, her şey yolunda giderse 2005 yılından itibaren İstanbul’ da !... ”
 
 
24 Kasım—  Motor sporları konusunda alt yapı eksikliğimiz devam ederken birden bire kendimizi farklı bir dünyada bulduk. Adeta ilaç gibi gelen peşpeşe iki müthiş haberle spor dünyamız silkelendi. İlki dünya ralli şampiyonasının Antalya’ daki Anatolia rallisini 2003 için yarış takvimine almasıydı. Öteki ise 15 günde bir bizi ekran karşısına kilitleyen F1’ in İstanbul’ da yapılması için start verilmesiydi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Motorsporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu kişisel başarısıyla ve ekibinin desteğiyle Türkiye’de özlenen büyük bir organizasyonu getirme şansını yakaladı. Evet her şey yolunda giderse 2005 senesinde İstanbul Kurtköy’de hız dünyasının lokomotifi F1’e ilk kez ” merhaba ” diyeceğiz ve belki de 2004 yılı sonunda eğer emekli olmazsa gelmiş geçmiş en büyük pilotlardan Schumi’yi bu kez kendi pistimizde göreceğiz. Bu bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor değil mi ? Peki ama bu konu bize ne kazandıracak, diye soru soranlar ve hala F1’ in önemini kavrayamayarak sigara yasağına takılanlar olabilir ? Aşağıda konuyu biraz daha açalım.
       Şimdiye kadar kendi olanaklarımızla ve genellikle ulusal çapta yer alan ancak imkan tanındığında uluslarası platformda da neler yapabileceğini gösteren Türk motorsporları camiası bu pistle birlikte kendine yeni bir mabet bulacaktır. Kurtköy pisti sayesinde Türkiye, hem yurt dışında ve özellikle motor sporları camiasında prestij kazanacak hem de düzenlenecek çeşitli etkinliklerle adını aktif olarak tüm dünyaya duyuracaktır.
       Unutmayalım ki bu pist sadece F1 için değil tüm pist ve diğer motor sporları aktivitelerinde de kullanılabilecektir. Söz gelimi Dünya Motorsiklet Şampiyonası başta olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslararası otomobil ve motor müsabakaları buna örnektir. Ayrıca çeşitli zamanlarda test çalışmasında bulunmak isteyen ve sezona hazırlık yapan F1 veya diğer motor spor ekipleri, pisti yaz kış kullanacaklardır. İklim özellikleri de kullanımda belirgin bir tercih sebebi olabilir. Dolayısıyla yapılacak pistin şu anki haliyle atıl duran Olimpiyat Stadı’na göre çok daha etkin kullanılması ve ekonomiye gelir getirmesi mümkün olacaktır.
       Yeni pilotlarımızın yetişmesi ve mevcutların kendini geliştirmesi, otomotiv sektörümüzle buna bağlı yan sanayimizin ilerlemesi ve yeni yatırımların gelmesi, motor sporlarıyla uğraşan kulüplerin gelişimi, yeni otomotiv tedarikçilerinin ortaya çıkması ve mevcutların büyümesi, motor sporları medyasının alt yapısının güçlenerek dışa açılması ve tüm bahsedilen bu alanların uluslararası alanda rekabet şansı bulması, bilinçli bir motor sporları izleyicisinin oluşması da bu şekilde mümkün olacak olumlu sonuçlardandır.
       Girişimciler için yeni ve farklı iş potansiyelleri ortaya çıkacak, iş ve istihdam oluşacaktır. Unutmayalım ki uluslararası bir pist nehir gibi etrafındaki yüzlerce yeni konunun filizlenmesine meydan verecektir. Pisti sadece yapmak değil akıllı reklam ve tanıtım faaliyetleriyle mümkün olan en yüksek verimde kullanmak hem yatırımını çıkartmasını hem de atıl durmasını önleyecektir. Beklenen ekonomik verimi arttırmak için pist inşası ve yarış organizasyonunun yanı sıra oluşabilecek değişik iş potansiyellerine yönelik rehber hizmeti vermek ve müteşebbisleri bilgilendirmek yapılan yatırımın boşa gitmeyeceğini kamuouyuna izah edecektir.
       Yerli turizm imkanlarımız doğası ve tarihiyle turistik pazar değerlerinin yanında bir başka boyutuyla daha güçlenecektir. Çeşitli pist aktiviteleri sayesinde mevcut turistik imkanlara karşılık promosyon sektöründe de hareketlenme olacaktır. Dolayısıyla motor sporları, turizm potansiyelimizi çeşitlendirecek ve turizm kaynaklı gelirlerde artış sağlayacaktır. Aslında katma değerlerini gözönüne alırsak milyonlarca dolarlık bir gelirden söz etmek hiç de hayalcilik olmaz. Bu noktaya gelmek için örneğin F1’de yer alan Malezya ve Japonya’ya karşılık ulaşılabilirlik durumumuzu ve stratejik konum avantajımızı da eklemek gerek. Yani Avrupa’ dan gelebilecek izleyiciler için mesafe fazla problem yaratmayacaktır.
       Ancak tüm bunlar tabi ki iyimser olarak gördüğümüz ve arzuladığımız sahneler. Diğer taraftan F1’ in diğer motor sporlarından farklı olarak kendi içinde de değişik bir organizasyonel yapısı ve anlayışı var. F1’ de dinamizmden dolayı her şey çok çabuk değişebilir. F1’ e aday olmak isteyen ve mevcut takvimden ayrılmak istemeyen ülkeleri hesaba katarsak yarış organizasyonu almak ve takvimde yerimizi korumak çok da kolay bir hadise değil. Mesela Belçika SPA ve İngiltere Silverstone pistlerinde senelerdir F1 düzenlenmesine rağmen zaman zaman çeşitli nedenlerle takvimden çıkarılması da gündeme gelmektedir. Tabi ki bizim en büyük şansımız F1’ in yarış dünyasında heyecanını koruması arzusundan dolayı daha yeni anlayışla tasarlanmış pistlere ihtiyaç olunmasıdır. Bu noktada İstanbul’ daki modern bir pist F1 için son derece cazibeli olacaktır.
       Şu ana kadar bizim tarafımızda TOMSFED ile somut adımlar atılmaya devam ediliyor. Bernie’ nin aday şehirleri gezdikten sonra İstanbul’ da karar kılması gelinen en son noktaydı. Bundan sonraki önemli adımlar pistin belirlenen arazide zamanında yapılması ve gecikmeden F1 takvimine alınması olacaktır. Sanırız bu konuyla ilgili detaylı proje ki özellikle finasman konusu önümüzdeki günlerde yetkililer tarafından netleştirilecektir.
       Bir de her iki taraf açısından ticari beklentilerin iyice belirginleşmesi gerekiyor. Önümüzde bir Rusya örneği var. Moskova’ da daha evvel yarış düzenleneceği açıklandı ama daha sonra Ruslar ile F1’ in patronu Bernie Ecclestone gelirler konusunda anlaşmazlığa düştüler ve bu durumda pist elde kaldı. Dolayısıyla aynı duruma düşmemek için şu sorular iyi cevaplanmalıdır: F1’ in patronu Bernie Ecclestone’ un beklentileri karşılanacak mı ? Bizim vermemiz ve/veya almamız gereken tavizler nelerdir ? Umarız bu konuda da hesaplamalar doğru yapılmıştır ve son anda beklemediğimiz sürpriz bir durumla karşılaşmayız. Kendi evimizde istenmeyen bir emrivaki ile kalmak hiçbirimizin arzulamadığı bir sonuç olacak.
       Oluşan iyimser hava kamuoyunda olumlu bir hava estirdi ve F1’ e özlem duyan herkese moral verdi. Özellikle geçmişte sigara yasağından dolayı ciddi adımlar atılamaması bize zaman kaybettirmişti. Bugünkü durumda konu hala netleşmemiştir ve kanunlar nezdinde şimdiden netleştirilerek olası bir hukuki problem önceden önlenmelidir. Bira firmalarının sahibi olduğu basketbol takımlarıyla müsabakalara çıktığı ülkemizde sigara firmalarının reklam olarak kullanılması mazeretiyle F1’ in yasaklanması çelişki oluşturmaktadır. F1 bir spordur ve sporun özünde insanlara fiziki ve ruhsal olarak olumlu şeyler kazandırmak amacı yatmaktadır. Sırf tek bir nedene bağlı kalarak ülkemizin ekonomik potansiyeline büyük katkı sağlayacak girişimlerin önünü kesmeyelim ve sorunları uzlaşarak kısa sürede çözme yolunu seçelim.
       Son olarak İstanbul’ un tercih edilmesi belki diğer aday şehirlerin tepkisini çekti ama kriterler gözden geçirilince hemen hemen tüm şartları sağlayabilen tek şehir de İstanbul olarak göze çarpıyor. Tabi ki sonuç farklı olabilirdi ve belki olması da diğer aday şehirler açısından büyük yararlar sağlayabilirdi. Ama bu bir tek taraflı tercih değildir ve F1 takımlarının da menfaatleri söz konusudur. Gelinen noktada bunu daha fazla eleştirmenin kimseye katkı sağlayamayacağını düşünerek İstanbul Kurtköy projesinin herkes tarafından desteklenmesi gerekir.
       Gerçekten de kısa bir süre içerisinde motor sporlarımız adına önemli adımlar atmayı başaran Mümtaz Bey ve ekibini alkışlıyoruz. Mümtaz Tahincioğlu, işadamı hüviyetinin imkan tanındığında ve fırsat bulduğunda ülkemizde neler başaracağına en güzel örneklerden olmuştur. Ralli ve F1 konusundaki girişimlerinin sekteye uğramadan sonuç vermesi ise en büyük dileğimiz. Konu artık Türkiye’ ye malolmuş bir ulusal başarı davasıdır. Bundan sonra hepimizin desteği ve yardımıyla 2003 yılında dünya ralli şampiyonası ve 2005 yılında F1’ e ” merhaba ” demek dileğiyle.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları