Home page
Haber Menüsü


 
Ampul bir yandı, pir yandı
 
Bu hafta sanırım geçtiğimiz haftanın sindirilmesi biçiminde geçecek. Haftanın geneli için 12 bin 500 ile 14 bin 500 noktalarının alt ve üst limitler olmasını bekliyorum.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
10 Kasım—  Tek parti iktidarı sonucunu getiren 3 Kasım seçimlerinin ardndan ilk hafta tam bir alım çılgınlığı il geçti. Genelde banka kagıtları ile başlayan yükselişin daha sonra genele yayıldıgı ve hemen hemen bütün hisselerin belli oranlarda yükselişten nasibini aldıklarını söylememiz mümkün.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Seçim sonrası riskler
MSNBC News Murat Turgut: Top seçmende
MSNBC News Murat Turgut: Olası diye diye...
MSNBC News Murat Turgut: Işık göründü mü?
MSNBC News Murat Turgut: Null&void
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Her ne kadar seçim öncesindeki son yazılarımda seçimden sonra 1 cent e dogru bir hareket ve yeni bir trend başlangıcı öngörüsünde bulunduysam da bir hafta içinde gelecek bu derecede sert bir hareketi beklediğimi söyleyemem. Yükselişin neden beklenenden hızlı geldiğini ve bundan sonrasını aşağıda piyasa dinamikleri açısından açıklamaya çalışacagım.
       
SEÇİM SONUÇLARI
       Malumunuz seçimden AKP tek başına ezici bir çogunlukla iktidar çıktı. Piyasaların da bunu olumlu algıladığını gözlemleyerek önümüzdeki birkaç yılı nisbeten daha rahat geçirmeye adayız diyebiliriz.
       Böylece seçim ve siyasi istikrar tartışmaları belkide trajik bir şekilde bu tartışmayı yapanların kısmen yada tamamen tasfiyesiyle de olsa gündemden kalkmış oluyor. Bir süre meşruluk yada temsil gibi “klasik” tartışmalar yapılsa da bunlar sonucu değiştirmeyecek “uzatma dakikası” unsurları olacak.
       
YÜKSELİŞ SERT GELDİ
       Yükselişin neden beklenenden -ya da en azından benim bu hafta için beklediğimden- daha sert gelmesi konusunu açıklamak için bir süredir üzerinde durdugumuz endeks hesaplanma yöntemini iyi analiz etmemiz gerekiyor.
       Haliyle bu bakış açısında alternatif piyasalardaki olumlu hava “veri” kabul edildiğinden sadece piyasanın iç dinamiklerine bakıyoruz.
       Hatırlarsanız Yapı Kredi Bankası hissesinden uzun uzun bahsetmiş ve 2002 ye damgasını vuran hisse oldu demiştik.
       İşte geçtiğimiz haftada bu hisse ana lokomotif olarak Yeni iktidar döneminde mulkiyeti ile ilgili yeni çözümler olabileceği beklentisi ile hareketlendi ve borsamıza da ilk hareketi verdi. Alım dalgası bu hisseden başlayarak önce mali sektöre ve daha sonrada 30 hisselerine yayılarak devam etti. Alımların dogrudan endekste baskın olan banka hisselerine yönelmesi de endeks bazında yükselişin kısa vadede sert gelmesini sagladı.
       Haftanın son günü üst kurullardan BDDK ile ilgili açıklamalar ise tam anlamıyla kar satışı için bahane edildi diyebilirim. Ne gariptir ki, bu açıklamanın dorgudan etkilemesi beklenen “hisse” bütün piyasa düşerken yükselmeye devam etti. Cuma günü gerçekten geniş kitlelerin “aman piyasa gidiyor” mantıgı ile nisbeten pahalı fiyatlardan pozisyon açarak kısa vadeli zarara girdiği bir gün olmuş olmalı.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Genelde ise hatırlanırsa orta vadeli bir ana trend başlangıcı için son donemleri yaşadığımızı ve bundan sonraki dönemler için alıp satma yerine “alıp unutma” taktiğinini daha makul oldugunu son yazılarımda size aktarmaya çalışmıştım.
        Sizlerde gördünüz ki piyasa trende girdiği zaman ne “olası” lafını hatırlıyor ne de başka bir krizi. Ancak yatırımcı her zamanki gibi borsa yükselince alma havasında. Halbuki borsa bir ticarethane gibi olmalı . Yada diğer bir değişle “Mal ucuzken alınır” kuralı unutulmamalı.
       Nihayet orta vadeli bir ana trend başlangıcını yapmış bulunuyoruz. . Daha öncede yazmaya çalıştıgım gibi bu hareket oldukca uzun ve belkide düzeltmelerle birkac seneye yayılabilecek bir yukarı trend hareketinin henuz başları.
       Bu gerçekten İMKB için kısa vadede küçük gibi görünse de orta vadede büyük bir adım anlamına geliyor. Yeni dönemi kısmetse beraberce yaşayarak yükselişin sınırlarını görmeye çalışacağız.
       Bu haftaya gelince, sanırım geçtiğimiz haftanın sindirilmesi biçiminde seyir söz konusu olacak. Haftanın geneli için 12 bin 500 ile 14 bin 500 noktalarının alt ve üst limitler olmasını bekliyorum. Bu ortam içinde banka hisselerinde yaşanabilecek spekulatif hareketler bu bandı biraz daha yukarı taşıyabilir mi buna fazla ihtimal vermiyorum.
       Neticede her zaman belirtiğim gibi endeks alınıp satılmıyor, o yüzden yatırımcıların elindeki hisselere dikkatlerini yoğunlaştırmaları doğru olacak kanaatindeyim.
       
NE YAPMALI?
       Şimdiye kadar orta vade bakanların alıp unutma tavsiyesinde bulunmuştum Şimdi de daha seçici bir bakışla ve gevşemelerde kademeli olarak alım yapmalarını önermek doğru olacak. Neticede bu tarz trendlerde gerçek kazanç, trendin başında alıp gerektiği yere kadar beklemekle elde edilebilir.
       Kısa vadeli işlem yapanlar ise, haftalık olarak 12 bin 500’lü seviyelerden alım deneyebilirler.
       Teknik olarak 12 bin 500 seviyesinin aştı stoploss ise de ben faiz cephesinde ters bir durum olmadıkça stop-loss yapılmasını önermeyeceğim. Özetle 12500-13500 arası alım 13500-14500 arası satım “kaba ama genel” bir kısa vadeli öneri olabilir.
       
       

NTVMSNBC.COM Yazarı Murat Turgut, Esyatırım Menkul Değerler’de Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları