Home page
Haber Menüsü


S&P ve Fitch: Ekonomi politikaları sürecek
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin B olan kredi notunun görümünün durağan olarak korunduğunu açıkladı.
New York/Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    4 Kasım—  Uluslararası derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Fitch, seçim sonrası ekonomi politikalarında önemli değişiklik beklenmediğini öngördü. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’de yeni seçilen yönetimin, önceki hükümetin piyasa beklentileri paralelindeki politikalarını sürdürmesi beklendiği kaydedilirken; Fitch açıklamasında Türkiye’nin B olan kredi notu görünümünün durağan olarak kalmaya devam ettiğini bildirdi. Fitch açıklamasında, yeni hükümetin zorlu bir ekonomik ve siyasi gündem devralacağı ifade edilirken, Türkiye’nin “güvenli mali sularda” seyretmesi konusunda manevra alanının dar olduğu bildirildi.  

   
 
       
   
MSNBC News Moody's: AKP güven tesis etmeli
MSNBC News Moody's not değişikliği düşünmüyor
MSNBC News Fitch: İstikrarlı hükümet kritik önemde
MSNBC News Fitch: Sorun siyasi belirsizlik
MSNBC News S&P, görünümü "olumsuz" yaptı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  S&P açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunun büyük ölçüde yeni hükümetin siyasi duruşuna ve politikalarını uygulamadaki sağlamlığına bağlı olacağını söyledi.
       
NOT, BİREYSEL POLİTİKADAN ETKİLENİYOR
       Standart & Poor’s’un yayınladıgı değerlendirme kapsamında, Ülke Notları Müdürlerinden Marie Cavanaugh, “Türkiye’nin görünümünün olumsuz olması, zorlu borç dinamiklerinin, özellikle yeni bir hükümet kurma süreci kesintiye uğrarsa kötüleşebileceği ve bunun IMF destekli ekonomik programı tehdit edebileceği riskini yansıtıyor” dedi.
       Cavanaugh, “Türkiye’nin notları, kişilere politikalar ve kısa vadeli pozisyonların, sürdürülebilir ve daha eşitlikçi bir büyümeyi sık sık sınırladığı parçalanmış siyasi ortamdan olumsuz etkileniyor” dedi. Cavanaugh diğer olumsuz unsurları da, düşük vade profili olan yüksek kamu borç yükü ve kırılgan bankacılık sektörü olarak sıraladı.
       S&P’nin metninde, IMF ile yapılan stand-by anlaşması çerçevesinde geçtiğimiz yıl uygulamaya konan ve 2004 sonuna kadar planları yapılan başarılı makroekonomik ve yapısal reformların ise, Türkiye’nin notlarına destek verdiği kaydedildi. Sanayi üretiminin hızlanmaya başlamasını, yıllık tüketici enflasyonunun 2002 hedefinin altına inmesini ve Türk Lirası’nın görece istikrar kazanmasını diğer olumlu unsurlar olarak sıralayan S&P, dış şokların olmaması halinde bunların kritik bütçe ayarlamalırın geçtiğimiz yıllara göre kolaylaştıracağına işaret etti.
       
MANEVRA ALANI DAR
       Derecelendirme kuruluşu Fitch ise, dünkü genel seçimlerin ardından Türkiye’nin B olan kredi notu görünümünün durağan olarak kalmaya devam ettiğini bildirdi.
       Fitch açıklamasında, yeni hükümetin zorlu bir ekonomik ve siyasi gündem devralacağı ifade edilirken, Türkiye’nin “güvenli mali sularda” seyretmesi konusunda manevra alanının dar olduğu bildirildi.
        Erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) TBMM’de gerekli çoğunluğu sağladığına dikkat çekilen açıklamada, AKP hükümetinin, kamu sektörünün borçlarını ödeme konusunda gerekli güvenin tesis edilmesi ile sürdürülebilir ekonomik büyüme konusunda gerekli kararların alınmasında güçlü bir temel olacağı kaydedildi.
       
BÜYÜK ÇABA GÖSTERİLMELİ
       AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılması sürecinin hızlandırılmasına yönelik taahhüdünün AB tarafından memnunlukla karşılandığı hatırlatılan açıklamada, bununla beraber, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi görünümünün, hala büyük çaba gerektirdiği vurgulandı.
        Açıklamada, Fitch’in kurulacak yeni hükümetten, mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde 1.6 milyar dolar kredi diliminin serbest bırakılması için, dördüncü gözden geçirmenin tamamlanması konusunda gerekli adımları atarak, IMF programına bağlı kalıp kalmadığına bakacağı belirtildi.
        Açıklamada, kredinin serbest bırakılması için, yeni hükümetin kamuda istihdamı azaltmayı sürdürmesi, Tekel’in özelleştirilmesi konusunda yeni bir plan benimsenmesi, vergi reformu ve 2003’te kredibilitesi yüksek bütçeyle mali disiplinin sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları