Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:05 ET 19 Tem., 2000
Mehmet Güleryüz  
Ressam Mehmet Güleryüz ikinci kez kazandı
Sanatçılar ünvansız kaldı
Ressam Mehmet Güleryüz Danıştay’ın Devlet Sanatçılığına seçilme yönetmenliğini durdurma kararını hukukun üstünlüğü olarak yorumladı.
Evin Doğu
NTV-MSNBC
 
    19 Temmuz—  1998 yılında zamanın Cumhurbaşkanı Demirel tarafından 85 sanatçıya verilen “Devlet Sanatçılığı” ünvanı üzerine dava açan ressam Mehmet Güleryüz, ikinci davasını da kazandı. Buna göre sanatçıların ünvanı geçersiz olacak...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Danıştay 10. Dairesi devlet sanatçısı olacak ve bu haktan yararlanacaklarda aranan nitelikler ile seçilmelerini düzenleyen yönetmenliğin yürütmesini 18 Temmuz 2000 tarihinde durdurduğunu açıklaması üzerine, Danıştay’a bu konuda ikinci kez dava açan ve kazanan ressam Mehmet Güleryüz “hukuk galip geldi” dedi. Danıştay’ın oy birliği ile yürütmeyi durdurma kararı üzerine Mehmet Güleryüz NTV-MSNBC’ye şöyle dedi: “Bu karar benim şahsımın lehine olan bir şey değil. Hukuki usülsüzlük yapılmıştı, ben de avukatımla birlikte bu usülsüzlüğün üzerine gittik. İlk davamdan sonra yapılan yanlışlığı tamir etmek için Bakanlar Kurulu’ndan bir karar daha çıkardılar. Ancak bu da hukuka aykırıydı. Şimdi Danıştay’ın verdiği karar, bu ikinci yanlıştan da dönüldüğünü gösteriyor.”
       Ressam Mehmet Güleryüz bir buçuk yıldır bu yönde yaptığı mücadeleden galip çıkmasının kendisini çok mutlu ettiğini çünkü hukukun üstünlüğünün belgelendiğini söylüyor. “Her alanda hukuk devleti kavramını yerleştirmeliyiz” diyen Güleryüz, “Sanıyorum, devlet bundan sonra onurlandıracağı isimleri daha dikkatli ve kuralına uygun olarak seçecektir” dedi.
       Davayı tek başına açan ressam Mehmet Güleryüz, sanat kuruluşlarının ve derneklerin, sanatçıların bu davada kendisini yalnız bırakmalarından dolayı üzüntü duyduğunu da sözlerine ekliyor. “Demek ki yaklaşımlar ilişkilerle belirleniyor” diyen Güleryüz, bir çok sanatçının da bu ikiyüzlü davranışlarının farkına varacaklarını umduğunu söyledi.
       
ŞİMDİ NE OLACAK?
       Danıştay’ın kararına göre ilk iptal davasına uyularak, Devlet sanatçılığı ünvanı verilen kişilere tebligatta bulunularak verilen ünvaının geri alındığının ibraz edilmesi gerekiyor. kısaca 1998 Aralık ayında Devlet sanatçısı ünvanı alan sanatçıların artık devlet sanatçısı ünvanı yok!
       
TEPKİLER

       Selim İleri: Bu ünvanı alıp almamak ayrı bir dertti. Bu yoğun tartışmalar ayrı bir komedi.
       Sezen Cumhur Önal: Devlet sanatçılığı verdiler de para mı verdiler? Verdikleri sadece bir kart, şimdi onu mu geri alacaklar?
       
NASIL BAŞLAMIŞTI?
       Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce Kültür Bakanlığı’nın teklifi ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayı ile 85 kişiye “Devlet Sanatçılığı” ünvanı verilmesi kararlaştırılmıştı. Listede yer alan isimler kamuoyunda ve sanatçılar arasında büyük tartışma yaratmıştı. Bu gelişmelerin ardından ressam Mehmet Güleryüz, şilt verilecek sanatçı seçiminde hukuka uygun davranılmadığı gerekçesiyle Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay’ın iptal kararı vermesine karşın Bakanlar Kurulu’nda alınan bir kararla devlet sanatçılığı kavramı hem genişletilmiş hem de önceki yıllarda verilen ünvanların hakları saklı tutulma yoluna gidilmişti. 18 Şubat 2000 tarihine ilişkin bu yönetmenliğin iptali için tekrar Danıştay’a başvuran Güleryüz’ün açtığı dava, dün yönetmeliğin durdurulması ile sonuçlandı.
       
KISTAS NEYDİ?
       Devlet sanatçılığı ünvanı 1971 yılından bu yana veriliyor. 1971-1998 arasında sadece 60 kişi devlet sanatçısı olmuştu. 1998 yılına gelindiğinde ise yönetmenlikte bir değişiklik yapıldı. Daha önce yurtdışında temsil şartı aranan devlet sanatçılığı için artık yurt içinde tanınıp sevilmek yeterli bir kıstas olarak kabul edildi. Zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay da seçimlerini buna göre yaptıklarını söylemişti.
       1998 Aralık ayında törene katılıp şilt alanlar:
       Tekin Akmansoy, Metin Akpınar, Zeki Alasya, İzzet Altınmeşe, Selmi Andak, Avni Anıl, Nezihe Araz, Muzaffer Arkan, Orhan Asena, Semih Balcıoğlu, Semiha Berksoy, Recep Bilginer, Ali Can, Koral Çalgan, İnci Çayırlı, Merih Çimenciler, Hamiye Çolakoğlu, Ali Doğan, Armağan Elçi, Mehveç Emeç, Erol Erdinç, Özdemir Erdoğan, Musa Eroğlu, Muazzez Ersoy, Orhan Gencebay, Nurşen Girginkoç, Rengim Gökmen, Fahrettin Güven, Nedret Güvenç, Fikret Hakan, Selahattin İçli, Selim İleri, Çolpan İlhan, Yekta Kara, Cemil Karababa, Kayıhan Keskinok, Levent Kırca, Şefika Kutluer, Attila Manizade, Tankut Öktem, Sezen Cumhur Önal, Ahmet Özhan, Münir Özkul, Kutlu Payaslı, Ajda Pekkan, Ali Poyrazoğlu, Ozan Sağdıç, Mustafa Sağyaşar, Samime Sanay, Emel Sayın, Nedret Selçuker, Ferit Sıdal, Kamil Sönmez, Muammer Sun, Dinçer Sümer, Şener Şen, Ziya Taşkent, Okay Temiz, Zekai Tunca, Dilek Türker, Nejat Uygur, Necdet Varol, Gönül Yazar, Jale Yılmabaşar, Metin Yurdanur.
       Mazeret bildirip katılmayanlar:
       Muazzez Abacı, Haldun Dormen, Mengü Ertel, Ruşen Güneş, Müşfik Kenter, Gazanfer Özcan, Yusuf Nalkesen, Timur Selçuk, Orhan Taylan, Neriman Altındağ Tüfekçi, Nilüfer Yumlu, Nesrin Sipahi
       Ödülü reddenler ve mazeret bildirmeden gelmeyenler:
       Melih Cevdet Anday, Fikret Otyam, Müzeyyen senar, Avni Arbaş, Orhan Pamuk, Turhan Selçuk, Atıf Yılmaz, Arif Sağ, Belkıs Akkale, Sezen Aksu, Gülşen Tatü, Gülriz Sururi.
       Daha önceki yıllarda bu ödülü reddedenler:
       F. Hüsnü Dağlarca, Lütfü Akad, Yaşar Kemal, Füreya Koral, Hüseyin Gezer....
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları