Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:25 TS 16 Tem., 2000
Bolu'da, Tokadi Hayreddin Türbesi'ni de ziyaret eden FP'de yenilikçi kanadın lideri Kayseri Milletvekili Abdullah Gül (solda), Genel Başkan Recai Kutan ile ayrı saflarda namaz kıldı.
Abdullah Gül
FP’den MHP’ye ‘çağdışı’ iması
Fazilet Partisi (FP), kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın bir yıl hapis cezası almasıyla başlayan TCK’nın 312’inci maddesi tartışmalarını gündemden düşürmüyor. FP lideri Kutan, bu maddenin Türkiye’nin kanayan yarası oldğunu söyledi.
Ankara/Bolu
NTV
    16 Temmuz—  Recai Kutan, partisinin Ankara genişletilmiş il divanı toplantısında son siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Toplumsal barış için düşünce özgürlüğünün şart olduğunu belirten Kutan, 312. madde konusundaki sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz 'dan MHP'ye 'idam' eleştirisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İdam cezasının kaldırılması tartışmalarına değinen Kutan, bu tartışmanın Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinin yaşandığı bir dönemde, terörist Abdullah Öcalan için tartışıldığını iddia etti. Bu tartışmalar sürerken, Yargıtay’ın kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkındaki Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi uyarınca verilen hapis cezasını onadığını anımsatan Kutan, “(Apo için idam yok) müjdesini vereceksiniz, ardından da bu millete hizmetten başka bir şey düşünmeyen Erbakan’a sadece düşüncesini ifade ettiği için ceza vereceksiniz. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
       Ülkede, en ileri seviyede düşünce, fikir ve inanç özgürlüğü, huzur, barış ve istikrarın sağlanması için herkesin düşündüğünü özgürce ifade edeceği ortamın yaratılması gerektiğini kaydeden Kutan, Erbakan’ın, ceza almasına neden olan konuşmasının üzerinden 4. 5 yıl geçtikten sonra dava açılmasını eleştirdi.
       
“312. MADDE KANAYAN YARADIR”
       Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Yargıtay Başkanı’nın antidemokratik yasaların değiştirilmesi için görüşlerini değişik zeminlerde açıkladıklarını dile getiren Kutan, “312, Erbakan değil, Türkiye’nin meselesidir. Kanayan bir yaradır. Bu yara durdurulmalıdır” diye konuştu. 312. maddenin değiştirilmesi için siyasi parti genel başkan ve yardımcılarıyla temaslar yaptığını anımsatan Kutan, bütün partilerin söz konusu maddenin tadilinden yana tavır sergilediğini iddia etti.
       
MHP’YE ELEŞTİRİ
       Ancak, bazı gazetelerde MHP’li milletvekillerinin 312. maddenin değiştirilmesini istemediklerine ilişkin haberlerin yer aldığını hatırlatan Kutan, şunları söyledi:
       “Beni ilgilendiren, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ifade ettiği husustur. Kendisi, bu konuda Meclis’teki partilerin temsilcilerinden oluşan bir komisyonun kurulup biraraya gelinerek tadilin yapılabileceğini ifade etmiştir. Bu beyanda bulunan Sayın Bahçeli’dir. Umut ediyorum, Ekim ayı içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 312. maddenin tadili gerçekleşecektir. “
       Kutan, Necmettin Erbakan’ın bir yıl hapisle cezalandırılmasına neden olan 312’inci maddenin değiştirilmesine karşı çıkanlara da tepki gösterdi. MHP’lileri ima eden Kutan, “312’ye karşı çıkanlar, bu çağdışı ‘kutsal devlet’ anlayışına sahip olanlardır ve kafaları hala 1940’lı yıllarda donup kalmış olan kimselerdir” dedi.
       
YILMAZ’IN KABİNEYE GİRMESİ
       FP lideri Kutan, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın, Avrupa Birliği’nen sorumlu başbakan yardımcısı olarak hükümete girişini de değerlendirdi. Kutan, “Sayın Mesut Yılmaz’ın demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler hakkında bizim görüşlerimize neredeyse bütünüyle paralel beyanları oldu. Bu itibarla diyoruz ki, şimdi Sayın Mesut Yılmaz, milletin önünde tam bir teste tabi tutulmaktadır” diye konuştu.
       
EKONOMİ POLİTİKASINA ELEŞTİRİ
       FP lideri Kutan, hükümetin ekonomi politikalarını da eleştirerek, ücretli kesimin yoksullaştırıldığını savundu. Memur maaşlarına yılın ikinci diliminde yapılan zam oranının yetersiz kaldığını kaydeden Kutan, hükümetin “hayali bir enflasyon oranı” belirlediğini, bu doğrultuda memura ve emekliye zam yaptığını söyledi. Hükümet üyelerinin, sokaktaki vatandaşın halinden anlamadığını, ekmeğin ve etin fiyatını dahi bilemeyeceklerini savunan Kutan, iktidarın, memurların verilen zamma karşı protesto eylemi yapmamaları için sıcak havayı bahane göstererek, 2 günlük tatil ilan ettiğini öne sürdü. Ancak, tatilin ardından memurun, zamma reaksiyon göstermek için yine sokaklara döküleceğini iddia eden Recai Kutan, kamuoyunda sivil inisiyatif olarak adlandırılan sivil toplum kuruluşlarının da, hükümetin icraatından memnun olmadığını kaydetti.
       
AYRI SAFLARDA NAMAZ
       Recai Kutan, daha sonra Bolu’da, Tokadi Hayreddin Hazretleri Pilav Günü’ne katıldı. Tokadi Hayreddin Türbesi’ni de ziyaret eden Kutan, öğle namazını, yenilikçi kanadın lideri, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile ayrı saflarda kıldı. Namaz bitiminde Kutan, türbeye dua etmeye giderken, Gül vatandaşlarla sohbet etmeyi tercih etti. Daha sonra yürüyerek, felç tedavisi gören, Hasan Sarımehmet’in (70) yanına giden Kutan, yaşlı adama “geçmiş olsun” dedi. Kutan, yaşlı adamın isteği üzerine yanına oturdu. Sarımehmet, Kutan’a bazı tavsiyelerde bulunarak “Bu memleketin en az 5 yıl daha Erbakan’a ihtiyacı var. İnşallah hakkında hayırlısı olur” dedi. Kutan da, yaşlı adama katıldığını belirtti. Kutan, vatandaşların kendisine ikram ettiği karpuzu yedi, şerbeti içti. A. A muhabirinin sorusu üzerine, Tokadi Hayreddin gibi insanların toplumda, birleştirici özellikleri olduğunu belirten Kutan, “Bu tip etkinlikleri çoğaltmalıyız” dedi. Öte yandan, adının Ramazan Şen olduğunu söyleyen, sarıklı ve cübbeli birisi Kutan’ın yanına yaklaşarak, “Bu ülkede Müslümanlara haksızlık yapıldığını, başka ülkeye gitmek istediğini” söyledi. Kutan ve beraberindekiler, daha sonra basına kapalı olarak yemek yediler.
       
ÇAMLIDERE ŞENLİKLERİ
       FP lideri Kutan, bu yıl 36. ‘sı düzenlenen “Çamlıdere Dağ Şenlikleri”ne katıldı.
       Bolu’daki programının ardından karayolu ile Çamlıdere ilçesine geçen Recai Kutan, burada, Çamlıdere Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Dağ Şenlikleri”ne katıldı ve yağlı güreş müsabakalarını izledi. Kutan’a FP Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Ankara Miletvekilleri Eyüp Sanay, Cemil Çiçek ve Oya Akgönenç eşlik etti. Kutan, dereceye giren güreşçilere madalyalarını verirken, kendisine de ağalık tespihi hediye edildi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları