Home page
Haber Menüsü


Adapazarı ve Gebze'de kurulan santrallerin yıllık üretimi, Portekiz'in yıllık elektrik üretimine eşit.
Enerji üretiminde dev adım atıldı
Yılda 5.3 milyar metreküp doğalgaz tüketerek 19 milyar kilowattsaat elektrik üretecek Adapazarı ve Gebze doğalgaz çevrim santralları hizmete açıldı.
Sakarya/Gebze
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    21 Eylül—  ABD’li InterGen - Enka ortaklığı ile Adapazarı’nda yap-işlet modeli ile gerçekleştirilen 777 megawatlık Adapazarı ve bin 554 megawatlık Gebze Doğalgaz Santralleri törenle üretime geçti. Santrallerin devreye girmesiyle, geçen kış ‘elektriksizlik’le karşı karşıya kalan Türkiye, enerji konusunda 2006 yılına kadar rahat edecek.  

   
 
       
   
MSNBC News Elektrik üretimine 18 başvuru yapıldı
MSNBC News Elektrik piyasasında serbest dönem başladı
MSNBC News Elektrik üretimi ilk çeyrekte %3 arttı
MSNBC News Çakan: Elektrik üretimi durmadı
MSNBC News IEA: 2030'da 1.4 milyar kişi elektriksiz kalacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Santrallerin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Türkiye’nin önünün açılması için yapılan yatırımların sürekli eleştirildiğini belirterek, “Yarar getirecek her türlü projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz. İt ürüyecek, kervan yürüyecektir” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile Enerji Bakanı Zeki Çakan, Intergen-ENKA Ortaklığı'nca yapılan Adapazarı ve Gebze doğalgaz çevrim santrallerinin açılışına katıldı.

       Açılış törenine, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Enerji Bakanı Zeki Çakan, ABD Büyükelçisi Robert Pearson, TETAŞ Genel Müdürü Hayrettin Yıldırım, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, Bechtel Global Enerji Grubu Başkanı Scott Ogilive, Shell Gaz ve Enerji Yönetim Kurulu üyesi Marvin Odum, InterGen Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Riva, Enka Onursal Başkanı Şarık Tara da katıldı.
       
YILLIK ENERJİ ÜRETİMİ PORTEKİZ’E EŞİT
       Proje kapsamında santrallarda 16 yıl boyunca elektrik üretilecek ve üretilen enerji, anlaşma kapsamında TETAŞ’a satılacak.
       Adapazarı-Gebze ve İzmir Doğalgaz santralları yılda toplam 33 milyar kilowat elektrik enerjisi üretecek. Bu rakam, Portekiz’in tüm santrallarında üretilen enerjiye veya Yunanistan’ın yıllık toplam enerji üretimine oldukça yakın. Atatürk, Keban ve Karakaya barajları ile birlikte toplam 7 hidroelektrik santralın yıllık üretimi 27 milyar kilovatsaat.
       Adapazarı santralının yıllık üretimi 6.33 milyar kwh, Gebze santralının yıllık üretimi ise 12.66 milyar kwh olarak planlandı. Böylece iki santral 18.99 milyar kwh elektrik üretebilecek.
       Adapazarı-Gebze doğalgaz kombine çevrim santrallarından 16 yıl boyunca TETAŞ’a 4.2 centten elektrik satılacak. Botaş’a kullandığı gaz karşılığında her kilovatsaat için 2.88 cent ödeyecek olan girişimci grubuna, sadece kilovatsaatte 1.32 cent kalacak.
       
TARA: EN UCUZ ELEKTRİĞİ ÜRETECEĞİZ
       Enka Onursal Başkanı Şarık Tara, Adapazarı ve Gebze doğalgaz santrallarında üretilecek elektriğin saat ücretinin Türkiye’deki bütün santrallarda üretilen elektrikten daha ucuz olduğunu söyledi.
       Tara, Adapazarı ve Gebze doğalgaz santrallarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu santrallarda 20 milyar kilovatsaat (kwh) enerji üretileceğini belirtirken, gelecek hafta açılışı yapılacak olan İzmir elektrik santralının da eklenmesiyle, enerji üretiminin 32 milyar kilovatsaate ulaşacağını kaydetti.
       Bu rakamların Türkiye için alışılmadık rakamlar olduğunu vurgulayan Şarık Tara, santrallar için 2.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti. Projeye Hazine garantisi verilmediğine de dikkat çeken Tara, bu iki santraldan üretilecek ortalama elektrik fiyatının 4.2 cent olduğunu bildirdi.
       
ÇAKAN: GEÇİŞ AVANTAJINI YAKALADIK
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Türkiye’nin, coğrafi konumundan yararlanarak doğudaki doğalgaz kaynaklarını Avrupa’nın artan talebini karşılamak üzere anahtar geçiş olma avantajını kullanmaya başladığını bildirdi. Ekonomideki iyileşme belirtileriyle birlikte elektrik enerjisine talebin artacağını söyleyen Çakan, bu santralların Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi.
       Türkiye’de 3’er saatlik elektrik kısıtlamasına gidilmesine hazırlandığı dönemde alınan önlemlerle kapasite arttırımına gidildiğini anlatan Çakan, bu amaçla Adapazarı-Gebze doğalgaz santrallarının deneme üretimi kapasitesinden de yararlandıklarını söyledi.
       
INTERGEN: YENİ BİR MODEL OLUŞTURDUK
       Intergen Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Riva, Avrupa’nın gıpta edeceği fiyatlarda enerji üretebilen elekrik üretim santralları inşa ettiklerini söyledi.
       Riva, “İnanıyorum ki, gelecekte Türkiye’ye sermaye ve teknolojiyi getirecek, doğrudan yabancı yatırımları getirecek bir model oluşturduk” dedi.
       Shell Gaz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Marvin Odum, sınıfının en iyisi olan bu projenin gerçekleştirilmesinin ardından, işletme aşamasına başarılı bir geçiş yapmayı ve söz konusu tesislerin Türkiye enerji üretme sanayinde düşük maliyet göstergesi hale gelmesini beklediklerini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları