Home page
Haber Menüsü


ABD, Birleşmiş Milletler'i Irak'a harekat için ikna çabasına girişmişti.
Irak’ın hamlesi BM’yi böldü
Irak’ın BM silah denetçilerini kayıtsız şartsız kabul ettiğini açıklamasının ardından gözler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tepkilerine çevrildi.
New York/Moskova/Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    17 Eylül—  Irak’a olası bir savaş durumunda BM’nin onayının alınması için tavırları önem taşıyan BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, Irak’ın BM silah denetçilerinin dönüşünü kabulü konusunda farklı tepkiler gösterdiler. ABD ve İngiltere, Irak’ın hamlesini ‘şüpheyle yaklaşılması gereken bir taktik’ olarak nitelendirdi ve Birleşmiş Milletler’den Irak’a karşı sert bir karar almasının hala gerekli olduğunu savundu. Rusya ise, durumu, artık savaş tehdidinin ortadan kalktığı ve yeni bir Güvenlik Konseyi kararına gerek olmadığı şeklinde yorumladı. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde her tür kararı veto etme hakkı bulunuyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Irak’ın kararından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Ortak çabalarımız sayesinde bir savaşı bertaraf etmiş bulunuyoruz, şimdi sorunu yoluna koymak için siyasi yollara geri dönüyoruz” dedi. İvanov, “Aslolan şey, silah denetçilerinin görevine yeniden başlamasıdır. Yeni bir Güvenlik Konseyi kararına gerek yoktur” diye konuştu.
       
İNGİLTERE İNANDIRICI BULMADI
       
  DİĞER IRAK HABERLERİ
Bush: Zaman tükeniyor
İngiltere'de Irak hazırlığı
Savaşa destek düşüyor
Kürtler yeniden toplanıyor
Iraklı muhaliflerde çatlak
ABD’nin en yakın müttefiki İngiltere ise, Irak’ın denetçileri kabulüne ilişkin açıklamasına ihtiyatlı yaklaştı. Başbakan Tony Blair’in sözcüsü, Saddam Hüseyin’in “oyunu kurallarına göre oynamamakla ilgili uzun bir maziye sahip olduğunu” belirterek, “Saddam Hüseyin’in rejimi bir dizi BM kararlarıyla dalga geçmiştir. Şimdi ne olacağını göreceğiz” dedi.
       
İNGİLTERE-ABD YENİ KARAR İSTİYOR
       İngiltere ve ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yeni bir karar çıkarılması taraftarı. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw da, “Daha 4 gün önce, Tarık Aziz tam tersini söylüyor ve koşulsuz olarak denetçileri kabul etmeyiz diyordu. Bu arada ne değişti. Dün geceki açıklamayı kuşku ile karşılıyoruz” dedi. Straw, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yeni bir karar çıkarılması için çabalarını sürdürdüklerini de belirtti.
       
ABD, İKNA KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI
       
  IRAK-BM İLİŞKİLERİ
Silah denetçileri sorunu
Krizin kronolojisi
BM Güvenlik Konseyi

       ABD, geçtiğimiz hafta BM’de başlattığı ‘ikna kampanyası’ çerçevesinde, BM Güvenlik Konseyi üyelerini, Irak’a karşı sert bir karar alınması yönünde ikna etmeye çalışıyordu. ABD’nin istediği karar, Irak’a silah denetçilerinin koşulsuz dönüşü için kısa bir mühlet verilmesi, Irak’ın bunu reddi halinde de askeri müdahaleye onay verilmesi şeklinde iki aşamadan oluşuyordu. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Irak’a denetçilerin dönüşü için mühlet vermeyi kabul etmişlerdi. Bu konuda en zor ikna edilen ülke de Rusya’ydı.
       ABD’nin BM’den istediği kararı çıkarabilmesi için, 15 Güvenlik Konseyi üyesinden en az 9 kabul oyu çıkması, 5 daimi üyenin hiçbirinin de veto kullanmaması gerekiyor.
       
FRANSA: DENETÇİLER ENGELSİZ ÇALIŞABİLMELİ
       Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Irak’ın denetçileri kabul etmesinin ardından, açıklamanın, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in uluslararası topluma verdiği cevap olduğunu söyledi.Villepin, vakit kaybetmeden harekete geçilmesi ve denetçilerin hızla çalışmalarına başlaması gerektiğini belirterek, “Denetçiler Irak’a gidip, engellenmeden çalışabilmeli ve BM Genel Sekreteri’ne bir rapor sunabilmelidir” dedi. Dışişleri Bakanı Villepin, “Irak’ın denetçileri kabulü, uluslararası toplum bir araya geldiğinde sonuç alınabildiğini göstermektedir” diye konuşurken, BM Güvenlik Konseyi’nin Irak’ın mektubuna nasıl yanıt vereceği konusundaki bir soruya, “Konsey bugün toplanarak verilmesi gereken yanıtı verecek” dedi.
       
ÇİN: SİYASİ ÇÖZÜM ÇABASI KARŞILIK BULUYOR
       Çin Dışişleri Bakanı Tang Çiaşuan, Irak’ın silah denetçilerini koşulsuz kabul edeceğini açıklamasından memnun olduklarını açıkladı. Bakan Tang, “Irak’ın kararı, Çin dahil uluslararası toplumun her zaman gerçekleşmesini dilediği şeylere karşılık geliyor” dedi ve Çin’in uluslararası toplumla birlikte Irak sorununa BM bünyesinde siyasi bir çözüm bulunması için çalışmaya devam edeceğini söyledi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları