Home page
Haber Menüsü


Millattan önce de Anadolu’daydık
Hakkari’de yapılan kazılarda M.Ö. 1200 yıllarına ait ‘Balbal’ adı verilen Türklerin kullandığı mezar taşları bulundu.
AA
6 Eylül— Türklerin “M.Ö. 1200’lü yıllarda bu bölgede yaşadıklarını” kanıtlayan çok önemli bir buluntu özelliğini taşıyan mezar taşları, Türk Tarih Kurumu’nca 9-13 Eylül’de gerçekleştirilecek, “Türk Tarih Kongresi”yle bilim dünyasına sunulacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Dr. Veli Sevin’in Hakkari’de yaptığı kazıda M.Ö. 1200 yıllarına ait “Balbal” adı verilen Türklerin kullandığı mezar taşları bulundu.
       Türklerin “M.Ö. 1200’lü yıllarda bu bölgede yaşadıklarını” kanıtlayan çok önemli bir buluntu özelliğini taşıyan mezar taşları, Türk Tarih Kurumu’nca 9-13 Eylül’de gerçekleştirilecek, “Türk Tarih Kongresi”yle bilim dünyasına sunulacak.
       
TÜRK TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
       Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek “Türk Tarih Kongresi”nde Türk tarihi açısından büyük önemi bulunan yeni araştırma sonuçlarının gündeme geleceğini söyledi.
       Bu yılki kongreye Rusya Federasyonu, Çin, Japonya ve Kore ile Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere 41 ülkeden 312 bilim adamının katılacağını belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, kongrede bir takım yeni arkeolojik buluntuların da ele alınacağını bildirdi.
       Bu konuda özellikle 100. Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Sevin’in vereceği bildirinin çok önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Halaçoğlu, Prof. Dr. Sevin’in kongrede, Hakkari’de yaptığı kazıda ele geçen çok önemli buluntulara ait bilgileri bilim dünyasına açıklayacağını söyledi.
       
BALBAL NEDİR?
       Prof. Dr. Halaçoğlu, Hakkari’de yapılan kazılarda M.Ö. 1200 yıllarına ait “Balbal” adı verilen Türklerin kullandığı mezar taşları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Balballar, üzerinde Türk motifleri bulunan, Orta Asya Türk dünyasında sıkça rastlanan Göktürk öncesine ait mezar taşlarıdır. Anadolu’da ilk defa bu tür bir figüre rastlandı. Arkadaşlarımız Orta Asya’ya giderek Hakkari’de çıkan balbalların oradakilerle karşılaştırmasını yaptılar.
       Bunlar tamamen Türk figürlü mezar taşları. Üzerlerindeki motifler de Orta Asya’dakilerle birebir benzerlik gösteriyor. M.Ö. 1200’lere ait böyle bir buluntu, orada Türklerin M.Ö. 1200’lerde yaşadıklarını kanıtlıyor, bunun ikinci bir izah yolu yoktur.”
       Bazı Azeri bilimadamlarının bu bölgede Kuman Türkleri’nin yaşadığını iddia ettiklerini hatırlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, buluntulara ilişkin çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki günlerde bu konuda daha somut bilgilere ulaşılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Halaçoğlu, yakın gelecekte Nahçivan bölgesinde de kazılar yaptıracaklarını bildirerek, şöyle devam etti: “Burada Millat’tan önce Türklerin varlığına ilişkin bir buluntuya rastlarsak, giderek tarihin yüzünde büyük değişiklikler meydana gelebilir. O zaman Sümerler’in dilindeki Türkçe kelimelerin sebebini de açıklayabiliriz. Burada muhtemelen bir Türk coğrafyası varsa, Sümerler bundan büyük oranda etkilenmiş olabilirler.”
       
GÖKTÜRKLER İÇİN ÖZEL SEKSİYON
       Prof. Dr. Halaçoğlu, bu yıl Göktürk devletinin kuruluşunun 1450’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu yılki kongrede “Göktürkler” için özel bir seksiyon düzenlediklerini bildirdi. Orhun abidelerinin bulunduğu bölgede arkeolojik kazılar yapıldığını ve o döneme ait bir takım madeni süs eşyalarının gün ışığına çıkarıldığını hatırlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, “Bilgehan’ın hazineleri” olarak adlandırılan buluntuların da ilk kez kongrede bilim dünyasının bilgisine sunulacağını söyledi.
       Prof. Dr. Halaçoğlu, Rusya Federasyonu’ndan gelen Dmitriy D. Vasilyev’in bildirisinin çok ilginç olduğunu vurgulayarak, Vasilyev’in “Tayga Ormanı Gölü’nün Adasındaki Eski Uygur Kağanı’nın Sarayı ve Kalesinin Araştırılması” konulu bildirisinde Orhun anıtları dışındaki Türk de yazıtları hakkında ilginç bilgiler sunacağını söyledi.
       
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları