Home page

Haber Menüsü


Futbol, dünyanın en ilgi çeken ve en çok izlenilen sporu. Her yıl binlerce taraftar yağmur, kar demeden gönül verdiği takımlarını desteklemek için statlara koşar.
Tribün faciaları
Geçmişten günümüze tribün faciaları
Kimi zaman yetkililerin sorumsuzluğu kimi zaman taraftarların taşkınlığı, sonuç olarak geçmişten günümüze tribünlerde yaşanan facialar nedeniyle yüzlerce kişi öldü.
Spor Servisi
NTV-MSNBC
    11 Nisan—  Futbol, Dünyanın en ilgi çeken ve en çok izlenilen sporu. Binlerce taraftar yağmur, kar demeden gönül verdiği takımlarını desteklemek için stadlara koşar. Kimi zaman sevinir kimi zaman üzülürler. Ancak kimi olaylar olurki bütün dünya yasa boğulur. Şimdiye kadar stadlarda yaşanan üzücü olaylar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Biz de bu olayları bir hatırlamak istedik. İşte dünyada meydana gelen üzücü tribün faciaları;  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  5 Nisan 1902 - Glasgow - İskoçya : 25 ölü, 517 yaralı.
       
İngiltere ile İskoçya arasında oynanan uluslararası maç esnasında İbrox Park stadının batı tarafı çöktü. Duvar altında kalan onlarca taraftar hayatını kaybetti.
       9 Mart 1946 - Bolton, İngiltere : 33 ölü, 400 yaralı.
       
İngiltere FA kupası maçı için bir araya gelen Bolton Wanderers ile Stoke City takımları mücadele başlamadan önce Burden Park Stadı’nın duvarlarının çökmesi üzerine panik olan taraflar birbirlerini ezdiler.
       30 Mart 1955 - Santiago, Şili : 6 ölü.
       Güney Amerika Kupası Finali’nde biraraya gelen Arjantin ve Şili maçını izlemek için stada doluşan 70 Bin seyirci, birbirlerini sıkıştırdılar. Maçta Arjantin, Şili’yi 1-0 yendi.
       24 Mayıs 1964 - Lima, Peru : 318 ölü, 500 yaralı.
       Olimpiyat eleme maçında Arjantin’in Peru’yu yenmesi üzerine taraftarlar ayaklandı. Olaylar, hakemin maçın 2. dakikasında Peru’nun attığı golü kabul etmemesi üzerine cereyan etti.
       23 Haziran 1968 - Buenos Aires, Arjantin : 74 ölü, 150 yaralı.
       River Plate ile Boca Juniors arasında oynanan maçın birinci bölümünün tamamlanmasının ardından, stadı terketmek isteyen taraftarlar yanlış kapıdan çıkmak istediler ancak kapıların kapalı olması üzerine diğer taraftarların bulunduğu kapıları kırmaları sonucunda karşı karşıya gelen bu iki grup arasında izdiham çıktı.
       2 Ocak 1971 - Glasgow, İskoçya : 66 ölü, 140 yaralı.
       
Celtic ile Rangers takımları arasında oynanan maçta, İbrox Stadı’nın korkuluklarının çökmesi üzerine Celtic ve Rangers taraftarları meydana gelen izdiham sonucu ezildiler. Olay, stadı terkeden Rangrers taraftarlarının, Rangers takımının gol atması ve skoru eşitlemesi üzerine geri dönmeye çalışması sonucunda ortaya çıktı.
       4 Mart 1971 - Salvador, Brezilya : 4 ölü, 1.500 yaralı.
       
Taraftarlar stad dışında birbirleriyle kavga ettiler. 4 kişi öldürüldü.
       17 Şubat 1974 - Kaire, Mısır : 49 ölü.
       
Bir klüp maçına girmek isteyen taraftarların üzerine korkulukların yıkılması üzerine 49 kişi ezilerek öldü.
       31 Ekim 1976 - Yaounde, Kamerun : 2 ölü.
       
Dünya kupası eleme maçında Kamerun’un Kongo’yu bir penaltı atışı sonrası yenmesi üzerine Kongolular Gambialı hakeme saldırdılar. Bu olayı evinde televizyondan izleyen Kamerun başbakanı, helikopter ile olay yerine paraşütçüleri gönderdi. Çıkan olaylarda 2 seyirci öldü.
       6 Aralık 1976 - Port au Prince, Haiti : 5 ölü.
       
Haiti ve Küba arasında oynanan Dünya Kupası eleme maçı sırasında, ziyaretçi takımın gol atması üzerine, Haitili taraftarlar çatapat patlattılar. Ancak bu patlamaları silah sesi sanan taraftarlar panik oldular. Bu panik sırasın bir asker yanlışlıkla ufak bir erkek ve kız çocuğunu vurdu. Bu olay üzerine daha da panik olan taraftarlar birbirlerini çiğnediler. 2 kişi ezilerek öldü, bir kişi de duvardan atlamak isterken öldü. Asker ise bu olay sonrasında kendini öldürmek istedi.
       20 Ekim 1982 - Moskova, Rusya : 340 ölü. (söylenildiğine göre)
       
Sovyet kulübü Spartak Moskova ile Hollanda kulübü Haarlem, Avrupa kupası maçı için bir araya gelmişlerdi. Polis, taraftarları maçın bitimine yakın tribünlerin aşağı kısmına doğru sürükledi. Ancak maçın sonlarında gelen bir son dakika golü ile taraftarların tekrar stada dönmek istemesi üzerine insan kıyımına başlandığı söyleniliyor. Bu konuda Sovyet polisi ciddi olarak suçlandı. Ancak Sovyet Spor Komitesi suçlamaları reddetti ve ölü sayısınında 61 olduğunu iddia etti. Ancak 341 ölü olduğu söyleniliyor.
       11 Mayıs 1985 - Bradford, İngiltere : 56 ölü.
       
Bir sigara izmaritinin stadın ağaç kısımlarını yakması sonucu çıkan yangında 56 kişi can verdi.
       29 Mayıs 1985 - Brüksel, Belçika : 39 ölü.
       
Avrupa Şampiyon Klüpler Kupası finali için Heysel Stadı’nda karşılaşan Liverpool ve Juventus klüplerinin taraftarları tribünde olay çıkardılar. İki taraftar grubunu birbirinden ayıran duvarın çökmesi sonucunda 39 kişi öldü.
       10 Mart 1987 - Tripoli, Libya : 20 ölü.
       
Stad içinde, ellerinde bıçak olan vahşi kişiler tarafından paniğe sürüklenen taraftarlar, duvarların çökmesi sonucunda, duvarların altında kalarak can verdiler. Libya resmi ajansı devlet baskısı nedeniyle gerçek rakamları saklayarık 2 kişinin öldüğünü 16 kişinin ise hastaneye kaldırıldığı haberini verdi.
       12 Mart 1988 - Katmandu, Nepal : 93 ölü, 100 yaralı.
       
Dolu fırtınasından kaçan taraftarlar, kilitli olan stad çıkışında sıkışarak can verdiler.
       15 Nisan 1989 - Sheffield, İngiltere : 95 ölü.
       
İngiltere FA Kupası, yarı final maçında karşı karşıya gelen Liverpool ve Nottingham Forest takımlarının maçı esnasında polis, dışarıda bulunan kalabalığı yatıştırmak amacıyla Hillsborough Stadı’nın kapılarını açması sonucunda zaten dolu olan stadda çıkan kargaşa sonucu taraftarlar ezilerek can verdiler.
       13 Ocak 1991 - Orkney, Güney Afrika : 40 ölü. (En az)
       
Tribünde çıkan ayaklanma sonucunda stadın dışına kaçmak isteyen taraftarlar sıkışarak can verdiler.
       5 Mayıs 1992 - Bastia, Korsika : 17 ölü, 1,900 yaralı.
       
Fransa kupası için karşılaşan lig şampiyonu Olimpik Marsilya ile lig ikincisi Bastia maçını izlemek isteyen seyirciler, 8.500 kişilik stadı 18,000 kişilik bir kapasiteye getirmek amacıyla yapılan geçici tribünün çökmesi sonucunda feci şekilde can verdiler.
       16 Haziran 1996 - Lusaka, Zambiya : 9 ölü, 78 yaralı.
       
Dünya Kupası elemelerinde Zambiya’nın Sudan’ı yenmesi üzerine trübünde çıkan panikten dolayı 9 taraftar öldü.
       14 Temmuz 1996 - Tripoli, Libya : 50 ölü (bu rakamın içinde yaralılarda olabilir)
       
Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin oğlunun kontroündeki takımın maçı sırasında tribünlerde çıkan ayaklanma sonucunda 50 kişi öldürüldü ve yaralandı.
       16 Ekim 1996 - Guatemala City : 78 ölü, 180 yaralı.
       
Guetamala ile Kosta Rika arasında oynanacak Dünya Kupası eleme maçı öncesinde tribünde çıkan panik nedeniyle çok sayıda insan can verdi.
       23 Nisan 2000 - Monrovia, Liberya : 3 ölü.
       
Dünya Kupası eleme maçı için karşılaşan Liberya ve Çad takımlarını izlemek isteyen taraftarların stadı aşırı doldurmalarından çıkan panikte 3 kişi öldü çok sayıda taraftar yaralandı.
       9 Temmuz 2000 - Harare, Zimbabve : 12 ölü.
       
Güney Afrika ve Zimbabve arasında oynanan Dünya Kupası eleme maçında tribünde panik çıkmış ve 12 kişi ölmüştü.
       11 Nisan 2001 - Johannesburg, Güney Afrika Cumhuriyeti: 43 ölü
       Güney Afrika liginin en eski ve en çok taraftara sahip olan Kaizer Chiefs ve Orlando Pirates arasında oynanan karşılaşma sırasında tribünlerde izdiham yaşandı. Hakem 33’üncü dakikada maçı tatil etti. İzdihama, stadyumun kapasitesinin üzerinde bilet satılmasının neden olduğu iddia edildi. Derbi maçı öncesinde de iki takım taraftarları arasında çatışmalar çıktığı ve polisin olaylara sert şekilde müdahale ettiği belirtiliyor.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları