Home page
Haber Menüsü



 
 
Enflasyon Temmuz’da kıpırdadı  
Temmuz ayında toptan eşya fiyatları yüzde 2.7, tüketici fiyatları yüzde 1.4 arttı. Beklentilerin üzerinde gelen artışta, özel sektörün zamları ve dolardaki yükseliş etkili olurken; çekirdek enflasyon yüzde 4.1’e çıktı.  
   
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    3 Ağustos—  Siyasi alandaki belirsizlik, kurdaki yükseliş ve özel sektördeki zamların yoğunlaşması; Temmuz enflasyonunu beklentilerin üzerine taşıdı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göred, Temmuz’da toptan eşya fiyatları (TEFE) yüzde 2.7 ile son altı ayın en yüksek düzeyine çıkarken; tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 1.4 arttı. Temmuz ayı itibariyle yıllık enflasyon, TEFE’de yüzde 45.9, TÜFE’de ise yüzde 41.3 oldu.  

   
 
       
   
MSNBC News MB, yüzde 35'lik enflasyondan emin
MSNBC News 'Enflasyon düşecek' inancı zayıfladı
MSNBC News Temmuz ayı enflasyon tahmini %1.4
MSNBC News Haziran enflasyonu beklendiği gibi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DİE’nin açıkladığı sonuçlara göre yıllık enflasyon, geçen yılın aynı döneminin, toptan eşya fiyatlarında 19.5 puan, tüketici fiyatlarında ise 15 puan altında gerçekleşti. Geçen yıl enflasyon, toptan eşyada yüzde 65.4, tüketici fiyatlarında yüzde 56.3 olmuştu.
       
AYLIK ENFLASYON
        DİE’den yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında, bir önceki aya göre, toptan eşya fiyatları yüzde 2.7, tüketici fiyatları ise yüzde 1.4 oranında arttı.
        Geçen yıl Temmuz ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 3.3, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.4 olmuştu.
        Buna göre, aylık bazda enflasyon oranları, 2001 yılı Temmuz ayına göre toptan eşyada 0.6 puan, tüketici fiyatlarında ise 1 puan aşağıda gerçekleşti. Bu yıl Ocak-Temmuz döneminde enflasyon oranları toptan eşyada yüzde 15.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 13.6 oldu. Geçen yıl bu rakamlar sırasıyla yüzde 49.3, yüzde 35.5 olarak gerçekleşmişti.
        Öte yandan, Temmuz itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 69.1, tüketici fiyatlarında ise yüzde 58.4 olarak hesaplandı.
        2001 yılı Temmuz ayında, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 44.8, tüketici fiyatlarında da yüzde 45.9 olmuştu.
       
ÇEKİRDEK ENFLASYON % 4.1
       Çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayinde özel sektördeki fiyat artışı yüzde 4,1 oldu. Sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 5,4 ile madencilik ve taşocağı sektöründe gerçekleşti. İller bazında en düşük fiyat artışı İzmir’de, en fazla artış ise Kayseri’de oldu.
       
EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI LİMONDA
       Temmuz’da en fazla fiyat artışı yüzde 28.1 ile limon fiyatında gerçekleşirken, bunu yüzde 18 ile telefon abonman ücreti izledi.
        Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) verilerine göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre, en yüksek fiyat artışları, yüzde 11.9 ile çamaşır makinesi, yüzde 9.7 ile taksi ücreti, yüzde 9.6 ile dolmuş-minibüs ücreti, yüzde 9.1 ile bira, yüzde 8.4 ile dişçi ücreti, yüzde 8.3 ile mücevher, yüzde 7.7 ile doğum ücreti, yüzde 7.3 ile kiraz, yüzde 6.5 ile doktor muayene ücreti, yüzde 5.2 ile uçak ücretinde görüldü.
        Temmuz’da tüp gaz ücreti, doğalgaz ve mazot fiyatları yüzde 4.9, benzin ve şehirlerarası otobüs ücreti fiyatları yüzde 4.4, toz şeker fiyatı yüzde 3.8, pirinç fiyatları da yüzde 2.8 oranında artış kaydetti.
        Öte yandan, aynı ayda fiyatı en fazla düşen ürünler içinde ilk dört sırayı sebzeler aldı. Temmuz’da fiyatı en fazla düşen ürünler ise yüzde 41.3 ile bamya, yüzde 28.1 ile patlıcan, yüzde 19.6 ile sivri biber, yüzde 16.2 ile de dolma biber oldu.
       Aynı ay içinde, erkek tişörtü fiyatı yüzde 11.8, etek fiyatı yüzde 9.4, takım elbise fiyatı yüzde 7.4, erkek gömlek fiyatı yüzde 7.1, tayyör fiyatı da yüzde 6.9 oranında düştü.
        Temmuzda elma, kadın ayakkabısı, çocuk pantolonu ile çocuk keten spor ayakkabısı fiyatlarında da düşüşler yaşandı.
       
YILLIK BAZDA ZAM ŞAMPİYONU ELMA
        Elma fiyatları, yıllık bazda yüzde 121.3’lük fiyat artışıyla ilk sırayı aldı.
        Temmuz ayı itibariyle yıllık bazda en fazla zam gören ürünler arasında, yüzde 98.2 ile kiraz, yüzde 96.8 ile limon, yüzde 76.9 ile pirinç unu, yüzde 71.8 ile toz şeker ön sıralarda yer aldı.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları