Home page
Haber Menüsü


Londra Filarmoni Orkestrası  
  Çağdaşları arasında en olağanüstü orkestra şeflerinden biri olarak anılan Jukka-Pekka Saraste yönetimindeki topluluk bugün saat 19:30’da Aya İrini Müzesi’nde konser veriyor.
Şef Jukka-Pekka Saraste
NTV-MSNBC  
   13 Haziran—  Dünya çapında verdiği konserlerin yanısıra Arabistanlı Lawrence, The Mission, Philadelphia, In the Name of the Father, East in East ve son olarak Yüzüklerin Efendisi gibi başarılı filmlerin müziklerinin kayıtlarına da imza atan orkestra bu yıl 70. kuruluş yılını kutluyor. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Jukka-Pekka Saraste müzikal yetenekleriyle çağdaşları arasında en olağanüstü orkestra şeflerinden biridir. 14 yıldır Müzik Yönetmeni olduğu Finlandiya Radyo Senfoni Orkestrası’nı, Finlandiya’da ve ülke dışında dinleyiciler ve eleştirmenlerin en çok beğendiği orkestralardan biri yaptı.
       Birlikte birçok turneye çıkan Saraste ve orkestra, son olarak İsviçre ve Almanya’ya gitti ve aralarında Edinburgh Festivali’nin de bulunduğu birçok festivalde yer aldı. 2001 yazında katıldıkları BBC Proms’ta Salonen’in Foreign Bodies eserini ilk kez seslendirdiler. Yeni müziğin en önemli savunucularından biri olan Saraste, Toronto Senfoni Orkestrası’yla Henze’nin Senfoni No.8’inin Kanada prömiyerini yönetti.
       Sanatçının işbirliği içinde olduğu besteciler arasında Finns, Saariaho, Lindberg ve Salonen bulunmaktadır. Bugüne kadar Fin ve İskandinav repertuvarının büyük bir çoğunluğunu kaydetti; özellikle de St. Petersburg’ta canlı olarak kaydettiği Sibelius’un senfonileri, Madetoja’nın operası The Ostrobothnians ve Nielsen’in senfonileriyle büyük beğeni topladı. Saraste Toronto Senfoni Orkestrası’yla Prokofiev, Mussorgsky ve Bartok’un eserlerini kaydetti.
       
VADIM REPIN
       Yehudi Menuhin’in “Şimdiye kadar dinlediği en müthiş kemancı” olduğunu söylediği Vadim Repin, uluslararası kariyerine başlamasına yol açan Kraliçe Elisabeth Yarışması’nı kazandığında 17, dünyaca ünlü Wieniawski Yarışmasını kazandığında ise sadece 11 yaşındaydı.
       Sibirya’da doğan ve Profesör Zakhar Bron’la keman çalışan Repin, orkestra eşliğinde ilk kez 7 yaşındayken konser verdi. O günden bu yana konser salonlarında ve festivallerde dünyanın en önemli orkestralarıyla verdiği konserleri Boulez, Byckhov, Chailly, Dutoit, Gergiev, Mehta, Nagano, Rattle, Rostropoviç, Rozdestvenski ve Temirnakov gibi önde gelen şefler yönetti. Şostakoviç, Prokofiev, Çaykovski ve Sibelius konçertolarının yanısıra Ravel, Medtner ve Prokofiev’in eserlerini kaydetti.
       Yehudi Menuhin yönetimindeki Viyana Oda Orkestrası’yla doldurduğu Mozart’ın 2, 3 ve 5 No’lu keman konçertolarıyla 1999’da Echo Klassik Yılın Enstrümantalisti ödülünü kazandırdı. 1999’da beğeni toplayan virtüoz parçalar seçkisi ile Lalo’nun İspanyol Senfoni’si albümlerini çıkardı. Vadim Repin Chicago Stradivarius Vakfı’nın kendisine sağladığı 1708 yılı yapımı bir “Ruby” Stradivarius ile çalıyor.
       70. kuruluş yılını kutlayan Londra Filarmoni Orkestrası, çok yönlülüğü ve sanatsal mükemmelliğiyle günümüzün en çok beğenilen orkestralarından biridir. 1932’de Thomas Beecham tarafından kurulan orkestranın Birinci Şef’liğine Eylül 2000’de Kurt Masur’un atanmasıyla birlikte en iyi şeflerin orkestrada görev alması geleneği bozulmadan sürdürüldü. Londra Filarmoni Orkestrası 1992 yılından beri yerleşik orkestrası olduğu Royal Festival Hall’da her yıl Eylül ve Mayıs ayları arasında düzenli konserler veriyor.. Programlarındaki çeşitlilikle dikkat çeken orkestra, zamanımızın en iyi müzisyenleriyle verdiği konserler, belli bir besteci veya temaya odaklanan kış festivalleri, değişik kültürlerin keşfine adanan etkinlikler, film müziklerinin canlı yorumlandığı sessiz film gösterileri, orkestral eşlikler, aile konserleri ve okul konserleriyle çok geniş bir dinleyici kitlesine seslenmektedir. Orkestra Amerika, Avrupa ve Japonya’ya gerçekleştirdiği turnelerin yanı sıra, Hindistan, Hong Kong, Avustralya ve Güney Afrika’da konserler veriyor. Orkestra ayrıca Arabistanlı Lawrence, The Mission, Philadelphia, In the Name of the Father, East in East ve son olarak da Yüzüklerin Efendisi gibi başarılı filmlerin müziklerinin kayıtlarına da imzasını attı.
       
       Jukka-Pekka Saraste (şef)
       Vadim Repin (keman)
       
       Sibelius : Pohjola’s Daughter
       Sibelius : Keman Konçertosu
       Çaykovski : Senfoni No.4
       
       Tarih: 13 Haziran 2002
       Yer: Aya İrini Müzesi
       Saat: 19:30
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları