Home page
Haber Menüsü


IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen
Kahkonen: Seçim ekonomiyi etkilemez
IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, programın gidişatı şu anda konuşmanın erken olduğunu söylerken, seçimin Türk ekonomisini etkilemeyeceğini vurguladı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    15 Mayıs—  Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, seçimin Türk ekonomisini etkilemeyeceğini söyledi. IMF heyeti, Türkiye’deki ikinci gözden geçirme çalışmalarına İstanbul’dan başladı. Kahkonen, IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk ve IMF Uzmanı Mark Griffiths, Yabancı Sermaye Derneği (YASED), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleri ile buluştu.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF heyeti geliyor, ödevler bitmedi
MSNBC News IMF ödevleri Haziran sonrasında da ağır
MSNBC News IMF stok affına ikna edilebilir
MSNBC News Brekk: Kredi Haziran'da serbest bırakılabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen’in TÜSİAD yönetiminin verdiği yemekte bu açıklamayı yaptığını söyleyen TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, IMF Türkiye Masası Şefi’nin ekonomi yönetimindeki kurumsallaşmayı bu sözlerine gerekçe gösterdiğini belirtti.
       Özilhan, iki saat süren yemek sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, IMF’nin hükümetin uyguladığı ekonomik programdan, hoşnut olduğunu dile getirdi. Kahkonen’in makroekonomik göstergeler ve yapısal gelişmeleri, olumlu bulduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, görüşmede büyümeyle ilgili eleştirileri de gündeme getirdiklerini söyledi.
       Özilhan, Türk ihracatçısının ve üreticisinin rekabetçi bir hale gelmesi gerektiğini, dolayısıyla buralarda da, çok önemli vergi kayıplarının olmayacağını, üretimdeki artışla birlikte bunların, enflasyonun düşüş etkisiyle birlikte müspet yönde gelişmelere sebep olacağını söylediklerini aktardı. Tuncay Özilhan, “Onlar da aynı görüşü paylaşıyorlar. Tahmin ediyorum ki onlar da Ankara’da bunları ikaz edecekler” şeklinde konuştu.
TİM: Programda ince ayar yapılmalı

       
’İSTANBUL YAKLAŞIMI’NDAN ŞİKAYETÇİYİZ’
       Görüşmede, İstanbul Yaklaşımı ile ilgili bir miktar konuşulduğunu belirten Özilhan, şöyle konuştu:
       “Tabii biz şikayetçiyiz, çok geciktiğinden ve ayrıca uygulamaya geçemediğinden, birtakım kanunlar çıkmadığından... Onlar da bizim kadar şikayetçiler. Bir an evvel İstanbul Yaklaşımı’nın çalışması gerektiğini ve dolayısıyla reel sektörün sıkıntılarının bu şekilde azalabileceğini, çözülebileceğini, bunun da, bankacılık sektörünü tekrar normal bir yola sokacağını söylediler.”
       Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil’in, (bankaların aktif büyüklüğü artırılmadan ekonomide büyüme sağlanamaz, kredi muslukları açılamaz) şeklindeki sözlerinin hatırlatılarak, bunun görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Özilhan, konunun gündeme gelmediğini bildirdi.
       Akbaygil’in, neticede doğru söylediğini ifade eden Özilhan, “Türk bankalarının aktif büyüklüğünün hepsi toplandığı zaman bir tane Avrupa bankası bile etmediğini” ifade etti.
       Özilhan, “Bankaların aktiflerinin büyümesi lazım ki dönüp bu imkanları reel sektöre kullandırabilsinler. O da zaman alacak. Neticede, Haziran’da, tekrar sermayelerinin kazanılmasıyla birlikte bir takım meselelerin daha kolay çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.
       
PROGRAMIN GİDİŞATINI KONUŞMAK İÇİN ERKEN
       Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, günün erken saatlerinde Yabancı Sermaye Derneği’yle görüşmesi ardından yaptığı açıklamada, “Biz şu an özel sektör temsilcileriyle görüşüyoruz ve Ankara’da hükümet yetkilileriyle görüşmeye devam edeceğiz. Programın gidişatı hakkında şu an konuşmak erken” dedi.
       Kahkonen, Türkiye’deki görüşmelerinin sonunda bir basın toplantısı yaparak, durum hakkındaki görüşlerini bildireceklerini söyledi.
IMF heyeti geldi, ödevlerde eksik var

       Kahkonen, Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle görüşme ardından yaptığı açıklamada da, önemli olanın şu anda yürürlükte olan programı takip etmek olduğunu belirterek, “Şu ana kadar oldukça iyi sonuçlar elde edildi” dedi.
       Kahkonen, “Türk mallarının ihracatının önünde engeller var. Bu konuda ihracatçılara tavsiyeniz var mı?” sorusuna karşılık şunları kaydetti:
       “Türkiye için önemli olan şu anda yürürlükte olan programı takip etmektir. Şu ana kadar oldukça iyi sonuçlar elde edildi. Ekonominin sağlam temeller üzerine oturtulması başlatıldı. Hükümet’in formüle ettiği program şu ana kadar gösterilen çabaların da sonucu olarak tüm meyveleri alacak şekilde uygulanmalı. Türkiye tüm olarak programın uygulanmasından karlı çıkacaktır.”
       
ARIMAN: YATIRIM ORTAMI GÖRÜŞÜLDÜ
       YASED Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman da açıklamasında, IMF heyeti ile görüştükleri konunun, niyet mektubunun koşulları içinde yer alan “yatırım ortamının iyileştirilmesine” ilişkin tedbirler olduğunu bildirdi. Arıman, şunları söyledi:
       “YASED’in zaten ilk kez ziyaret edilmesi de, yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki çalışmaların nasıl gittiği ile ilgiliydi. O konudaki gelişmeleri kendilerine aktardık. O konuda ilerleme kaydedildiğini, 18 Temmuz’da Yatırım Konseyi toplanana kadar gelişme beklediğimizi kendilerine ifade etti.”
       Mayıs sonuna kadar niyet mektubundaki takvimde yer alan yeni uluslararası yatırım yasasının çıkarılmasının söz konusu olduğunu anımsatan Arıman, bu konudaki gelişmelere ilişkin olarak IMF heyetini bilgilendirdiklerini kaydetti.
       Arıman, bir soru üzerine, doğrudan yabancı yatırımın “Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi, yatırımların yeniden başlatılması, ekenominin krizi atlatması ve hareketin yeniden başlatılması” için en önemli araçlardan biri olduğunu vurguladı.
       Arıman, “Bu konuda ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de zaten iki yıldır yapılan çalışmalar bugünlerde Yatırım Ortamını İyileştirme Reformu şeklini almış vaziyette. O konudaki gelişmelerin hızla, 18 Temmuz’a kadar bir aşamaya vardırılması gerekiyor” diye konuştu.
       
SEÇİM GÜNDEME GELMEDİ
       Gazetecilerin IMF heyetinin yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Arıman, “Onlar bizden dinlediler. Bize sorular sordular” dedi.
       Heyetin özellikle neler sorduğuna ilişkin bir soruya karşılık da Arıman, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaları sorduklarını ifade etti.
       Arıman, bir gazetecinin “Seçim gündeme geldi mi?” sorusuna karşılık da, “Seçim konusu YASED ile gündeme gelmez. Görüşmelerde seçim gündeme gelmedi” dedi.
       Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti, YASED’le görüşme sonrasında Türkiye Bankalar Birliği’nde de temaslarda bulundu. Kahkonen, TBB’deki görüşme sonrası açıklama yapmazken; Bankalar Birliği Başkanvekili Akın Akbaygil, bankaların aktif büyüklükleriyle ilgili parametrelerin gözden kaçırıldığını söyledi.
       
ANKARA’DA DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI
       Bu arada, Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen dışındaki IMF heyeti uzmanları, çalışmalarına bugün Ankara’da başladı. Edinilen bilgiye göre, Hazine Müsteşarlığında başlayan çalışmalara, IMF uzmanlarının yanı sıra, Maliye Bakanlığı yetkilileri de katılıyor. IMF heyetinin, Hazine’deki temasları çerçevesinde ağırlıklı olarak, cari işlemler dengesi, kamu finansmanı dengesi, bütçe gibi konular ele alındığı belirtiliyor.
       IMF heyetinin, yarın Hazine’de, Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanlarının yanı sıra, Dünya Bankası mali sektör bölümü uzmanlarının da katılımıyla, geniş katılımla bir toplantı gerçekleştireceği kaydediliyor. Juha Kahkonen’in ise yarın akşam İstanbul’daki temaslarını tamamlayarak Ankara’ya geleceği ve Cuma gününden itibaren de Ankara’daki resmi temaslarına başlayacağı öğrenildi.
       Kahkonen’in, Cuma günü, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile İstanbul temasları ve ağırlıklı olarak da 2002 yılı projeksiyonları konusunda görüşmesi bekleniyor.
       Bu hafta sonunda da çalışmalarını sürdürmesi beklenen IMF heyetinin, gelecek hafta sonuna kadar incelemelerini tamamlaması halinde, İkinci Gözden Geçirme ziyaretini değerlendiren bir rapor hazırlayarak Türkiye’den ayrılabileceği kaydediliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları